Mediul de afaceri cere suspendarea „Ordonanței lăcomiei”. Ce spune Darius Vâlcov

NewMoney 11/02/2019 | 13:30 Ştiri
Mediul de afaceri cere suspendarea „Ordonanței lăcomiei”. Ce spune Darius Vâlcov

Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR) solicită tuturor instituțiilor cu rol legislativ sau de reglementare din România să suspende măsurile din „Ordonanța lăcomiei”, până se vor identifica soluții economice „pertinente” .

„În sprijinul acestei solicitări am prezentat detalii din perspectiva celor mai importante domenii afectate precum energie, telecomunicații, sectorul bancar sau sistemul de pensii private, dar și al impactului la nivelul cetățenilor”, transmite CDR.

În scrisoarea trimisă autorităților la finalul lunii ianuarie, Camera Americană de Comerț în România, Camera de Comerț și Industrie Română-Germană și restul membrilor CDR acuză lipsa consultărilor cu mediul de afaceri în privința schimbărilor legislative „care au afectat profund zone importante ale economiei”.

„Ca urmare a scrisorilor noastre s-au deschis câteva canale de comunicare pe care le considerăm un început de  dialog, atât din partea unor ministere, cât și din partea unor partide politice. În această săptămână vor debuta o serie de întâlniri și de aceea înnoim apelul public, tuturor celor care au primit analiza noastră, să fie deschiși la dialogul cu mediul de afaceri pentru a limita impactul acestor prevederi”, spune CDR într-un comunicat.

În același timp, CDR cere suspendarea măsurilor din Ordonanța 114 până ce autoritățile se vor consula cu mediul de afaceri pentru identifica soluții economice „pertinente”.

„Dincolo de efectele nefaste ale OuG 114, rămâne o întrebare deschisă pe care o vom adresa tuturor decidenților: există disponibilitatea de a suspenda aceste măsuri până la identificarea, în urma dialogului, a unor soluții pertinente? CDR este pe deplin pregătită pentru o discuție amplă privind sustenabilitatea bugetară,  sistemul fiscal din România și legătura acestuia cu competitivitatea firmelor. Cred că împreună putem găsi cele mai bune soluții economice care să asigure pe termen lung resursele bugetare inclusiv pentru investiții esențiale pentru România”,  transmite Ramona Jurubiță, coordonatorul CDR.

Pe de altă parte, consilierul premierului, Darius Vâlcov, a declarat duminică seară, potrivit Digi24, că nu se va reunţa la „taxa pe lăcomie” din OUG 114, dar precizează că ar putea apărea câteva modificări, în special pe zona de energie. 

Nu s-a pus niciodată problema (n.r. – renunţării la taxa pe lăcomie). Există discuţii pe taxa de lăcomie pe anumite aspecte, şi aici vorbim în special de partea de energie, şi acolo sunt nişte analize pentru că anul 2018, în afară de faptul că economia a dus-o într-un ritm bun, s-au făcut şi tot felul de analize care vor pregăti sau au pregătit reformele din acest an. Şi aici, în ceea ce priveşte energia, vorbim despre o componentă de reformă şi e posibil ca pe acest mic segment să se modifice”, a explicat Vâlcov, potrivit Digi24.

CDR este o inițiativă privată, apolitică, construită ca un acord de colaborare prin participarea colectivă a membrilor săi și reunește organizații cum sunt Camera Americană de Comerț în România (AmCham), Camera Franceză de Comerț în România (CCIFER), Asociația Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Camera de Comerț și Industrie Română-Germană (AHK), Romanian Business Leaders (RBL), Consiliul Investitorilor Străini (FIC), Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) sau Confederația Patronală Concordia (CPC).


Foto: Mediafax