Maia Sandu, primită la Cotroceni. Iohannis anunţă crearea unui grup de experţi comuni cu Republica Moldova 

NewMoney 02/07/2019 | 10:00 Ştiri
Maia Sandu, primită la Cotroceni. Iohannis anunţă crearea unui grup de experţi comuni cu Republica Moldova 

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, după disicuţia cu premierul moldovean Maia Sandu, că a propus crearea unui grup de experţi care, împreună cu experţi din Republica Moldova, să identifice domeniile în care este nevoie de asistenţă şi să fie demarate proiecte concrete.

„România a fost este şi va fi cel mai constant şi dedicat susţinător al Republicii Moldova în mod direct pentru atingerea nivelului de prosperitate şi securititate pe care îl doresc cetăţenii săi şi pentru parcursul european”, a declarat Klaus Iohannis, în conferinţa comună susțintă cu Maia Sandu, citează Mediafax.

Preşedintele a vorbit şi despre transferul paşnic de purere, din 14 iunie, şi care a pus capăt situaţiei de criză politică peste Prut.

„Doresc să îi asigur de tot sprijinul României şi al meu personal pentru eforturile Guvernului de la Chişinău. Disponibilittea de a acorda, pe baza solicitărilor asistență dedicată consolidării institutiilor în Republica Moldova. Administraţia prezidenţială a transmis propunerea de creare a unui grup de experti care împreună cu experţii din Rep Moldova să identifice domeniile în care este nevoie de asistenţă şi să fie demarate proiecte concrete. Partea noastra a constitutit acest grup. Voi urmări personal derularea de către guverne a acestei initţiative”, a mai spus preşedintele.

„România, în coordonare cu parteneri europeni, va susţine deblocarea asistenţei financiare a UE pentru Rep Moldova, necesară investitiei în reforme, reluarea activităţii Comisiei bilaterale şi alte măsuri”, a mai completat acesta.

Maia Sandu, după discuţiile cu Iohannis: Avem mare nevoie de sprijinul României

Maia Sandu a declarat că are încredere că România le va fi alături cetăţenilor în calitate de aliat de bază în „parcursul european”. Maia Sandu a amintit şi de „moştenirea regimului oligarhic”, care este una grea.„Îi mulţumesc domnului preşedinte Klaus Iohannis pentru invitaţia pe care am acceptat-o cu plăcere. Este prima vizită oficială pe linie bilaterală după preluarea mandatului şi reflectă convingător importanţa şi interesul pe care noul guvern le acordă relaţiilor speciale şi privilegiate cu România în cadrul parteneriatului strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. Avem mare nevoie de sprijinul României, mai ales că ne leagă nu doar interese economice comune, istorice şi culturale. Din păcate, moştenirea regimului oligarhic din Republica Moldova e grea pentru cetăţeni. Au distrus economia ţării, au transformat instituţiile statului în afaceri personale. Avem încredere că România va rămâne alături în calitate de aliat de bază al cetăţenilor din Republica Moldova în parcursul nostru european”, a declarat Maia Sandu.

Potrivit premierului, discuţiile cu Klaus Iohannis au fost „sincere”, iar problemele abordate şi modalitatea de rezolvare au reflectat interesul pentru continuarea cursului Republicii Moldova spre modernizare.

Agenda europeană a Republicii Moldova este linia directoare

„Am făcut un schimb de opinii privind situaţia social economică în Republica Moldova şi acţiunile pe care le va intreperinde Guvernul de la Chişinău în perioada imediat urmpătoare pentru a răspunde în mod eficient aşteptărilor cetăţenilor noştri, dar şi partenerilor externi în special în ceea ce priveşte funcţionalitatea statului de drept, reforma justiţiei, combaterea corupţiei, investigarea fraudelor, în special a fraudelor bancare, consolidarea interacţiunii cu societatea civilă, asigurarea independenţei presei şi altele. Am solicitat sprijin şi asistenţă din partea României inclusiv prin consilierea la nivel inalt. Agenda europeană a Republicii Moldova este linia directoare a relaţiilor dintre ţara noastră şi România. Iar parteneriatul strategic pentru integrarea europeană va căpăta un rol determinant în activitatea Guvernului pro european de la Chişinău”, a mai spus Maia Sandu.

Este prima vizită a şefului Executivului, după recunoaşterea Guvernului moldovean.Premierul Republicii Moldova Maia Sandu şi şeful statului Klaus Iohannis au semnat în Cartea de Onoare.

De la ora 10.30 prim-ministrul Republicii Moldova va fi primit la Palatul Victoria de către şeful Executivului Viorica Dăncilă.

Sursa FOTO: Presidency.ro