Marile firme din România anunță angajări-record. În ce domenii sunt cei mai optimiști patroni

Gabriel Bucur 12/12/2017 | 18:15 Ştiri
Marile firme din România anunță angajări-record. În ce domenii sunt cei mai optimiști patroni

Perspectivele de angajare din primul trimestru al anului viitor sunt cele mai optimiste, din 2009 până în prezent, în ciuda modificărilor aduse Codului Fiscal, arată un studiu realizat de ManpowerGroup, companie specializată în soluții privind forța de muncă.

În plus, patronii români sunt cei mai optimiști din regiunea EMEA (Europa, Orientul Mijlociu și Africa), în ceea ce privește angajările în perioada ianuarie-martie 2018, alături de cei din Slovenia. Astfel, previziunea netă de angajare este de +17%, mai bună decât cea din aceeași perioadă a anului 2017 cu trei puncte procentuale.

Dintre angajatori, 22% prognozează o creștere a numărului de angajați, 12% prevăd scăderi, iar 64% nu anticipează nicio schimbare. Totodată, perspectivele de angajare sunt pozitive în toate regiunile și sectoarele de activitate și în aproape toate tipurile de organizații. Excepție fac doar micro-organizațiile (cu cel mult 10 angajați), unde previziunile sunt negative (-2%).

Cele mai optimiste sunt organizațiile mari, cu peste 250 de angajați: trei din zece prevăd angajări, un record pentru această această categorie, spun autorii studiului. Tot la un record a ajuns și previziunea de angajare din sectorul Industrie prelucrătoare, acolo unde 39% din organizații raportează că vor fi angajări în primele luni din 2018.

Și angajatorii din sectorul construcții sunt mai optimiști decât în trecut și au raportat cele mai multe intenții de angajare din ultimii aproape șase ani, de 21%. În comerțul cu ridicata și cu amănuntul, 16% din angajatori prevăd angajări, iar în energie electrică, apă și gaz – 9%.

Angajatorii din zona de nord-vest sunt cei mai optimiști din România. Aici, o treime intenționează să angajeze în primele luni din 2018, iar 6% prognozează o scădere de personal, de unde rezultă un plus de 33%, cel mai puternic din ultimii zece ani. La celălalt pol se situează patronii din regiunea sud-vest, unde previziunea de angajare este de 6%.

 


FOTO: Mediafax

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.