Mâncarea nesănătoasă ucide anual 11 milioane de oameni. Cine transformă această amenințare în business?

Senica Micu 22/07/2019 | 14:24 Special
Mâncarea nesănătoasă ucide anual 11 milioane de oameni. Cine transformă această amenințare în business?

Mâncarea nesănătoasă ucide anual 11 milioane de oameni. Cine transformă această amenințare în business?

Acest articol a apărut în numărul 70 (22 iulie – 4 august 2019) al revistei NewMoney

„Mâncarea nesănătoasă este responsabilă pentru mai multe decese decât orice alt factor de risc.“ Aceasta este concluzia celui mai recent studiu despre alimentație − „The Global Burden of Disease“ −, realizat la cererea Institutului de Metrologie și Evaluare a Sănătății (IHME, Universitatea din Washing­­ton), organizație finanțată de Fun­­da­­ția Bill și Melinda Gates. Sună alarmant. Și chiar este, dacă ne uităm la cifrele rezultate de aici: 11 milioane de decese au fost înregistrate în 2017 din această cauză, mai multe decât în cazul fumatului (8 mili­­oane) sau al hipertensiunii arteriale (10,4 mili­­oane). „Remarcăm un consum scă­­zut de alimente sănătoase, prin comparație cu creșterea consumului de alimente nesănătoase. Suntem ceea ce mâncăm“, afirmă autorul principal al studiului în cauză, prof. dr. Ashkan Afshin.

Printre altele, experții citați în lucrare și pre­­luați de revista The Lancet dau vina pe o alimen­­tație săracă în fructe, semințe și nuci și bogată în produse care au la bază carnea prelucrată și sarea. Într-un top al țărilor cu cea mai mare rată a deceselor provocate de alimentația nesănă­­toasă − cu un loc întâi ocupat de China, cu peste trei milioane −, România apare pe poziția a 22-a, cu 71.287 de persoane care mor anual din această cauză.

În aceste condiții, pe principiul că și răul (adi­­că alimentele nocive), și binele (alimentele sănă­­toa­­se) se propagă în egală măsură, ceea ce a început timid în piața internațională acum mai mulți ani − în speță, mișcarea promotoare de healthy food, cu toate companiile care produc și vând sănătos − prinde contur și la noi, la fel de timid, în afaceri care s-au dezvoltat, cel puțin într-o primă fază, cu bugete mici.

IMPACT MAI MARE. Una dintre aces­­te afaceri este FruFru, primul concept de „mâncare fresh, sănă­­toasă“ din România, fondată în urmă cu 13 ani de antreprenorul Mihai Simiuc, împreună cu alți doi parteneri. Vorbim de o piață aproa­­pe inexis­­tentă la vremea aceea, în care termenul de „mâncare sănă­­toasă“ era dezvoltat mai mult în cărțile de profil și mai puțin în planurile de afaceri ale investitorilor.

Dezvoltată prin compania Good People, afacerea FruFru − cu afaceri de 7,5 milioane de euro în 2018 − face acum o mișcare-surpriză printr-o schimbare de acționariat. Surpriza nu vine din ideea de schimbare în sine, ci de la numele actorului principal: gigantul anglo-olandez Unilever, unul dintre cei mai mari producători din lume pe segmentul bunurilor de larg consum, care preia 75% din acțiuni.

Restul de 25% rămân în portofoliul lui Mihai Simiuc, care își păstrează și poziția de CEO al companiei. Anunțul tocmai a fost făcut. „Echipa și afacerea vor continua să fie conduse de Mihai Simiuc, fiind ghidat de experiența și expertiza Unilever. Scopul este să oferim companiei o platformă de dezvoltare și toate resursele necesare pentru a asigura continuarea unei creșteri rapide. În momentul de față, nu putem face publice mai multe informații, achiziția fiind supusă aprobării Consiliu­­lui Concurenței, însă vom reveni cu detalii imediat ce primim aprobarea tranzacției“, au declarat reprezentanții Unilever pentru NewMoney. Până la închiderea ediției, valoarea tranzacției nu a fost dezvăluită oficial, însă este estimată în piață la cel mult 20 de milioane de euro.

