Ştiri

Marcel Boloș anunță restructurarea radicală a ANAF pentru combaterea evaziunii fiscale

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat că urmează să prezinte planul de reorganizare al ANAF, unde vor fi modificări de substanţă.

El a precizat că săptămâna viitoare ministerul vine cu pachetul privind digitalizarea şi reorganizarea ANAF. ”Vom veni cu un alt plan de măsuri distinct, care va pune bazele unei noi structuri funcţionale a ANAF- ului, încât să putem să avem un sistem de combatere a evaziunii fiscale pe măsura fenomenului”, a spus ministrul, prezicând că este un flagel, în momentul de faţă.

Sistem informatic special, de la 1 iulie 2024

”Am avut discuţia în şedinţa de guvern, sunt două paliere de măsuri care se discută şi care fac parte din strategia aceasta de digitalizare şi de combatere a evaziunii fiscale. Prima şi cea mai mare prioritate o constituie deblocarea proiectului de digitalizare pe care îl are alocat Ministerul de Finanţe pentru ANAF, bugetul fiind de 100 de milioane de euro şi au fost cele 2 proiecte de ordonanţă de urgenţă discutate în prima lectură”, a spus mijnistrul.

El a precizat că o altă prioritate este pachetul de sisteme informatice pentru digitalizare care au în centru modulele de fraudă. ”Sunt cele care privesc introducerea de la data de 1 ianuarie 2024 a facturii electronice, împreună cu modul de fraudă. De asemenea, finalizarea contractului de furnizare a scanerelor şi începând de anul viitor întreaga strategie şi implementare a scanerelor în punctele de trecere a frontierei să poată avea loc.

De asemenea, achiziţionarea unui număr de peste 2000 de sigilii electronice a mărfurilor, pe care le-am planificat în semestrul 1 al anului viitor. De asemenea, pentru sistemul de E-transport avem componenta de informaţii telemetrice, care privesc coordonatele de timp şi spaţiu pentru a fi utilizate în detectarea riscului de fraudă fiscală. De asemenea discutăm de încărcarea în sistemul informatic al Ministerului de Finanţe a informaţiilor care privesc situaţiile financiare şi operaţiunile contabile.

Cu data de 1 iulie intenţionăm ca aceste situaţii financiare să fie încărcate în acest sistem informatic special al Ministerului de Finanţe”, a mai spus ministrul. Boloş a precizat că,”pe linia de infracţionalitate economico-financiară, probabil în cursul săptămânii viitoare proiectul de lege va fi finalizat şi va fi prezentat de către iniţiatori, fiind un pachet destul de complex, care priveşte digitalizarea ANAF dar şi reorganizarea sa”.

STEFAN BIRLODEANU / MEDIAFAX FOTO.

„Este o modificare de substanţă, cu impact pe termen lung”

”Vom veni cu un alt plan de măsuri distinct, care va pune bazele unei noi structuri funcţionale a ANAF- ului, încât să putem să avem un sistem de combatere a evaziunii fiscale pe măsura fenomenului. Este un flagel în momentul de faţă, cu care ne luptăm şi încercăm să găsim cele mai bune soluţii pentru ca să controlăm cât mai bine fenomenul”, a precizat Marcel Boloş.

Potrivit News.ro, el a menţionat că cel de al doilea palier de măsuri va semna reorganizarea ANAF, care de asemenea are ca şi obiectiv general o consolidare a capacităţii instituţionale pentru combaterea fenomenului de evaziune fiscale.

”Este o strategie coerentă şi sperăm să şi dea rezultatele dorite şi aşteptate de noi toţi, pentru că vedeţi o performanţă mai puţin bună în domeniul colectării veniturilor duce la aceste subfinanţări ale serviciilor publice, în momentul de faţă”, a completat el.

Despre destituiri în cadrul ANAF, Boloş a răspuns: ”Eu zic să aşteptăm momentul în care vom prezenta planul de reorganizare al ANAF, în care veţi vedea modificări de substanţă pe care le vom propune, obiectivul final fiind acela de a fi mai puternic şi colectarea cât mai bună a veniturilor la bugetul de stat.

”Este o modificare de substanţă, cu impact pe termen lung asupra modului în care funcţiona ANAF în România, fiind cea mai importantă instituţie a statului, de depinde finanţarea tuturor serviciilor publice din România.

Elena Marinescu

Recent Posts

STUDIU. Comerţul online din România va crește în 2024 cu aproximativ 10%

Sectorul de e-commerce din România este evaluat la aproximativ 7 miliarde de euro pentru finalul…

2 zile ago

Ministerul Economiei crește plafonul finanțării nerambursabile în cadrul programului Start Up Nation

Ministrul Economiei, Ştefan Radu Oprea, a anunţat că programul Start Up Nation, va beneficia din…

2 zile ago

Consiliul Concurenței dă verdictul privind evoluţia sectorului bancar

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat vineri că rezultatele investigaţiei sectoriale privind sectorul bancar…

2 zile ago

Lazea (BNR): Cei care solicită noi facilităţi fiscale, salarii, ştiind bine că anul viitor va urma o corecţie, la ce se aşteaptă?

Adâncirea dezechilibrelor fiscale prin solicitarea de facilităţi ar putea avea la bază o speranţă deşartă…

2 zile ago

Meta Platforms, sub lupa anchetatorilor UE pentru conţinutul online

Compania Meta Platforms este vizată de o investigaţie majoră din partea Uniunii Europene legată de…

2 zile ago

Undă verde pentru referendumul de aderare a Republicii Moldova la UE

Parlamentul de la Chişinău a adoptat joi o hotărâre privind desfăşurarea referendumului privind aderarea Republicii…

2 zile ago

Acest website folosește cookies