Mid Europa Partners, unul dintre cei mai mari administratori de fonduri, și-a deschis un birou la București. Dar de ce acum?

Ionuț Ancuțescu 03/10/2019 | 10:41 Financiar
Mid Europa Partners, unul dintre cei mai mari administratori de fonduri, și-a deschis un birou la București. Dar de ce acum?

Mid Europa Partners, unul dintre cei mai mari administratori de fonduri din Europa Centrală și de Est, și-a deschis un birou la București. Dar de ce acum?

Acest articol a apărut în numărul 74 (23 septembrie – 6 octombrie 2019) al revistei NewMoney

Atunci când ai cartierul general în Marea Britanie și investești o jumătate de miliard de euro în România, probabil că distanța dintre București și Londra se dilată, iar zbo­rul de trei ore și jumătate dintre cele două capitale pare mult prea lung pentru a fi repetat în mod frecvent.

TREI ÎN TREI. În ultimul timp, Mid Europa Partners a devenit un nume greu pe piața locală de private equity (fonduri de inves­tiții finanțate de instituții financiare și familii bogate) în 2015, când cumpăra 100% din rețeaua privată de sănătate Regina Maria de la medicul cardiolog Wargha Enayati și de la un alt fond de investiții, într-o tran­zacție estimată în piață la circa 120 de mili­oane de euro.

Un an mai târziu, Mid Europa Partners a „lovit“ din nou, printr-o tran­zacție a cărei dimensiune creează emoție și astăzi: fondul a cumpărat pentru 533 de milioane de euro lanțul de magazine Profi de la o altă firmă de investiții. Iar veteranii industriei poate că își amintesc și de primul pas fă­cut în România de Mid Europa, achiziția din 2003 a unui pachet de acțiuni din fostul MobiFon (actualul Vodafone), pe care l-a vândut după doi ani.

În fond, asta fac fondurile de private equity. Blochează banii investitorilor în acțiuni nelistate pentru perioade care au crescut în ultimul timp chiar și până la zece ani, cu promisiunea unor randamente mult superioare depozitelor bancare și comparabile cu cele generate de acțiunile performante de pe piața de capital.

Iar ca jumătatea de miliard de euro investită de fond în ultimii patru ani să aibă eficiență maximă, s-a impus oarecum de la sine des­chiderea unui birou la București. Acesta se alătură celor deja existente în Londra, Istanbul, Varșovia și Budapesta și are acum trei angajați, urmând să crească până la patru-cinci, după cum anticipează Berke Biricik, executivul care conduce acti­vitățile din România ale fondului.

Pe lângă cele 500 de milioane de euro care reprezintă capitaluri proprii, investitorii folosesc și o componentă de datorie bancară care poate urca până la 50-70% din valoarea unei tranzacții. „Ne așteptăm ca în următorii trei ani să facem încă trei tranzacții“, spune Matthew Strassberg, co-managing partner al Mid Europa, într-un interviu în exclusivitate pentru NewMoney. Pentru această perioadă, fondul intențio­nează să investească între 150 și 500 de milioane de euro din capitaluri proprii.

„E un moment potrivit pentru investiții, mai ales pentru fondurile care dispun de finanțare. În eventualitatea unei recesiuni, cei care dispun de cash vor fi cu atât mai avantajați, pentru că prețul acti­velor va scădea“, spune Dragoș Stă­nescu, șeful fondului de in­vestiții local 0-Day Capital.

Cine vrea să ghicească firmele românești care vor deveni ținte de investiții nu trebuie decât să se uite la ce a făcut până acum Mid Europa. Iar serviciile medicale, bunurile de larg consum și retailul sunt domeniile în care are experiență serioasă. Pe de altă parte, viitorul va presupune o im­plicare mai mare în tehnologie, după cum lasă de înțeles Biricik.

SPECIFICUL ROMÂNESC. „Urmărim în spe­cial domeniile neconsolidate unde sunt mulți, mulți jucători“, nuanțează Matthew Strassberg. Pe astfel de segmente se pot obține creșteri anuale de 15-25%, combi­nând dinamica naturală a pieței, extinde­rea cotei de piață (datorată investițiilor su­plimentare făcute de fond) și achizițiile. Adică un ritm de creștere care cumva ga­ran­tează succesul exitului. Vânzarea este o mare incertitudine, singurul lucru cert fiind prețul de cumpărare. Or, în ulti­mul timp, evaluările activelor sunt foarte sus.

De aceea, selectarea minuțioasă a țin­telor de achiziții devine obligatorie. Un ar­gument în plus pentru necesitatea unui birou local. Randamentele pe care le aș­teaptă investitorii în fondurile de private equity sunt, la rândul lor, ridicate. Strassberg spune că, în medie, acestea trebuie să fie de 20% pe an.

Și tot el adaugă că, în ca­zul României, ceea ce în limbaj tehnic se numește internal rate of return (nivelul randa­mentului) este undeva între 17 și 23% pe an. Înainte de marea criză din 2008, maximele ajungeau, până la 30%. Dar nici acum nu e rău dacă le ra­portăm la dobânzile depozitelor bancare: până la 2% pe an pen­tru lei și sub 0,5% pe an pentru euro.

Piața de private equity locală pare un teritoriu aglomerat, cu tot mai multe fonduri deschise în ulti­mul timp. Executivii Mid Europa spun însă că nu simt o mare presiune, pentru că strategia lor este să caute tranzacții (între 50 și 350 de mili­oane de euro) care, pe de o parte, sunt mult prea mari pentru majoritatea investitorilor locali, iar pe de alta, mult prea mici pentru fondurile-gigant de peste Ocean, cum ar fi Blackstone, CVC sau KKR.

Poate calea de mijloc e cea mai po­trivită.

DE CÂND, DE CE, ÎN CE. Mid Europa Partners are două decenii de istorie și o expe­riență bogată în Europa Cen­trală și de Est.

  • ÎN ANSAMBLU. Firma de admi­nistrare a fondurilor de private equity Mid Europa a fost înfiin­țată în 1999, iar până acum a finalizat 41 de tranzacții, în 18 țări din regiune. Totodată, a gestio­nat fonduri în valoare de 5,2 mi­li­arde de euro. În acest moment, valoarea activelor financiare pe care le are la dispoziție sau sunt plasate în investiții curente se ridică la 2 miliarde de euro.
  • AVANTAJE ZONALE. Fondul este concentrat pe Europa Cen­trală și de Est, pentru că statele din această regiune sunt stabile politic și, în mare parte, membre ale Uniunii Europene. Ca un pa­radox al comunismului, dispun de forță de muncă foarte edu­cată, plătită relativ modest. Fondurile europene nerambursabile destinate dezvoltării permit guvernelor să mențină un nivel scă­zut al taxelor.
  • ȚINTE DE ACHIZIȚIE. Fondul a cumpărat de-a lungul timpului lideri de piață sau al doilea jucă­tor important din domenii precum e-commerce, servicii medicale private, logistică & transporturi, retail sau bunuri de larg con­sum. De exemplu, Mid Europa de­ține Allegro, cel mai mare ma­ga­zin online non-food din Polonia.

FOTO: Getty

Ionuț Ancuțescu are o experiență de peste 17 ani în presa economică și de business. A lucrat la publicațiile Ziarul Financiar, Capital, Biz, Business Magazin, Money Express, Forbes și Adevărul Financiar, iar acum este redactorul-șef al revistei NewMoney.