Ministerul de Externe cere Rusiei să îşi reducă personalul diplomatic de la Bucureşti. Reacţia Moscovei: Rusia va răspunde în consecinţă

Elena Marinescu 08/06/2023 | 18:10 Ştiri
Ministerul de Externe cere Rusiei să îşi reducă personalul diplomatic de la Bucureşti. Reacţia Moscovei: Rusia va răspunde în consecinţă

UPDATE. Ministerul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse a reacţionat la solicitarea MAE român de a reduce personalul diplomatic care lucrează în Ambasada Rusiei la Bucureşti cu 40 de oameni şi a precizat că „Rusia va răspunde în consecinţă”.

„Rusia va răspunde în consecinţă”, a transmis MInisterul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, într-o declaraţie de presă citată de către APA, agenţia de presă de către agenţia de presă Azerbaidjan.

Ministerul Afacerilor Externe anunţă că, din dispoziţia ministrului Bogdan Aurescu, ambasadorul rus la Bucureşti a fost informat joi asupra deciziei autorităţilor române de a reduce personalul diplomatic şi tehnico-administrativ al Rusiei în România.

Astfel, MAE cere limitarea numărului personalului la un nivel apropiat de cel al reprezentării diplomatice şi tehnico-administrative a României în Rusia.

Potrivit unui comunicat, conform deciziei autorităţilor române, Federaţia Rusă trebuie să reducă numărul de posturi din România cu 51 de poziţii – adică cu 21 poziţii de diplomat şi cu 30 de poziţii de personal tehnico-administrativ, respectiv să reducă personalul aflat efectiv la post în ţara noastră cu 40 de persoane – adică cu 11 diplomaţi şi cu 29 de persoane aparţinând personalului tehnico-administrativ (diferenţa între numărul de posturi şi numărul personalului aflat efectiv la post se explică prin faptul că nu toate poziţiile de pe schema personalului rus din România sunt în prezent ocupate).

Alegerea posturilor ce vor fi reduse şi a persoanelor care vor trebui să părăsească România va aparţine (în această fază) Federaţiei Ruse, cu respectarea limitărilor aferente fiecărei categorii (diplomaţi, respectiv personal tehnico-administrativ).

Astfel, numărul total de posturi diplomatice şi tehnico-administrative ale Federaţiei Ruse din România este redus cu 61%, iar numărul efectiv de personal cu 55,5%, precizează MAE.

Măsura a fost adoptată în conformitate cu prevederile art. 11 alin. 1 al Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 18 Aprilie 1961 („În lipsa unui acord explicit asupra misiunii, statul acreditar poate cere ca acest efectiv să fie menţinut în limitele a ceea ce el consideră ca rezonabil şi normal, având în vedere împrejurările şi condiţiile existente în acest stat şi nevoile misiunii în cauză.”) şi reflectă nivelul actual al relaţiilor bilaterale, reduse drastic de România după declanşarea de către Federaţia Rusă a războiului de agresiune împotriva Ucrainei, arată MAE, potrivit Agerpres.

Partea rusă a fost informată, de asemenea, cu privire la faptul că are la dispoziţie cel mult 30 de zile pentru a pune în aplicare decizia părţii române.

În cazul în care acest termen nu va fi respectat, MAE român va lua măsuri de punere în aplicare a deciziei prin retragerea acreditării unor membri ai personalului diplomatic şi tehnico-administrativ al Federaţiei Ruse în România în vederea asigurării respectării plafonului decis pentru limitarea personalului Rusiei în ţara noastră.