Ştiri

Medicamentul-minune împotriva COVID-19 intră în procedură de urgenţă de avizare

Agenția Europeană a Medicamentului începe evaluarea în procedură accelerată a Molnupiravir, medicamentul-minune produs de gigantul farma Merck, ce promite să reducă la jumătate riscul de spitalizare și deces din cauza COVID-19.

În cazul în care va fi aprobat, iar rezultatele din studiul clinic de până acum al companiei vor fi confirmate, Molnupiravir ar putea fi primul tratament pentru COVID-19. Până în acest moment au fost folosite medicamente ce aveau inițial altă indicație terapeutică, iar pe parcursul pandemiei s-a observat eficiența lor în tratarea COVID.

Rezultate promiţătoare în studiile clinice

Reprezentanții Agenției Europene a Medicamentului au anunțat joi, într-o conferință de presă, că încep procedura de evaluare continuă a Molnupiravir – un instrument de accelerare a evaluării unui medicament care s-a dovedit promițător în timpul studiilor clinice, într-o situație de urgență de sănătate publică, precum actuala pandemie.

În condiții normale, toate datele necesare pentru susținerea unei cereri de autorizare pentru punere pe piață se depun la începutul procedurii de evaluare, însă, în cazul unei evaluări continue, Comitetul pentru Medicamente de Uz Uman își desemnează raportorii în timp ce medicamentul este încă în proces de dezvoltare, EMA evaluând datele pe măsură ce acestea devin disponibile.

Eficacitatea molnupiravirului nu a fost afectată de momentul apariției simptomelor sau de factorii de risc de bază ai pacienților, a arătat studiul. De asemenea, medicamentul s-a dovedit a fi eficient în mod constant în tratarea tuturor variantelor de Covid, inclusiv a tulpinii delta, dominantă pe scară largă și foarte transmisibilă.

Compania farmaceutică americană Merck anunţase, pe 11 octombrie, că a depus la Agenţia pentru Alimente şi Medicamente din Statele Unite (FDA) o cerere de autorizare în regim de urgenţă a medicamentului său anti COVID-19 administrat pe cale orală, Molnupiravir.

Consecinţele cumplite ale acestei pandemii ne determină să acţionăm cu o urgenţă fără precedent, şi asta au făcut echipele noastre prin depunerea acestei solicitări (de autorizare) a Molnupiravir de către FDA„, declara la acel moment Robert Davis, directorul executiv al Merck.

Studiul clinic realizat de Merck cu privire la Molnipiravir, ale cărui rezultate au fost anunțate pe 1 octombrie, arată că medicamentul reduce cu aproximativ 50% riscul de spitalizare şi de deces pentru pacienţii diagnosticaţi cu boala COVID-19. Acest tip de tratament cu pastile, uşor de administrat, este extrem de aşteptat şi considerat o modalitate eficientă de combatere a pandemiei.

Pre-contracte pe bandă rulantă

Grupul Merck se aşteaptă să producă 10 milioane de cutii de Molnupiravir până la sfârşitul anului 2021 şi un număr mai mare de doze începând din 2022. Compania a semnat un contract cu guvernul american pentru a furniza 1,7 milioane de cutii de Molnupiravir cu preţul de 700 de dolari per cutie.

CEO-ul companiei a dezvăluit că Merck a încheiat acorduri similare cu guvernele altor ţări şi se află în negocieri cu alte state. Compania intenţionează să adopte o strategie de preţuri diferenţiate, în funcţie de criteriul veniturilor medii din fiecare ţară.

Potrivit Agerpres, Merck a încheiat de asemenea contracte de licenţă cu mai mulţi producători de medicamente generice din India, care vor putea să furnizeze acest tratament în ţările cu venituri mici şi mijlocii.

Elena Marinescu

Recent Posts

Noi obligaţii pentru transportatorii rutieri. Ce prevede Ghidul privind Sistemul national e-Transport

Ministerul Finanţelor şi ANAF au elaborat Ghidul privind Sistemul national e-Transport, prin care se urmăreşte…

2 zile ago

Se extind parcurile eoliene din România. Aviz al Ministerul Mediului pentru 81 de turbine

Ministerul Mediului a emis acorduri de mediu pentru patru parcuri eoliene, cu un total de…

2 zile ago

ANRE explică de ce este obligatorie montarea contoarelor de măsurare a energiei electrice la prosumatori

Necesitatea ca prosumatorii să îşi instaleze un contor care să măsoare electricitatea consumată din producţia…

3 zile ago

Adrian Câciu: Valoarea investiţiilor publice a crescut cu 70% în primul trimestru din 2024

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a anunţat că în primul trimestru al acestui…

3 zile ago

Deficitul bugetar a crescut la 2,06% din PIB în primele trei luni ale anului

Execuţia bugetului general consolidat în primele trei luni ale anului 2024 s-a încheiat cu un…

3 zile ago

Câți bani cheltuie românii pentru masa de Paște – Sondaj

Aproape jumătate (49%) dintre participaţii la un studiu derulat de EY intenţionează că cheltuiască pentru…

3 zile ago

Acest website folosește cookies