Mini-cartierele bucureștene: câte locuințe noi „se pregătesc” să completeze harta rezidențială a Capitalei

Andreea Neferu 22/03/2018 | 16:18 Companii
Mini-cartierele bucureștene: câte locuințe noi „se pregătesc” să completeze harta rezidențială a Capitalei

Dacă e să ne uităm la anunțurile făcute de marii dezvoltatori imobiliari, în Bu­cu­rești se poartă proiectele rezi­den­țiale cu mii de locuințe. Din nou. Dar ce șanse au să devină realitate și nu doar să rămână planuri pe hârtie, așa cum s-a (mai) întâmplat în urmă cu un deceniu?

Acest articol a apărut în numărul 36 (19 martie – 1 aprilie) al revistei NewMoney

Într-o perioadă în care expresia „the sky is the limit“ (cerul este limita) se potri­vește mănușă pieței imobiliare româ­nești, marii dezvoltatori au început să de­seneze pe harta Bucureștiului și a zo­nelor limitrofe nu doar mici proiecte rezidențiale cu două-trei blocuri, ci și din ce în ce mai multe mega-ansambluri, de peste 1.000 de locuințe fiecare. Cel puțin zece astfel de proiecte, care însu­mează peste 15.000 de locuințe, au intrat în construcție în ultimii doi ani sau au fost anunțate că vor fi ridicate în Capitală și în împrejurimi în următorii ani, urmând să ducă la apariția unor „mini-cartiere“ cu câteva mii de locui­tori fiecare, potrivit unor estimări NewMoney.

Pe o piață în care cererea este spri­jinită de o creștere a salariilor nete cu circa 25% în ultimii doi ani, dar și de faptul că românii sunt, prin definiție, un popor de proprietari – aproape 97% din  ei dețin (măcar) o casă, potrivit Eurostat –, nu e de mirare că dezvoltatorii imo­biliari se uită tot mai atent la pro­iecte rezidențiale de mari dimensiuni. Iar cifrele statistice confirmă acest apetit în creștere: anul trecut, numărul de autorizații de construcție pentru clădiri rezidențiale – o proiecție a viitoarelor in­trări în piață – s-a ridicat la aproape 6.300 în zona București-Ilfov, mai mult cu aproape 15% față de 2016, conform datelor Institutului Național de Statistică.

PIAȚĂ CU REPETIȚIE? E drept, istoria pare că se repetă acum, pentru că și în urmă cu un deceniu – înainte ca recesiunea să lovească din plin sectorul imobilia­relor –, dezvoltatorii anunțau investiții de sute de milioane de euro, cu mii de apartamente, dar care nu au mai apucat însă să se concretizeze. Printre exemple se numără mega-complexul rezidențial de o  mie de apartamente și o mie de vile din nord-vestul Capitalei al oamenilor de afa­ceri Lóránd Szarvadi și Ferenc Hegedus (fondatorii retailerului de electrocasnice Domo), proiectul de o mie de locuințe din zona Lujerului al antreprenorului Ion Avram (care controla rețeaua de supermarketuri Primăvara) sau ansamblul cu 1.500 de locuințe al omului de afaceri George „Gepa Electro Center“ Pădure din cartierul Colentina.

Și totuși, dezvoltatorii și-au recăpătat acum apetitul pentru astfel de proiecte de anvergură, pe care – e drept – vor să le construiască în mai multe faze, pentru a se asigura că cererea din piață va absorbi treptat locuințele. Dar chiar și așa, cu ce e diferită piața de azi față de cea din urmă cu un deceniu? „Încrederea în piață a crescut, iar cererea este, structural, la un nivel mult mai bun“, dă un prim răspuns Gabriel Voicu, director New Homes Division în cadrul companiei de consultanță imobiliară Coldwell Banker România. Concret, segmentul middle market a crescut puternic în ultimii ani, de la aproximativ 17% din locuințele puse pe piață în 2015 la nivelul Bucureștiului și al zonelor adiacente, până la circa 34% anul trecut. În plus, „gra­dul de accesibilitate a achizi­țio­nării unei noi locuințe este de peste trei ori mai bun comparativ cu vârful din 2008, fapt care îi determină pe unii cum­părători să caute locuințe care sunt parte a unor proiecte integrate și, în același timp, crește gradul de încredere al dezvoltatorilor, care nu doar că lansează proiecte mai mari, dar livrează și anual faze cu un număr de unități mai ridicat“, mai spune Voicu.

FAZE ȘI PROIECTE. Unul dintre proiec­tele de mari dimensiuni a căror cons­trucție ar urma să înceapă în următoarea perioadă este AFI City, primul ansamblu rezidențial dezvoltat pe plan local de isra­elienii de la AFI Europe, care mai dețin în România, printre altele, și centrul co­mer­cial AFI Cotroceni. E drept, terenul din cartierul Bucureștii Noi pe care vor să ri­dice acum proiectul, ce ar putea să ajungă la aproape 2.000 de lo­cuințe în următorii șase-șapte ani, a fost achizițio­nat încă din 2007, într-o perioadă în care industria imobiliară din România se afla în plin boom. AFI voia pe acel te­ren un proiect mixt cu locuințe și centru comercial, însă criza le-a dat peste cap planurile.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.