Marii dezvoltatori imobiliari se uită după investiții în afara Capitalei. Cum a ajuns Iașiul atractiv pentru zona de real estate

Florel Manu 02/05/2019 | 12:14 Companii
Marii dezvoltatori imobiliari se uită după investiții în afara Capitalei. Cum a ajuns Iașiul atractiv pentru zona de real estate

Fenomenul dezvoltărilor imobiliare mixte, rezidențial și office, nu mai este o temă doar pentru București sau Cluj-Napoca. Iașiul intră și el în grupul ora­șelor vizate de dezvoltatori pentru pro­iectele mixte. 

Acest articol a apărut în numărul 64 (29 aprilie – 12 mai 2019) al revistei NewMoney

Fondul de investiții sud-african Prime Kapital a anunțat recent o investiție de 200 de milioane de euro în dezvoltarea unuia dintre cele mai mari proiecte imobiliare din zona Moldovei. Este vorba de Silk District, un proiect cu dezvoltări re­zi­dențiale și office, pe terenul fabricii de textile Teba, urmașă a Întreprinderii de Mătase Iași, din perioada regimului comunist.

Programat în patru etape de dezvoltare, cu finalizare în 2024, Silk District va însemna, la final, 2.500 de locuinţe, 100.000 de metri pătrați de birouri și un mall, care va fi unul dintre cele mai mari din țară. Totodată, proiectul include un hotel cu 160 de camere, săli de con­fe­rințe, o clinică medicală privată, spații de retail și servicii, spații de recreere și fitness, o grădiniță privată și zone verzi pentru circulația pietonală. Compania va construi și o rețea subterană de 140.000 de metri pătrați unde vor fi parcate ma­șinile, care vor intra în complex direct la subsol, astfel încât spațiul de la nivelul so­lului să rămână zonă pietonală.

Silk District este primul mare proiect imobiliar mixt din România pentru Prime Kapital, companie creată de cei care au pus bazele fondului sud-african de in­ves­tiţii New Europe Property Investments (NEPI), Martin Slabbert și Victor Simio­nov. Iar Iașiul nu a fost ales la întâmplare.

NEVOIA DE CALITATE. „Iașiul are o creș­­tere economică anuală de 2%“, spune Maggie Kitshoff, managing director residential & office la Prime Kapital, adău­gând că „în alegerea acestuia a contat și faptul că este un centru universitar cu peste 60.000 de studenți, cu aeroport in­ternațional, având un potențial real pentru dezvoltarea afacerilor creative.

În plus, Iașiul este al treilea mare centru de dezvoltare IT din țară, după Bucu­rești și Cluj-Napoca, iar capitala regio­nală a Moldovei se dovedește atractivă și pentru giganți mondiali ai teh­nologiei, precum Amazon sau Oracle.

Dar există și un alt motiv, care ține strict de nivelul de dezvoltare al pieței imo­biliare – în zona rezidențialului sunt foarte multe clădiri vechi și dezvoltări locale de o calitate destul de scăzută. „În Iași, crește clasa medie și este nevoie de dez­voltări rezidențiale de calitate“, de­ta­liază Maggie Kitshoff, în opinia căreia orașul are nevoie și de clădiri de birouri de clasă A, în condițiile în care tot mai multe companii străine sunt interesate să deschidă aici noi businessuri.

Tot la Iași, Prime Kapital investește 100 de milioane de euro în modernizarea Complexului Comercial Moldova, care ar urma să devină după finalizarea lucră­rilor, la sfârșitul lui 2020, cel mai mare mall din afara Bucureștiului.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Cu o experiență de peste 20 de ani în presa românească, Florel Manu a debutat la Radio PRO FM, după care și-a continuat activitatea la mai multe trusturi media precum PRO TV, Antena1 și Antena3, Adevărul, The Money Channel. Acoperă domeniile retail, real estate și turism.