Cum l-a ironizat Mihai Chirica pe Liviu Dragnea în ziua în care a fost pe punctul de a fi suspendat din partid

NewMoney 08/02/2018 | 18:21 Ştiri
Cum l-a ironizat Mihai Chirica pe Liviu Dragnea în ziua în care a fost pe punctul de a fi suspendat din partid

UPDATE: Organizaţia judeţeană Iaşi a PSD a decis, vineri, în Biroul Permanent Judeţean, excluderea din partid a primarului Iaşiului, Mihai Chirica. Hotărârea finală urmează să fie luată săptămâna viitoare în Comitetul Executiv Judeţean al organizaţiei, transmite news.ro.

Proiectul unei autostrăzi care să lege Moldova de vestul României trebuie regândit, așa încât acesta să nu reprezinte un simplu element al unei platforme electorale, a declarat Mihai Chirica, primarul Municipiului Iași, la conferința ”Centenar 2018: 100 de idei pentru România”, organizată de NewMoney și Romanian Business Leaders, joi, la Iași.

Chirica spune că pentru a vedea proiectul finalizat, cea mai bună soluție ar fi realizarea unui lobby la Bruxelles așa încât oficialii europeni să se convingă de necesitatea legării estului României de vest, urmând ca apoi aceștia să convingă, la rândul lor, autoritățile de la București să plaseze autostrada Moldova în fruntea proiectelor prioritare de infrastructură mare.

”Moldova are nevoie de autostradă nu pentru biciclete, nu pentru motociclete, nu pentru trasee turistice, ci ca motor de reechilibrare a dezvoltării Europei între vestul și estul ei și o pună la priorități. <<Vreți autostrăzi? Începeți cu Moldova și lista de dedesubt nu ne mai interesează. Restul faceți ce vreți voi. Faceți autostrada Alexandria-Craiova, Alexandria-Constanța>>”, a declarat Chirica.

Primarul a precizat că a apelat deja la ajutorul comisarilor europeni și a reprezentantei Comisiei Europene în România. Chirica a atras atenția că autostrada Moldova ar putea ajuta semnificativ la reducerea decalajelor dintre regiunea de Nord-Est -cea mai săracă din România și a cincea cea mai săracă din Uniunea Europeană – și celelalte provincii istorice ale României.

”Nu a spus nimeni că nu este necesară și legătura Brașov-Bacău, dar trebuie să ne ordonăm un pic prioritățile astfel încât să micșorăm disparitățile dintre regiuni. România nu este o țară mare. Nu e nici SUA, nici China. Nu își permite la mai puțin de 300 de kilometri să treci din Evul Mediu în secolul XXI. Din păcate regiunea de Nord-Est are acest transfer la 30 de kilometri. Dacă punem compasul în centrul Iașiului, la 30 de kilometri în jurul Iașiului o să găsim toalete în afara școlii, lipsa apei potabile, lipsa canalizării, ca să nu mai vorbim de sistem de salubrizare sau iluminat public”, a spus primarul.

Un alt obstacol în calea dezvoltării regionale este, în opinia lui Chirica, ”decapitarea bugetelor locale”, o consecință a reformei fiscale implementate la începutul acestui an, prin care contribuțiile au fost mutate de la angajator la angajat. Ca urmare a acestei măsuri, bugetele administrațiilor publice locale ar urma să sufere pe partea de venituri, potrivit calculelor făcute de unii primari din teritoriu.

”Toată Europa privește dezvoltarea țărilor Uniunii Europene într-un mod descentralizat sau regionalizat. Au transferat competențele în teritoriu, au ajutat acest lucru prin legislație. Tu (Guvernul României, n.r.) încerci tot mai mult să centralizezi bugete, decizii și desigur și influența care rezultă din faptul că nu mai ai bugete”, a explicat Chirica.

Poziția primarului Municipiului Iași în cadrul partidului aflat la putere este tot mai precară. Membrii Comisiei de Etică din cadrul PSD Iași au propus marți Biroului Permanent Județean excluderea lui Chirica din partid pentru atacurile repetate la adresa conducerii PSD. Miercuri, filiala municipală a PSD Iași a votat împotriva excluderii din partid a primarului. Pe de altă parte, surse din partid susțin că excluderea lui Chirica ar putea fi votată de filiala județeană, informează hotnews.ro. Deocamdată, conducerea filialei judeţene a suspendat reuniunile programate pentru joi, în care ar fi trebuit să se supună la vot excluderea din partid a primarului Iaşiului, potrivit news.ro.

Caravana NewMoney

Într-un an de încărcătură istorică, revista NewMoney, în parteneriat cu Romanian Business Leaders, a demarat un proiect special prin care va ajunge în 2018 în cele mai importante orașe din țară, cu evenimente dedicate mediului de business local.

Sub un numitor comun, „Centenar 2018 – 100 de idei pentru România“, această suită de evenimente își propune să centralizeze de la oamenii de afaceri din întreaga țară posibile soluții pentru eliminarea decalajelor de dezvoltare dintre regiunile istorice, dar și dintre România și Uniunea Europeană. Soluții pe care redacția NewMoney le va centraliza și le va pune pe masa autorităților, având convingerea că experiența mediului de business local poate da greutate și autoritate procesului de elaborare a unei strategii naționale și regionale.

După ce am dat startul în București la finalul anului trecut, pe 8 februarie am fost prezenți la Iași, alături de mediul de afaceri din regiunea Nord-Est a României.