Mediul de business întreabă cine garantează că acțiunile la purtător nu sunt deținute de teroriști, mafioți sau alți infractori locali

Alexandra Pele 26/07/2017 | 11:09 Ştiri
Mediul de business întreabă cine garantează că acțiunile la purtător nu sunt deținute de teroriști, mafioți sau alți infractori locali

În ciuda unei birocrații considerabile implementată cu scopul de a afla beneficiarii finali ai unor companii și de a evita astfel sponsorizarea actelor teroriste sau a altor fapte ilegale, existența acțiunilor la purtător constituie o breșă imensă a legislației de transparentizare a activității companiilor, susține Dragoș Roșca, venture capitalist, fondator al firmei de investiţii Delta Asset Invest și președintele consiliului de administrației al organizației Romanian Business Leaders (RBL).

Date despre beneficiarul real al acțiunilor/părților sociale trebuie furnizate în foarte multe situații: pentru deschiderea unui cont bancar, pentru solicitarea unui credit, pentru obținerea unui cod de TVA sau în momentul în care fac un audit contabil sau apelează la consultanță fiscală sau juridică.

”Cum explică băncile românești legislația internațională și locală cu privire la cunoașterea temeinică a clienților, în cazul companiilor cu acțiuni la purtător? Cine garantează băncilor că respectivele companii nu sunt deținute de teroriști, mafioți sau alte categorii de infractori locali sau internaționali, în condițiile în care nu există nicio informație credibilă și verificabilă cu privire la proprietarii companiilor cu acțiuni la purtător”, notează Dragoș Roșca pe pagina de Facebook.

PNL a pregătit o propunere de modificare a legii achizițiilor publice care prevede că toate societăţile care au acţiuni la purtător să nu mai poată participa la licitaţiile publice, atât timp cât acţionariatul este netransparent.

Secretarul general al PSD, Marian Neacşu, a declarat, luni, referitor la proiectul PNL că este o chestiune discutabilă, dar el „socoteşte” că acestea ar trebui menţinute, deoarece există atât în practica europeană, cât şi mondială, relatează News.ro.

„Acţiunile la purtător, atât cât cunosc eu, sau noţiunea de acţiuni la purtător a fost introdusă prin Legea 31 încă din anul 1990. Şi în practica europeană şi mondială există noţiunea de acţiuni la purtător. Eu, cu titlu personal, socotesc că ele pot fi menţinute, pentru că este datoria reglementatorului de piaţă pe zona valorilor mobiliare să poată să reglementeze în mod corespunzător circuitul unor astfel de acţiuni”, a explicat secretarul general al PSD.

Cu o experiență de peste șapte ani în presă, Alexandra Pele acoperă domeniile finanțe, bănci și asigurări. Anterior, a lucrat la departamentul economic al ziarului Gândul și la cursdeguvernare.ro.