Metoda prin care chinezii au scăpat de țânțari. Au fost exterminați aproape complet

NewMoney 19/07/2019 | 13:33 Fapt Divers
Metoda prin care chinezii au scăpat de țânțari. Au fost exterminați aproape complet

Cercetătorii chinezi au reușit să extermine aproape complet o întreagă populație de țânțari dintr-o specie extrem de invazivă în urma unui experiment desfășurat pe două insule din provincia Guangdong, potrivit CNN.

Prin acest expriment, numărul țânțarilor din specia Tigru Asiatic – principala sursă de mușcături și transmiterea bolilor – a fost redus cu până la 94%, iar numărul de înțepături a scăzut cu cu 97%.

Echipa de cercetători a reușit acest lucru prin limitarea abilității lor de reproducere. Femelele au fost sterilizate cu radiații scăzute, în timp ce masculii au fost infectați cu bacteriile Wolbachia, apoi țânțarii au fost eliberați în perioada de vârf de reproducere din 2016 și 2017, pe două insule din apropierea orașului Guangzhou.

Experimentul a dat rezultatele peste așteptări, și aproape că a eradicat întreaga populație de țânțari de pe cele două insule. Potivit ecologiștilor, acesta a fost unul dintre cele mai de succes teste de reducere a țânțarilor de până acum, având în vedere că este vorba de o specie extrem de greu de exterminat.

Experții spun că țânțarii din specia Tigru Aiatic sunt deosebit de greu de eliminat prin metodele convenționale, cum ar fi pesticidele și eliminarea apei stătătoare în care insectele își pun ouăle.

Țânțarii cu dungi albe au fost descriși ca fiind „foarte invazivi”, iar în ultimii 40 de ani s-au răspândit din Asia în aproape toate continentele, potrivit autorilor studiului.

Țânțarii reprezintă o amenințarr gravă pentru sănătatea umană, dincolo de iritațiile provocate de înțepături. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a descris aceste insecte ca fiind „unul dintre cele mai periculoase animale din lume”, datorită capacității lor de a răspândi rapid boli mortale precum febra dengue și malaria.


Foto: Pixabay