Medicii care nu raportează la DSP persoanele infectate cu boli transmisibile riscă amendă de 5.000 de lei

Elena Marinescu 18/05/2022 | 19:03 Ştiri
Medicii care nu raportează la DSP persoanele infectate cu boli transmisibile riscă amendă de 5.000 de lei

Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, o hotarâre de guvern cu prevederi referitoare la colectarea şi raportarea datelor pentru supravegherea bolilor transmisibile în Registrul Unic de Boli Transmisibile.

Neraportarea acestora de către unităţile sanitare şi cele de asistenţă socială se sancţionează, amenda maximă fiind 5.000 de lei. ”La propunerea Ministerului Sănătăţii, Guvernul României a aprobat în data de 18.05.2022, proiectul de Hotărâre a Guvernului privind aprobarea conţinutului şi a metodologiei de colectare şi raportare a datelor pentru supravegherea bolilor transmisibile în Registrul Unic de Boli Transmisibile.

Documentul actualizează circuitul de raportare a datelor pentru supravegherea bolilor transmisibile în Registrul Unic de boli transmisibile, conform directivelor europene având ca scop optimizarea şi armonizarea raportării şi o mai bună gestionare a alertelor”, a transmis, miercuri, Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat de presă.

Potrivit documentului, în acest sens, furnizorii de servicii medicale din sistemul public şi privat, cât şi cei din reţeaua sanitară aparţinând altor ministere, inclusiv cei din unităţile de asistenţă socială, au obligaţia de a raporta bolile transmisibile în Registrul Unic de boli transmisibile (RUBT), iar validarea datelor va fi realizată de către medicul epidemiolog din direcţia de sănătate publică.

Ministerul precizează că în Fişa unică de raportare a bolilor transmisibile vor fi incluse şi Infecţiile asociate îngrijirilor medicale, infecţia HIV / SIDA, tuberculoză, infecţia cu SARS – Cov-2. În cazul necompletării de către furnizorii de servicii medicale a fişei unice de raportare a cazului de boală transmisibilă, cât şi nedeclararea cazurilor depistate de boli transmisibile sunt introduse sancţiuni contravenţionale, de la avertisment scris până la amendă de 5000 lei.

”Cunoaşterea epidemiologiei bolilor transmisibile în România are importanţă naţională, pentru stabilirea priorităţilor şi alocarea resurselor, dar şi importanţă internaţională pentru prevenirea transmiterii trans-frontaliere a acestor boli”, a mai transmis ministerul.