Potrivit celor mai recente date disponibile, Unilever South Central Europe a avut în 2017 o cifră de afaceri totală de aproximativ 195 de milioane de euro (aproape 900 de milioane de lei), volum care înseamnă, în afară de înghețată (Betty Ice), și segmentul de bunuri de îngrijire personală, îngrijirea locuinței și unele produse din categoria de alimente.

De ce Unilever și nu un fond de investiții, așa cum preferă de regulă mulți dintre antreprenorii români? „Nu am fost tentați să facem o tranzacție cu un fond de investiții deoarece am simțit că direcția în care vrem să ne dezvoltăm este diferită de cea impusă de o astfel de tranzacție“, vine și răspunsul lui Mihai Simiuc, compania Good People fiind prezentă cu trei divizii în piață − producție, logistică și comerț.

„Încă există un decalaj mare între ambițiile noastre și acțiunile pe care reușim să le întreprindem în ceea ce privește impactul asupra mediului și educația pentru o alimentație sănă­­toasă a unei părți mari din populație. Prin acest parteneriat, sperăm să închidem acest decalaj și să avem un impact pozitiv mult mai mare“, ada­­u­­gă el. Cu alte cuvinte, scopul declarat al acestei tranzacții este creșterea afa­­cerii atât în volum, cât și în valoare.

O NOUĂ MODĂ. Să fie acesta înce­­putul unui nou trend în piața autoh­­tonă de mâncare sănătoasă? Vom asista într-un viitor apropiat la tran­­zacții similare în această industrie? Vor fi companiile din segmentul de „mâncare sănătoasă, fără bazaconii“ − așa cum s-a poziționat FruFru dintotdeauna − ofertate să treacă în curtea unor multi­­na­­ționale care încă nu au dezvoltat această nișă? Se vor adapta supermarketurile − segment dominat de nume internaționale − noii tendințe și vor începe să se dedice unei promovări agresive a produselor proaspete, fără aditivi periculoși pentru organism, fără E-uri și alte substanțe care, consumate în exces, devin cauza multor boli?

„Promovare agresivă, în cazul marilor retaileri, este mult spus. Dar, probabil, chiar și aceștia vor fi mult mai atenți la produsele proaspete, cu termen de valabilitate redus, pe care le vând. Deseori, s-a întâmplat să cumpăr de la raftul de Fresh sucuri naturale care expirau în ziua respectivă și se dovedeau a fi alterate, stricate. Mai devreme sau mai târziu, vor fi obligați să se adapteze acestui nou trend“, spune sub anonimat reprezentantul unei companii care promovează un stil de viață sănătos.

La una dintre edițiile recente ale The Vast & The Curious, realizată de Andreea Roșca, Mihai Simiuc explica faptul că FruFru e o companie construită să stea pe acest val și că cele 250.000 de salate, supe, sucuri sau deserturi produse zilnic sunt „fără bazaconii“. În plus, compania folosește soluții de ambalare prietenoase cu mediul înconjurător, iar partenerii cu care lucrează în cele 12 Cooperative FruFru sunt asemenea lor: adică, „respectă mediul“.

Pe viitor, conform aceleiași surse, compania se pregătește să se extindă și în afara României − obiec­­tiv pe care recenta tranzacție îl va și accelera, cel mai probabil. Sco­­pul, așadar, e un criteriu mai important decât profitul, mai spune Mihai Simiuc, pentru The Vast & The Curious, atunci când vor­­beș­­te despre cât costă de fapt să fii o astfel de companie. Rata de profit a FruFru e de aproximativ 2,5%. Modelul său de business nu este însă singular și a influențat și alți antreprenori locali, cu atât mai mult cu cât vorbim de o piață românească de healthy food în formare.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Senica Micu are o experiență de peste zece ani în presa de business. A scris pentru mai multe publicații, precum Forbes, Money Express și Capital, realizând interviuri cu lideri de companii și antreprenori. În paralel, a coordonat diverse proiecte editoriale și s-a implicat în organizarea unor evenimente. În 2011, a câștigat unul dintre marile premii ale concursului „Tânărul Jurnalist al Anului”, inițiat de Freedom House România.