Mastercard își deschide primul Centru European de Rezistență Cibernetică

Andrei Dumitru 20/02/2020 | 13:52 Ştiri
Mastercard își deschide primul Centru European de Rezistență Cibernetică

Mastercard dezvoltă primul său Centru European de Rezistență Cibernetică. Este vorba despre un hub ultramodern de securitate și tehnologie a informației amplasat în Europa, care va coordona colaborarea dintre sectorul public, cel privat și autorități, pentru a stimula capacitatea de adaptare a companiilor din regiune la schimbare, dar și pentru a prezice și a preveni potențiale atacuri cibernetice la adresa acestora, devenite în ultimul timp tot mai sofisticate și mai dăunătoare.

Amplasat în Waterloo, Belgia, la sediul central Mastercard din Europa, hub-ul este prima investiție de acest fel a companiei în afara granițelor Americii de Nord.

Hub de securitate cibernetică

Spațiul va îndeplini rolul unui hub de securitate cibernetică unic în regiune și va aduce laolaltă o pleiadă eterogenă de profesioniști din întreaga comunitate globală Mastercard.

Hub-ul va lucra îndeaproape cu o serie de centre naționale de inteligență cibernetică, grupuri industriale, autorități, servicii speciale/agenții de securitate și bănci centrale din Europa –  ECB, ECCFI, Europol, FS-ISAC, Interpol, NBB, și NCA și NCSC [1], din Marea Britanie.

Centrul de rezistență cibernetică va urmări să coordoneze mai eficient prevenția și contracararea infracțiunilor cibernetice internaționale și a altor amenințări la adresa securitatății. Centrul va aduce laolaltă specialiști în toate tipurile de securitate.

Securitatea și confidențialitatea datelor clienților noștri reprezintă o prioritate absolută pentru Mastercard. Din păcate, însă, hackerii nu țin cont de granițe sau de națiuni, astfel că amenințările pot veni din toate colțurile lumii. De aceea, am ales să înființăm propriul Centru European de Rezistență Cibernetică, prin intermediul căruia vom consolida colaborarea între oganizații cheie și vom  veghea pentru siguranța totală a indivizilor și a companiilor atunci când transferă informații online. Numai un efort comun, care include toate părțile implicate, va putea poziționa Europa ca vârf de lance în lupta împotriva atacurilor cibernetice. Noul centru va sincroniza resursele și partenerii noștri globali pentru a cerceta și a adopta constant cele mai bune practici pentru noi și pentru rețeaua noastră de clienți”, a declarat Cosmin Vladimirescu, Country Manager Mastercard pentru România și Croația.

Centrul de rezistență cibernetică va fluidiza comunicarea atât pe plan intern, între echipele din cadrul Mstercard, cât și extern, cu parteneri, clienți și stakeholderi.

Implicit, asta va îmbunătăți timpii de reacție și eficiența în cazul evenimentelor globale, al dezastrelor naturale și al incidentelor la nivel de servicii și de securitate și va asigura respectarea reglementărilor de confidențialitate globale.

Spre exemplu, centrul va permite Mastercard să lucreze în tandem cu agențiile de securitate și cu clienții din regiune pentru a accelera transferul de informații și pentru a coordona un răspuns cumulat la infracțiunile cibernetice.

Instalația din Waterloo va contribui, de asemenea, la extinderea cunoștințelor și la transferul de bune practici între principalele agenții de securitate și factorii de decizie politică de top din Europa.

 

[1] ECB (Banca Centrală Europeană), ECCFI (Investigatorii de Fraudă și Infracțiune Cibernetică din Europa), FS-ISAC (Centrul de Analiză și Informații pentru Servicii Financiare), NBB (Banca Națională a Belgiei), NCA (Agenția Națională de Infracționalitate) și NCSC (Centrul Național de Securitate Cibernetică)