Măsuri excepţionale luate de Ministerul Sănătăţii în urma tragediei de la Timişoara. Pesticid periculos, folosit în mod iresponsabil

Elena Marinescu 19/11/2019 | 19:01 Ştiri
Măsuri excepţionale luate de Ministerul Sănătăţii în urma tragediei de la Timişoara. Pesticid periculos, folosit în mod iresponsabil

La nivelul Ministerului Sănătății s-a constituit o Comisie de analiză a evenimentelor petrecute în cazul de la Timișoara, atât din punct de vedere medical, cât și administrativ. Un copil de 3 ani, un bebeluş de 9 zile şi mama acestuia au murit, după ce în blocul în care locuiau s-a făcut o dezinsecţie.

Având în vedere informațiile primite de la autoritățile locale din județul Timiș, cu responsabilități în sănătatea publică, în cazul pacienților care au avut de suferit ca urmare a operațiunii de dezinsecție din Timișoara, comisia a constatat următoarele:

În data de 16.11.2019, în intervalul orar 09:23 – 18:21, au fost înregistrate 6 apeluri la SAJ Timiș pentru 6 persoane cu simptomatologie diferită.
În data de 17.11.2019, în intervalul orar 08:07 – 18:07, au fost înregsitrate 4 apeluri la SAJ Timiș.
În data de 18.11.2019, în intervalul orar 02:45 – 09:07,  au fost înregsitrate 4 apeluri la SAJ Timiș, din care 3 apeluri pentru aceeași pacientă.
În data de 18.11.2019 ora 11.00, SAJ Timiș a anunțat DSP Timiș despre faptul că ambulanța a fost solicitată în perioada 16 – 18.11.2019 pentru mai multe persoane domiciliate în Timișoara la aceeași adresă, care prezentau tulburări digestive.

Ca urmare a informării primite de la SAJ Timiș, DSP Timiș s-a autosesizat și a contactat telefonic IPJ Timiș, constituind o echipă mixtă formată din reprezentanți ai ambelor instituții, care s-au deplasat la adresa menționată, unde s-a constatat faptul că a fost efectuată o operațiune de dezinsecție/deratizare de către o societate de profil.

Repezentanții DSP Timiș prezenți la fața loculului au prelevat 6 probe de apă, 4 probe din locuințele persoanelor afectate, o probă din spații comune și o probă din fântâna publică din proximitatea blocului, în vederea determinărilor microbiologice și fizico-chimice, în laboratorul instituției. Rezultatele fizico-chimice au relevat faptul că apa este potabilă”, precizează MS într-un comunicat de presă.

Firma fantomă avea contracte cu grădiniţe şi localuri

Ulterior, DSP Timiș a procedat la efectuarea verificărilor în teren, constatând faptul că societatea de deratizare/dezinsecție nu mai funcționa la adresa punctului de lucru declarat si nici la sediul acesteia.

Conform conducerii DSV Timiş, firma avea dosarul complet, pentru autorizarea din punct de vedere sanitar-veterinar. Însă deşi avea aceste documente în regulă, îi lipsea avizul de la Primărie.

“Acea firmă şi cei ce au contractat-o sunt iresponsabili. Când spun acea firmă mă refer la decidenţii de acolo. Într-un asemenea domeniu, cu un asemenea grad de risc, este nepermis să funcţionezi fără autorizaţie. Am făcut verificările de rigoare şi firma respectivă nu a solicitat niciodată acord comercial de la Primărie Timişoara şi evident, nici nu a primit. Nu ştie nimeni de această firmă. Astăzi însă mi s-a prezentat o poză cu un banner de la o spălătorie, banner prin care firma respctivă îşi face reclamă la serviciile de dezinsecţie şi deratizare şi dă şi un număr de telefon”, a declarat astăzi, primarul municipiului Timişoara, Nicolae Robu.

Cum a fost posibil, ca această firmă să funcţioneze fără acest aviz, nu ştie nimeni. O explicaţie ar fi aceea să SC Bistim Dera SRL nu a fost niciodată controlată, cel puţin nu de inspectorii DSP. Aceştia aveau obligaţia să verifice dacă substanţele toxice pe care le folosea firma sunt sau nu avizate sau dacă mai sunt în termen de valabilitate.

În judeţul Timiş sunt 58 de firme care activează în domeniul deratizării. Nu pot să vă spun acum câte controale am făcut la acestea, în ultimii ani, însă cu certitudine vă pot spune că societatea în cauză nu a fost verificată niciodată de la înfiinţare până în prezent, a declarat directorul DSP Timiş, Cornelia Malac, potrivit sursadevest.ro.

