Maia Sandu: Simţim sprijinul puternic al României pentru cetăţenii Republicii Moldova

Andrei Dumitru 23/02/2023 | 15:43 Ştiri
Maia Sandu: Simţim sprijinul puternic al României pentru cetăţenii Republicii Moldova

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a mulţumit pentru sprijinul pe care România îl acordă Moldovei, în această perioadă „umbrită” de agresiunea rusă împotriva Ucrainei. „Ştim că sângele apă nu se face şi relaţia noastră este cea mai bună dovadă a acestui adevăr”, a adăugat ea. Aceasta a vorbit şi despre parcursul european al Republicii Moldova şi a reiterat faptul că angajamentul ferm este „de a aduce Europa în Moldova şi de a aduce Moldova mai aproape de ţările europene”.

„Am acceptat cu bucurie invitaţia Preşedintelui Klaus Iohannis de a veni la Bucureşti şi să vorbim despre relaţiile noastre excelente şi proiectele comune. A trecut un an de zile de când ţările noastre au la hotar un război crunt şi nedrept, pe care l-am condamnat din prima zi. Astăzi, mai mult ca niciodată simţim sprijinul puternic al României pentru cetăţenii Republicii Moldova, pentru pacea, bunăstarea şi viitorul nostru european. Ştim că sângele apă nu se face şi relaţia noastră este cea mai bună dovadă a acestui adevăr. Azi avem atât de multe proiecte comune. Îi sunt recunoscătoare domnului preşedinte, Guvernului, Parlamentului pentru proiectele comune Parteneriatul nostru strategic cu România înseamnă beneficii concrete pentru cetăţeni în multe domenii.

Aşa cum a spus în glumă ministrul Aurescu – Republica Moldova este statul care are doi miniştrii de Externe în acest timp. Prim-ministrul nostru a anunţat că prima sa vizită oficială va fi săptămâna viitoare, cum e firesc, la Bucureşti. Suntem tot mai aproape de România, de UE, de familia noastră. Din păcate bucuria acestei apropieri e umbrită de tragedia acestui război crunt care continuă de un an de zile. Ucraina ţine piept invaziei datorită eroismului ucrainenilor şi ajutorul ţărilor europene. Europa este puternică datorită unităţii şi fermităţii cu care apăra viaţa oamenilor”, a afirmat Maia Sandu, în declaraţia comună de presă susţinută împreună cu şeful statului Klaus Iohannis, joi la Palatul Cotroceni.

Ea a vorbit şi despre provocările de securitate din ultima perioadă şi a subliniat că Republica Moldova nu va cădea, chiar dacă Rusia ar dori un Guvern marionetă în Moldova aservit intereselor Kremlinului.

„În numele tuturor cetăţenilor Republicii Moldova, i-am mulţumit preşedintelui Iohannis pentru reacţia promptă şi ajutorul generos oferit de către România de fiecare dată când ne-am pomenit în dificultate şi situaţii de criză, aşa cum a fost şi cu şantajul energetic prin care tocmai am trecut. Republica Moldova trece prin provocări fără precedent. În pragul iernii a trebuit să facem faţă şantajului energetic al Kremlinului. Unii şi-au dorit ca ţara noastră să cadă, să poată instala un Guvern marionetă aservit intereselor Kremlinului. Republica Moldova rămâne fermă. România e alături de noi sincer şi dezinteresat. România ne-a venit în ajutor şi ne-a livrat energie electrică. Măsurile ne-au ajutat să nu mai depindem doar de Gazprom. E pentru prima oară în istoria ţării când reuşim acest lucru şi vom continua să investim în diversificare energetică”, a completat Sandu.

Aceasta a amintit despre parcursul european al Moldovei şi despre sprijinul României pentru aderarea la UE.

„În 2022 ţara noastră a obţinut statutul de candidat la UE. România ne-a sprijinit pe tot parcursul. Ştim încotro mergem şi ştim ce avem de făcut. La începutul războiului Moldova era cel mai vulnerabil vecin al Ucrainei. Acum suntem mai pregătiţi. Am crescut exporturile către UE, avem resurse de energie”, a mai spus preşedinta Republicii Moldova.

De asemenea, Sandu a vorbit de dimensiunea economică bilaterală.

„Prioritatea noastră în acest an e reconstruirea economiei, continuare reformelor şi consolidarea securităţii statului. În domeniul economic, România rămâne principala piaţă de desfacere pentru produsele moldoveneşti, dar ştiu că putem fi şi mai prezenţi pe piaţa românească. Cine gustă merele, strugurii, prunele noastre le duce mereu dorul. Vrem să atragem mai multe investiţii româneşti în Republica Moldova. Vom continua implementarea proiectelor comune de infrastructură în transporturi şi cel energetic. Nimeni nu ne va putea şantaja cu întreruperea gazului”, a mai precizat Maia Sandu.

Preşedinta Republicii Moldova a adus în discuţie şi colaborarea cu România în domeniul educaţional.

„Un proiect important unde continuăm pe sprijinul României este studierea limbii române în comunităţile etnice şi în diaspora. Mulţumim România pentru consecvenţă, altruism, îndrumare. Mulţumim că ne ajutaţi să fim mai puternici. Vom continua realizarea proiectelor comune de infrastructură şi de interconectare energetică, vom extinde şi proiectele pe care le avem în domeniile educaţionale, culturale precum şi al dezvoltării locale şi protecţiei mediului. Având sprijinul României, alături de susţinerea altor parteneri internaţionali, Moldova este pregătită să meargă, cu toată încrederea, înainte. Angajamentul nostru ferm este de a aduce Europa în Moldova şi de a aduce Moldova mai aproape de ţările europene”, a conchis Sandu.

Klaus Iohannis: România rămâne deosebit de vigilentă faţă de acţiunile hibride ale Rusiei

Preşedintele Klaus Iohannis a reiterat, joi, în conferinţa de presă comună cu preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, condamnarea fermă de către România a oricăror tentative ruse de destabilizare. ”România rămâne, totodată, deosebit de vigilentă faţă de acţiunile hibride ale Rusiei, care, iată, se intensifică la împlinirea unui an de război”, a spus preşedintele, arătând că ţara noastră va continua să sprijine în mod ferm respectarea suveranităţii şi a integrităţii teritoriale ale Republicii Moldova, în frontierele sale recunoscute la nivel internaţional.

Şeful statului a spus că tentativele de destabilizare sunt susţinute de intensificarea propagandei pro-ruse, scopul fiind alimentarea de narative utile Rusiei şi diminuarea unităţii şi solidarităţii noastre”. ”Dar noi nu vom ceda! Vă asigur că Republica Moldova nu este singură în faţa acestor provocări, a mai spus preşedintele Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Klaus Iohannis a mai arătat că ”România va continua să sprijine în mod ferm respectarea suveranităţii şi a integrităţii teritoriale ale Republicii Moldova, în frontierele sale recunoscute la nivel internaţional.

”Sprijinim abordarea dumneavoastră responsabilă, doamnă Preşedinte, faţă de dosarul transnistrean. Urmărim, totodată, imperativul consolidării rezilienţei Republicii Moldova în faţa tuturor ameninţărilor din exterior, atât prin efortul nostru direct, în plan bilateral, cât şi prin instrumentele de care dispun Uniunea Europeană şi NATO. De altfel, încă de la declanşarea, în urmă cu un an, a invaziei ruseşti împotriva Ucrainei, România a acţionat prompt şi hotărât nu doar în sprijinul Ucrainei, dar şi în cel al Republicii Moldova”, a afirmat el.