Marea Britanie, între relaxare şi riscul unui nou dezastru sanitar: 60% dintre pacienţii cu COVID-19 internaţi în spitale, vaccinaţi cu ambele doze

Elena Marinescu 19/07/2021 | 21:25 Ştiri
Marea Britanie, între relaxare şi riscul unui nou dezastru sanitar: 60% dintre pacienţii cu COVID-19 internaţi în spitale, vaccinaţi cu ambele doze

Aproximativ 60% dintre persoanele internate în spitalele britanice cu diagnosticul de COVID-19 au fost vaccinate cu două doze împotriva coronavirusului, a declarat luni consilierul ştiinţific principal al autorităţilor din Marea Britanie, Patrick Vallance.

În ceea ce priveşte proporţia oamenilor spitalizaţi care sunt dublu vaccinaţi ştim că este în jur de 60% dintre pacienţii internaţi în spital cu diagnosticul COVID„, a declarat Vallance.

Majoritatea restricţiilor impuse din cauza pandemiei de coronavirus au fost ridicate în Anglia începând de luni, zi redenumită ”Ziua libertăţii” în pofida unei creşteri a numărului de contaminări, care îi îngrijorează pe unii oameni de ştiinţă şi responsabili politici, transmite Reuters, potrivit Digi24.

Restricţii sanitare ridicate în Anglia

Începând de luni, Anglia Anglia a trecut la ultima etapă în privinţa ridicării restricţiilor sanitare contra coronavirusului Alte naţiuni din Regatul Unit – Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord – au adoptat un calendar mai prudent, scrie AFP.

În ciuda opoziţiei din partea cercetătorilor, majoritatea ultimelor măsuri încă în vigoare au fost ridicate. De acum nu mai este obligatoriu purtarea măştii în mijloacele de transport şi în locurile publice. Guvernul, care insistă pe responsabilitatea individuală, recomandă cu toate acestea purtarea de măşti. Aceasta este cerută în transportul în comun din Londra, a decis primarul capitalei Sadiq Khan.

Principalele lanţuri de supermarketuri încurajează personalul şi clienţii să continue să poarte mască. Discotecile şi sălile de spectacole se pot redeschide, cinematografele şi stadioanele pot funcţiona din nou la capacitate maximă. Pub-urile şi serviciile de bar pot fi reluate. Consemnul de a munci la domiciliu va fi ridicat, dar mai multe firme prevăd reîntoarcerea graduală a angajaţilor la birou.

Reguli noi anti-COVID

Adulţii vaccinaţi complet în Marea Britanie şi cei sub 18 ani care vin din ţările clasate zonă portocalie nu mai trebuie să respecte carantina, care poate ajunge până la 10 zile, cu excepţia celor veniţi din Franţa din cauza „prezenţei persistente” a cazurilor cu varianta Beta.

Scoţia a ridicat, tot de luni, mare parte din restricţiile încă în vigoare, cu toate acestea, purtarea măştii rămâne obligatorie în locurile publice, iar distanţa redusă este de un metru, dar menţinută.

Regulile care limitează întâlnirile în interior sunt reduse, fără a fi total ridicate. Opt persoane din trei gospodării diferite se pot întâlni în locuinţe private, şi zece persoane care provin din patru gospodării se pot vedea în locuri publice închise precum pub-urile – a căror oră de închidere se va schimba de la 23.00 la miezul nopţii. Telemunca va fi ridicată progresiv începând din 9 august şi discotecile vor rămâne închise.

Începând de la această dată Scoţia prevede şi ridicarea ultimelor restricţii, dar premierul Nicola Sturgeon a indicat faptul că purtarea măştii ar putea rămâne obligatorie şi după această dată. Potrivit News.ro, toate restricţiile ar trebui să fie ridicate pe 7 august, dar guvernul prevede menţinerea obligatorie a purtării măştii în locurile publice în interior şi în trasportul în comun. În prezent, şase persoane se pot întâlni în reşedinţe private şi de vacanţă.

Evenimentele în interior rămân limitate la 1.000 de persoane pe scaune şi până la 200 în picioare. Provincia britanică trebuie să treacă de o nouă etapă pe 26 iulie, cu încheierea măsurilor de distanţare în exterior şi reducerea distanţei la un metru în interior. Consiliul local trebuie să voteze pe 22 iulie ridicarea măsurilor de distanţare în teatre şi muzee. Guvernul se va reuni pe 12 august pentru a discuta încetarea obligaţiei de a purta mască din 16 august.