Marii dezvoltatori imobiliari se uită după investiții în afara Capitalei. Cum a ajuns Iașiul atractiv pentru zona de real estate

Florel Manu 02/05/2019 | 12:14 Companii
Marii dezvoltatori imobiliari se uită după investiții în afara Capitalei. Cum a ajuns Iașiul atractiv pentru zona de real estate

Fenomenul dezvoltărilor imobiliare mixte, rezidențial și office, nu mai este o temă doar pentru București sau Cluj-Napoca. Iașiul intră și el în grupul ora­șelor vizate de dezvoltatori pentru pro­iectele mixte. 

Acest articol a apărut în numărul 64 (29 aprilie – 12 mai 2019) al revistei NewMoney

Fondul de investiții sud-african Prime Kapital a anunțat recent o investiție de 200 de milioane de euro în dezvoltarea unuia dintre cele mai mari proiecte imobiliare din zona Moldovei. Este vorba de Silk District, un proiect cu dezvoltări re­zi­dențiale și office, pe terenul fabricii de textile Teba, urmașă a Întreprinderii de Mătase Iași, din perioada regimului comunist.

Programat în patru etape de dezvoltare, cu finalizare în 2024, Silk District va însemna, la final, 2.500 de locuinţe, 100.000 de metri pătrați de birouri și un mall, care va fi unul dintre cele mai mari din țară. Totodată, proiectul include un hotel cu 160 de camere, săli de con­fe­rințe, o clinică medicală privată, spații de retail și servicii, spații de recreere și fitness, o grădiniță privată și zone verzi pentru circulația pietonală. Compania va construi și o rețea subterană de 140.000 de metri pătrați unde vor fi parcate ma­șinile, care vor intra în complex direct la subsol, astfel încât spațiul de la nivelul so­lului să rămână zonă pietonală.

Silk District este primul mare proiect imobiliar mixt din România pentru Prime Kapital, companie creată de cei care au pus bazele fondului sud-african de in­ves­tiţii New Europe Property Investments (NEPI), Martin Slabbert și Victor Simio­nov. Iar Iașiul nu a fost ales la întâmplare.

NEVOIA DE CALITATE. „Iașiul are o creș­­tere economică anuală de 2%“, spune Maggie Kitshoff, managing director residential & office la Prime Kapital, adău­gând că „în alegerea acestuia a contat și faptul că este un centru universitar cu peste 60.000 de studenți, cu aeroport in­ternațional, având un potențial real pentru dezvoltarea afacerilor creative.

În plus, Iașiul este al treilea mare centru de dezvoltare IT din țară, după Bucu­rești și Cluj-Napoca, iar capitala regio­nală a Moldovei se dovedește atractivă și pentru giganți mondiali ai teh­nologiei, precum Amazon sau Oracle.

Dar există și un alt motiv, care ține strict de nivelul de dezvoltare al pieței imo­biliare – în zona rezidențialului sunt foarte multe clădiri vechi și dezvoltări locale de o calitate destul de scăzută. „În Iași, crește clasa medie și este nevoie de dez­voltări rezidențiale de calitate“, de­ta­liază Maggie Kitshoff, în opinia căreia orașul are nevoie și de clădiri de birouri de clasă A, în condițiile în care tot mai multe companii străine sunt interesate să deschidă aici noi businessuri.

Tot la Iași, Prime Kapital investește 100 de milioane de euro în modernizarea Complexului Comercial Moldova, care ar urma să devină după finalizarea lucră­rilor, la sfârșitul lui 2020, cel mai mare mall din afara Bucureștiului.

De la înființarea sa, în 2016, Prime Kapi­tal a dezvoltat două mari comple­xuri rezidențiale în București, Avalon (în zona Floreasca-Barbu Văcărescu) și Marmura (în zona Bucureștii Noi, în apro­piere de stația de metrou Jiului). Avalon este un concept nou de dezvoltare imo­biliară cu un mix de 770 de case înșiruite și independente. Iar comunitatea este una cu acces limitat, în ceea ce privește accesul auto.  Mai precis, ca și în cazul pro­iectului de la Iași, dezvoltarea rezi­den­țială de la București beneficiază de spații speciale în subteran pentru gararea mașinilor.

