Medici din Asia, Africa sau Orientul Mijlociu în spitalele româneşti, soluţia pentru acoperirea deficitului de personal?

Elena Marinescu 26/12/2022 | 19:34 Ştiri
Medici din Asia, Africa sau Orientul Mijlociu în spitalele româneşti, soluţia pentru acoperirea deficitului de personal?

România ar putea apela la medici din afara Uniunii Europene pentru a acoperi deficitul de personal din Sănătate. Potrivit ministrului Alexandru Rafila, autorităţile caută în prezent soluţii pentru un cadru legal care să permită astfel de angajări în sistem. Şi asta în condiţii în care România a pierdut cel puțin 40.000 de doctori în ultimii 10 ani, iar deficitele pe anumite specializări medicale sunt din ce în ce mai mari.

„Vă spun un lucru în premieră. Vom organiza o întâlnire regională la nivel înalt, anul viitor, în luna martie, în România, care are ca subiect exact probleme legate de resursa umană în sănătate. Participă reprezentanţi ai celor 53 de state membre ale regiunii europene OMS, reprezentanţi ai Comisiei Europene vor fi prezenţi”, a declarat la TVR Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii.

„Ne dorim să găsim, să aducem în dezbatere să găsim soluţii, pentru că recunoaşterea calificării profesionale în Uniunea Europeană este foarte strictă şi nu poate fi făcută oricum. Şi trebuie să găsim pârghiile prin care şi eventualul flux de personal medical calificat din alte ţări decât din Uniunea Europeană să fie posibil, dar în nişte condiţii reglementate, care să poată să fie eventual aplicate, inclusiv proceduri de echivalare sau de completare a studiilor în ţările membre ale Uniunii Europene, pentru că România trebuie să adopte acelaşi model ca şi celelalte state, recunoaşterea calificărilor profesionale fiind unul dintre capitolele care au fost dezbătute şi încheiate în momentul aderării României la 1 ianuarie 2007”, a mai spus Rafila.

450 de localități, fără medic de familie

Potrivit statisticilor, în 2022 în cel puţin 14 județe din România pentru toate specializările importante mai e nevoie de cel puțin un medic. De asemenea, aproximativ 450 de localități nu au un medic de familie. 

În total, România are un deficit de aproape 1.400 de medici de familie. De altfel, Colegiul Medicilor din România a avertizat că anul acesta au fost scoase la Rezidenţiat doar 321 de locuri pentru Medicina de familie, iar acest număr este insuficient având în vedere datele ce arată necesarul efectiv pentru această specializare la nivel naţional.

Dr Daniel Coriu, preşedintele CMR, atrăgea atenţia că principala problemă o reprezintă faptul că, dintre cei 55.000 de medici cu aviz de liberă practică, peste 50% sunt concentrați în București – aproximativ 17.000 de medici – în Cluj, Dolj, Timișoara, Târgu Mureș și Iași. Restul – 36 de județe – își împart aproximativ jumătate dintre medicii României – 27.000 de medici.

În acest context, Colegiul Medicilor propune desființarea concursurilor și angajarea medicilor doar pe bază de interviu în județele în care există deficit de medici.

Distribuţia inegală a medicilor, una dintre cele mai grave probleme ale sistemului

Fundația germană Friedrich-Ebert-Stiftung arată într-un raport privind sistemul sanitar din România că modul inegal în care sunt distribuiți medicii din România este, în prezent, una dintre cele mai grave probleme ale sistemului. „Cu cât un județ este mai bogat, cu atât are mai mult personal sanitar în sectorul public raportat la populație”, e una din concluziile specialiștilor fundației.

Nu doar că județele cele mai bogate din România au cei mai mulți medici, însă în ultimii zece ani, creșterea numărului de cadre medicale din acestea a fost semnificativ mai mare decât în regiunile defavorizate.

România a reușit să oprească exodul cadrelor medicale din 2015, după ce salariile din sistem au crescut. Cu toate acestea, calitatea vieții mai scăzută, lipsa de oportunități pentru familie și, nu ultimul rând, lipsa dotărilor din spitalele mai sărace sunt cele mai importante cauze identificate de specialiști pentru lipsa medicilor din zonele rurale, unde deficitul de personal se resimte cel mai acut.

Potrivit INS, medicii care mai sunt în mediul rural au, în medie, de zece ori mai mulți pacienți decât cei din zonele urbane. Sunt de șapte ori mai mulți pacienți la un medic stomatolog la sate decât la orașe și de patru ori mai mulți raportat la un farmacist.

Cifrele dezastrului sistemului sanitar românesc

  • România are 1,9 medici la mia de locuitori. Însă sunt dezechilibrele majore în funcție de județe: Cluj (4,6), Timiș (4,1), București-Ilfov (3,8), Iași (3,5), Mureș (3,4) în timp ce la coadă sunt: Brăila, Călărași. Dâmbovița, Giurgiu, Suceava. 92,1% din medicii din România activează la oraș. Aici sunt incluși și medicii de familie. (66% vs 33%).
  • Problema e acutizată și în interiorul județelor, acolo unde orașele reședință adună cea mai mare parte a doctorilor. În șapte județe din țară, peste 90% din medici sunt în orașul reședință de județ. În Iași, de pildă, 95,5% din toți doctorii lucrează în orașul Iași.
  • Sunt 7,1 cabinete de specialitate la 10.000 de locuitori, însă doar 0,7 în mediul rural.
  • România avea, în 2021, 68.800 de medici, cu 3.000 mai mulți decât în 2020.
  • 35% din întreg personalul medical din România lucrează în mediul privat. Cifra a crescut semnificativ începând din 2015. În 2007, în jur de 40.000 de persoane lucrau în privat. Până în 2021 cifra s-a triplat. În sistemul public, cifrele sunt similare cu cele de acum 15 ani, de dinainte de criză, chiar dacă pe o tendință ascendentă începând din 2015.