Măsura propusă de PSD a trecut de Parlament: Jurnaliștii vor fi scutiți de impozitul pe venit

NewMoney 11/02/2020 | 15:35 Ştiri
Măsura propusă de PSD a trecut de Parlament: Jurnaliștii vor fi scutiți de impozitul pe venit

Iniţiativa legislativă prin care jurnaliştii sunt scutiţi de plata impozitului pentru veniturile din salarii sau asimilate salariilor şi pentru cele din drepturi de autor a fost adoptată marţi de Camera Deputaţilor, care este cameră decizională, unmând să fie trimisă la promulgare.

Propunerea, care îl are ca iniţiator pe social-democratul Valeriu Steriu şi este susţinută de parlamentari PSD, ALDE şi PMP, completând Legea 227/2015 privind Codul Fiscal a fost adoptată cu 174 voturi ”pentru”, 2 ”împotrivă”, 91 de abţineri. Cele mai multe voturi favorabile au aparţinut PSD, iar abţinerile au fost preponderent ale PNL şi USR.

Mass media, „un fenomen valoros și eficient”

În expunerea de motive, mass media este definită drept ”un fenomen valoros şi eficient în transmiterea informaţiilor, având, în acest context, receptivitate şi influenţe modelatoare (educaţionale) şi mobilizatoare deosebite asupra publicului larg de toate vârstele, de toate profesiile şi de toate convingerile”.

De asemenea, în text se mai arată că ”principala valoare la care ţin jurnaliştii şi la care trebuie să ţină societatea este libertatea presei”, iar ”importanţa jurnalismului în viaţa omului este inegalabilă, deoarce este conceput pentru a susţine o cauză nobilă”. Textul se reveră la faptul că  ”mass-media din România se află într-o situaţie economică foarte dificilă”, iar ”piaţa mass-media se restrânge atât în privinţa operatorilor, cât şi a forţei de muncă”, ceea ce justifică un tratament fiscal favorabil.

Iniţiatorii propun ca, în Codul Fiscal, după punctul 47 al articolului 7, „Definiţii ale termenilor comuni”, să fie introdus un nou punct, 48, care defineşte activitatea de jurnalism ca fiind „cercetarea, investigarea, interpretarea şi comunicarea ştirilor şi informaţiilor publice prin intermediul ziarelor, televiziunii radioului şi a altor mijloace de informare în masă, respectiv controlul funcţionării tehnice a echipamentelor pentru a înregistra şi edita imaginile şi sunetul şi pentru transmiterea pentru emisiunile radio şi de televiziune a imaginilor şi sunetelor, precum şi a altor tipuri de semnale de telecomunicaţii terestre, marine sau aeriene, care se desfăşoară în baza unui contract de muncă şi în a unui contract de drepturi de autor”.

Sunt vizate și contractele de drepturi de autor

După punctul 4 al articolului 60 referitor la scutiri, din cadrul capitolului vizând impozitul pe venit, se introduce un nou punct, punctul 5, astfel că sunt scutite de la plata impozitului pe venit „persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii şi asimilate salariilor prevăzute la art.76 alin (1) – (3) şi pentru veniturile din drepturile de proprietate intelectuală, ca urmare a desfăşurării activităţii de jurnalism, în condiţiile stabilite prin ordin comun al ministrului Muncii şi Justiţiei Sociale şi al ministrului Finanţelor”.

Articolul 76 defineşte veniturile din salarii şi asimilate salariilor.

Guvernul a anunţat că nu susţine propunerea legislativă. Legea merge la președintele Iohannis pentru promulgare.

Notă: Redacția revistei NewMoney se declară împotriva legii privind scutirea de impozit pentru jurnaliști și personalul auxiliar din presă.