Avocatul lui Ioan Sorin Buță, patronul companiei din Timișoara care a efectuat deratizarea mortală, spune că a aflat de la clientul său faptul că nu știa proprietățile substanțelor folosite. Patronul companiei a recunoscut în fața procurorilor că a cumpărat produsele de pe piața neagră. Cu toate acestea, fișa tehnică arată clar cât de periculoae sunt substanțele, care pot duce și la incendii.

Ioan Sorin Buță a fost reținut pentru 24 de ore și în cursul zilei de marți urmează a fi prezentat instanței cu propunere de arestare preventivă.

Prim-procurorul Tribunalului Timiş, Violeta Filip, a declarat că firma care a făcut deratizarea a folosit un insecticid denumit Delicia – GASTOXIN, fiind foarte toxic. Substanța are efecte letale și necesită autorizare specială pentru utilizare. Cei care vând produsul atrag atenția asupra pericolului la care se expun cei care-l utilizează. De asemenea, și fișa tehnică arată cât de periculos este produsul. Substanța în contact cu apa degajă gaze inflamabile care se pot aprinde spontan.

83 de persoane, consultate de medici

Ministerul Sănătății a anunțat că, după deratizarea de la Timișoara, marți dimineața erau internați 12 adulți și 16 copii, toți în stare bună, cu o evoluție favorabilă. Procurorii au informații că în acest caz s-a folosit o substanță ce conține fosfură de aluminiu, cu efecte letale în caz de inhalare.

Până în prezent, un număr de 83 de persoane, din care 56 de adulți și 27 de copii s-au prezentat pentru investigații la 3 unități sanitare publice din oraș, și anume Spitalul Clinic Județean de Urgență “Pius Brînzeu” Timișoara, Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara  și Spitalul Clinic de Urgență pentru copii “ Louis Țurcanu” Timișoara.

În prezent mai sunt internate 33 de persoane, după cum urmează:
–        9 pacienți la Spitalul Clinic Județean de Urgență “Pius Brînzeu” Timișoara;
–        3 pacienți la Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara;
–        21 pacienți copii la Spitalul Clinic de Urgență pentru copii “ Louis Țurcanu” Timișoara.

Conform informărilor primite din partea unităților sanitare și a reprezentanților DSP Timiș, toți pacienții sunt stabili, în stare bună, o parte din ei mai prezintă simptomatologie digestivă (greață, vărsături), dar rezultatele analizelor medicale sunt îmbunătățite.

Ministerul Sănății a solicitat unităților sanitare să semnaleze dacă întâmpină greutăți în asigurarea medicamentelor sau a materialelor sanitare necesare în astfel de cazuri.

Pe de altă parte, Comisia de analiză a constatat că, în conformitate cu legislația în vigoare (respectiv  Ordinul Președintelui Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentului nr.16/2010, art. 70), autorizarea și verificarea modului de funcționare a societăților comerciale care au obiect de activitate efectuarea operațiunilor de dezinsecție, dezinfecție, deratizare este realizată de către direcțiile sanitar veterinare și pentru siguranța alimentului din subordinea Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentului.

Inspectorii sanitari din cadrul direcțiilor de sănătate publică au atribuții de verificare doar din punct de vedere a respectării condițiilor igienico – sanitare de către societățile comerciale care depun la Registrul Comerțului o declarație pe propria răspundere pentru desfășurarea activităților de deratizare, dezinfecție, dezinsecție, respectiv dacă se respectă art. 83 din Ordinul Ministrului Sănătății nr.119/2014 pentru aprobarea Normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei.

Comisia de analiză de la nivelul Ministerului Sănătății a luat decizia ca mâine, 20 noiembrie 2019, o echipă de control alcătuită din reprezentanți ai Inspecției Sanitare de Stat să se deplaseze la Timișoara pentru a verifica toate documentele existente în acest caz, dar și activitatea direcției de sănătate publică.

Modificări legislative în regim de urgenţă

De asemenea, în urma propunerii Comisiei de analiză, pentru prevenirea apariției unor astfel de situații, ministrul sănătății a dispus astăzi modificarea legislației prin reintroducerea procedurii de certificare a conformității cu normele de igienă și sănătate publică de către direcțiile de sănătate publică, în ceea ce privește activitățile de utilizare a produselor biocide pentru dezinfecție, dezinsecție și deratizare în spațiile utilizate de populație. Până în anul 2009, când s-a renunțat la această măsură, DSP-urile aveau în atribuții aceste măsuri.

Proiectul de modificare a OMS nr. 1030/2009 pentru aprobarea procedurilor de reglementare sanitară pentru proiectele de amplasare, amenajare, construire și pentru funcționarea obiectivelor ce desfășoară activități cu risc pentru starea de sănătate a populației se află publicat în dezbatere publică, pe pagina de web a MS, la secțiunea Transparență Decizională.

Ministerul Sănătății precizează că va face publice, transparent, rezultatele verificărilor efectuate de către echipa de control.