MedLife, proiect pilot de testare în masă pentru detectarea anticorpilor pentru COVID-19

Andrei Dumitru 15/04/2020 | 11:19 Ştiri
MedLife, proiect pilot de testare în masă pentru detectarea anticorpilor pentru COVID-19

MedLife, liderul pieței de servicii medicale din România, anunță că demarează un proiect pilot de testare în masă pentru detectarea anticorpilor pentru COVID 19. Derularea proiectului pilot va permite companiei să identifice, pe o populație relevantă de aproximativ 1.000 de persoane la nivelul întregii țări, dacă într-adevăr în România un număr mai mare de persoane care au avut contact cu virusul fără să aibă simptome sunt imunizate.

Potrivit specialiștilor, testele RT-PCR, utilizate în prezent la nivel global pentru diagnosticarea cazurilor de COVID-19, indică prezența materialului viral în timpul infecției acute, dar nu pot indica dacă o persoană a dezvoltat anticorpi. De aceea, o posibilă recomandare este ca testarea RT-PCR să fie completată cu testarea anticorpilor din sânge care pot fi utilizați pentru a identifica dacă oamenii au fost expuși la un anumit agent patogen, verificându-se răspunsul lor imun.

”Testarea în masă reprezintă soluția pentru a cunoaște exact situația reală a cazurilor de infectare cu noul coronavirus și ținerea pandemiei sub control” a spus Mihai Marcu, Președinte și CEO MedLife Group.

“În acest sens, demarăm un proiect pilot. Vom testa prezența anticorpilor IgG cât și IgM în cazul cadrelor medicale care sunt simultan testate prin metoda RT PCR pentru determinarea exactă a stadiului imunizării acestora. Vom prelucra în paralel teste prin metoda chemiluminiscența, metoda Elisa și teste rapide deci atât prin metode rapide, cât și prin metode cantitative de acuratețe ridicată. O astfel de abordare, testare RT PCR triplată de testarea pentru anticorpi prin două metode, rapidă dar și cantitativă, va determina dacă testele rapide pot fi utilizate pe scară largă, implicit vom determina dacă cadrele medicale, personal al MedLife, au deja anticorpi pentru a fi siguri că aceste cadre medicale sunt sănătoase, mai ales în măsura în care vom determina valori pozitive privind prezența anticorpilor. Acest proces este cu atât mai eficient cu cât este realizat exclusiv pentru personalul medical și auxiliar ce intră direct în contact cu pacientul, fiind recomandat atât de OMS cât și de autoritățile române în mai multe rânduri pentru a fi testat permanent” a mai spus Mihai Marcu.

Avantajele testării anticorpilor

Conform studiilor, testarea anticorpilor prezintă avantaje: oferă detalii despre incidența reală a bolii, prin identificarea persoanelor care au dezvoltat anticorpi împotriva virusului și presupune un risc minim de infecție a personalului din laborator, testarea fiind automată.

Derularea proiectului pilot MedLife va permite companiei să identifice, în următoarele săptămâni, pe o populație relevantă de aproximativ 1000 de persoane la nivelul întregii țări și implicită statistic, dacă într-adevăr în România un număr mai mare de persoane care au avut contact cu virusul fără să aibă simptome sunt imunizate.

“Vom demara studiul intern de cercetare în domeniul imunității echipei medicale la finele acestei săptămâni și sperăm să putem pune la dispoziția publicului larg rezultatele preliminare până la finele săptămânii viitoare. Așa cum am mai declarat, vom continua să deschidem laboratoare RT PCR de identificare a COVID 19” a mai spus Mihai Marcu.