Măsuri anti-COVID. Grecia îşi închide frontierele terestre pe timpul nopţii, cu excepţia graniţei cu Bulgaria

Elena Marinescu 07/08/2020 | 18:41 Ştiri
Măsuri anti-COVID. Grecia îşi închide frontierele terestre pe timpul nopţii, cu excepţia graniţei cu Bulgaria

Guvernul grec a închis pe timpul nopţii frontierele terestre şi a impus o serie de măsuri sanitare de urgenţă pe mica Insulă Poros, situată în apropiere de Atena, unde au fost depistate recent peste zece cazuri de infectare cu noul coronavirus, relatează BFMTV.

Potrivit autorităţilor de la Atena, doar frontiera cu Bulgaria va rămâne deschisă noaptea. O interdicţie de circulaţie pe timpul nopţii vizează de asemenea baruri şi restaurante – până la 17 august -, iar târguri şi pieţe deschise au fost interzise. Adunările de peste nouă persoane au fost interzise pe insulă, inclusiv la domiciliu, iar purtarea măştii este obligatorie peste tot.

Grecia a anunţat miercuri o ”săptămână de conştientizare”, înăsprind măsurile sanitare în urma unei creşteri puternice a contaminărilor, în contextul în care măsuri de precauţie au fost impuse deja în toată ţara în urmă cu câteva zile.

Astfel, autorităţile sanitare din ţară au impus, săptămâna trecută, obligativitatea purtării măştii în toate locurile publice închise şi au restrâns – până la 15 august – vizitele la aziluri de bătrâni şiîn alte instituţii în care se află persoane vulnerabile. Căsătoriile, botezurile şi înmormântările au fost limitate la adunări de 100 de persoane, iar târgurile au fost anulate.

Aceste decizii intervin în contextul în care Grecia se confruntă cu o creştere importantă a contaminărilor de câteva săptămâni. Miercuri şi joi, autorităţile sanitare au înregistrat 153 de contaminări cu noul coronavirus, un bilanţ care se apropie de cel mai grav bilanţ cotidian – 156 de contaminări într-o singură zi – înregistrat la 21 aprilie.

Unii oficiali au atribuit deja această creştere recentă a contaminărilor ieşirii puternice în cluburi de noapte şi petrecerilor organizate seara. Doar 10% dintre cazurile înregistrate recent au condus, prin urmărire, la străini, sublinia miercuri, într-o şedinţă de Guvern, premierul grec Kyriakos Mitsotakis. De la începutul pandemiei, 5.100 de contaminări cu covid-19 au fost detectate în Grecia şi 210 morţi.

Potrivit News.ro, premierul Kyriakos Mitsotakis a exclus o nouă izolare, în urma unei ieşiri din izolare treptate, în mai, şi deciziei, în iunie, de a primi turişti străini cu scopul de a salva o parte a sezonului turistic, vital în economia elenă.