Medvedev lansează noi ameninţări: Armele occidentale pentru Ucraina fac mai probabilă ‘apocalipsa nucleară’

Elena Marinescu 23/05/2023 | 19:43 Ştiri
Medvedev lansează noi ameninţări: Armele occidentale pentru Ucraina fac mai probabilă ‘apocalipsa nucleară’

Cu cât sunt mai distructive armele furnizate de Occident Ucrainei, cu atât riscul unei „apocalipse nucleare” este mai mare, a avertizat marţi vicepreşedintele puternicului Consiliu de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev.

Rusia, care are mai multe arme nucleare decât orice alt stat din lume, a declarat în repetate rânduri că Occidentul este implicat într-un război prin procură cu Moscova în Ucraina, care ar putea escalada într-un conflict mult mai grav.

SUA au angajat un ajutor de securitate de 37 miliarde de dolari pentru Ucraina de când Putin a trimis trupe în ţara vecină la 24 februarie 2022.

Preşedintele american Joe Biden le-a transmis vinerea trecută omologilor săi din G7 că susţine un efort comun cu aliaţii pentru a antrena piloţi ucraineni pe avioane de luptă F-16, potrivit unui oficial de rang înalt al administraţiei de la Washington, chiar dacă nu există deocamdată niciun angajament de furnizare a avioanelor propriu-zise.

„Cu cât se furnizează mai multe arme, cu atât mai periculoasă va fi lumea”

„Cu cât se furnizează mai multe arme, cu atât mai periculoasă va fi lumea”, a declarat fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, în prezent vicepreşedinte al Consiliului de Securitate, pentru agenţiile de presă ruse în timpul unei vizite în Vietnam.

‘Şi cu cât mai distructive sunt aceste arme, cu atât mai probabil devine scenariul a ceea ce se numeşte în mod obişnuit o apocalipsă nucleară’, a declarat Medvedev, citat de agenţiile de presă oficiale TASS şi RIA Novosti.

Occidentul afirmă că doreşte să ajute Ucraina să învingă Rusia, dar a insistat în mod repetat că nu doreşte să declanşeze o confruntare militară directă între alianţa militară NATO, susţinută de SUA, şi Rusia, notează Reuters, potrivit Agerpres.

Armata rusă a declarat marţi că i-a eliminat pe militanţii care au pătruns în regiunea Belgorod, la graniţa Rusiei cu Ucraina, cu vehicule blindate, forţele ruse ucigând peste 70 de ‘naţionalişti ucraineni’ şi respingându-i pe restul înapoi în Ucraina.

Medvedev a declarat că atacatorii sunt nişte gunoaie care ar trebui exterminaţi ca şobolanii. „Responsabilitatea revine regimului de la Kiev şi, în ultimă instanţă, sponsorilor săi din străinătate – adică Washingtonul şi ţările Uniunii Europene, precum şi statele afiliate, cum ar fi Marea Britanie şi altele”, a declarat Medvedev, potrivit TASS.

La Moscova, preşedintele Vladimir Putin a declarat marţi că ţara sa nu a început niciun război, iar prin operaţiunea militară specială în Ucraina încearcă să pună capăt războiului împotriva poporului rus.