Mașina autonomă testată de Uber a ucis un pieton. Cine este vinovat?

Sebastian Popescu 20/03/2018 | 12:41 Ştiri
Mașina autonomă testată de Uber a ucis un pieton. Cine este vinovat?

O mașină autonomă a companiei Uber a lovit mortal un pieton, duminică seara, în statul american Arizona, fapt ce a dus la suspendarea testării vehiculelor fără şofer, anunță The New York Times.

Acesta este primul deces cauzat de o mașină autonomă, după ce senzorii autoturismului nu au detectat-o pe femeia care traversa strada neregulamentar. Conform poliției din Tempe, localitatea în care s-a produs accidentul, vehiculul avea șofer, dar se afla în modul autonom în momentul în care s-a produs accidentul și avea o viteză de 65 de km/h.

În urma acestui inciddent, Uber a decis să suspende testarea vehiculelor fără șofer în orașele americane San Francisco, Pittsburgh, Phoenix şi Toronto.

Deși conducerea autonomă ar putea salva nenumărate vieți, unii spun că tehnologia se dezvoltă prea repede. În afară de Uber, zeci de companii, printre care și producătorii de autoturisme, încearcă să fie primii care lansează o astfel de mașină pe piață, iar pentru a-și atinge obiectivul neglijază de multe ori siguranța, notează BusinessInsider.

Un schimb de mesaje între inginerul Google, Anthony Lewandowski si CEO-ul Uber, Travis Kalanick, din urmă cu doi ani, când cele două companii se judecau pe tema acestei tehnologii, arată exact acest lucru.

„Este doar o cursă pe care trebuie să o câștigăm, pentru că locul doi este primul pierzător” și „Trebuie să găsim o strategie și să ne folosim de toate scurtăturile pe care le găsim”, i-a transmis Lewandowski lui Kalanick, potrivit aceleiași surse.

Citește și: Ziua cea mai neagră pentru Uber: compania americană, în pericol de a fi scoasă de pe piață

În urmă cu un an, Uber a oprit temporar acelaşi program de testare a maşinilor autonome, după un alt accident, care nu s-a soldat cu rănirea gravă a niciunei persoane. Accidentul a avut loc în aceeași localitate, Tempe, dar în acel caz autoritățile au decis că nu a fost vina autoturismul autonom Uber. Dar incidentul a arătat că oamenii ar putea fi mai bine pregătiți pentru a gestiona astfel de scenarii complexe, în care regulile de circulație nu se mai aplică, notează BusinessInsider.

Nu este prima dată când Uber creează controverse. Legalitatea serviciilor companiei americane a fost îndelung dezbătută, iar multe orașe au decis chiar să le interzică pentru că Uber nu plătește taxe de licențiere și beneficii pentru angajați, ca o companie de taxi normală.