McDonald’s anunţă că se retrage în totalitate din Rusia

Andrei Dumitru 16/05/2022 | 16:05 Ştiri
McDonald’s anunţă că se retrage în totalitate din Rusia

McDonald’s, care şi-a închis restaurantele în Rusia la începutul lui martie, anunţă luni că se retrage din Rusia şi îşi vinde toate activele, din cauza invaziei ruse a Ucrainei, relatează AFP, citată de News.ro.

”Suntem angajaţi faţă de comunitatea noastră internaţională şi trebuie să rămânem inflexibili în privinţa valorilor noastre”, anunţă într-un comunicat, CEO-ul întreprinderii, Chris Kempczinski.

”Respectarea valorilor noastre înseamnă că nu mai putem menţine «Arches» (logoul McDonald’s) în Rusia”, subliniază el.

McDonald’s, prezent în Rusia de peste 30 de ani, are 850 de restaurante şi 62.000 de salariaţi.

Întreprinderea a anunţat închiderea temporară a tuturor restaurantelor şi suspendarea operaţiunilor în Rusia la 8 martie, urmând exemplul altor multinaţionale care s-au distanţat de Moscova.

”Criza umanitară provocată de Războiul din Ucraina şi mediul economic imprevizibil care a decurs au determinat McDonald’s să conchidă că o continuare a activităţilor noastre în Rusia nu mai este de susţinut şi nici conformă valorilor noastre”, subliniază gigantul american.

Grupul estimează că va înregistra o taxă fără numerar de 1,2-1,4 miliarde de dolari, din cauza retragerii sale din Rusia.

Rusia, unde McDonald’s gestionează în mod direct peste 80% dintre restaurantele care-i poartă numele, reprezintă 9% din cifra de afaceri totală a întreprinderii şi 3% din beneficiul său operaţional.

Grupul încearcă să-şi vândă întreg portofoliul rus unui actor local.

Până la finalizarea unei tranzacţii, McDonald’s se angajează să continue să-şi plătească angajaţii şi vrea să se asigure că aceştia vor rămâne angajaţi ai viitorului cumpărător.