Strategia Prime Kapital nu vizează doar Capitala, unde dezvoltatorii găsesc acum din ce în ce mai greu terenuri pentru investiții în zone bune ale orașului. Unul dintre cele mai vizibile este la Târgoviște, unde com­pania lucrează la dezvoltarea unui centru comercial pe terenul fostei unități militare în care a fost executat cuplul Nicolae și Elena Ceaușescu, în decem­brie 1989.

Spre deosebire de Iași, investiția de la Târgoviște este una pe termen scurt. „Când decidem să investim într-un oraș, ne uităm la economia locală, perspecti­vele de creșteri și ceea ce s-a întâmplat în ultimii 10-15 ani“, spune Mihai Vasilescu, partener la Prime Kapital. Dacă de­cide să demareze un proiect, compania începe cu întrebarea „cum trebuie să arate acel proiect?“, completează Vasilescu, adăugând că soluțiile cele mai bune pentru dezvoltarea unui proiect în afara Capitalei le găsește alături de antrepre­norii locali, care știu mai bine poten­țialul zonei în care își desfășoară activitatea.

Cu o experiență de peste 15 ani în domeniile imobiliar și financiar, Mihai Vasilescu a trecut de la consultanță la antreprenoriat și este cel care coordonează echipele de dezvoltare a proiectelor și identifică oportunitățile de dezvoltare și de investiții ale companiei.

Prime Kapital a mai început dezvoltări imobiliare la Baia Mare, Roman, Foc­șani, Târgu Secuiesc, Sebeș, Râmnicu Sărat. Tot pentru investiții, Prime Kapital a cum­părat centrul comercial Atrium Arad și Mi­litari Shopping Center, la margi­nea Bu­cureștiului. Dar, deocamdată, compania se va concentra pe prima etapă a proiec­tului mixt de la Iași, care va fi li­vrată în 2021, și pe finalizarea lu­crărilor deja începute pentru modernizarea mai multor centre comerciale din țară.

 

Acest material a fost documentat la Iași.

 

În câteva cifre

În ultimii zece ani, chiar dacă sectorul imobiliar a fost grav afectat de criză, mai mulți investitori au găsit rețeta câștigătoare pentru a dezvolta proiecte care să le genereze câștiguri mari.

 

  • NEPI ROCKCASTLE. Este cel mai mare investitor regional din domeniul imobiliar. La 31 decembrie 2018, portofoliul NEPI în Europa Cen­trală și de Est ajunsese la 5,9 miliarde de euro. România de­ține cea mai mare pondere din acesta, cu 36%, urmată de Polonia − 24%, Ungaria − 10%, restul de 30% împăr­țindu-se între Bulgaria, Croația, Slovacia, Cehia, Serbia și Lituania.
  • IMMOFINANZ. Cu un portofoliu total de 4,5 miliarde de euro, grupul din Austria a ajuns anul trecut în România la investiții de 635,7 milioane de euro și la venituri din chirii de 48,2 milioane de euro. Proprietățile Immofinanz din România au atins, anul acesta, valoarea de 768,5 milioane de euro.
  • GLOBALWORTH. Suprafața totală închiriabilă a portofoliului companiei a atins un mi­lion de metri pătrați. Valoa­rea portofoliului a crescut cu 35,6%, ajungând la 2,5 miliarde de euro. Din total, 51% provine din România și 49% din Polonia.

Foto: Silk District

Cu o experiență de peste 20 de ani în presa românească, Florel Manu a debutat la Radio PRO FM, după care și-a continuat activitatea la mai multe trusturi media precum PRO TV, Antena1 și Antena3, Adevărul, The Money Channel. Acoperă domeniile retail, real estate și turism.