Mai mulţi medici, acuzaţi de ucidere din culpă. Un nou caz Lăzărescu la un mare spital din România

Elena Marinescu 02/11/2022 | 19:26 Ştiri
Mai mulţi medici, acuzaţi de ucidere din culpă. Un nou caz Lăzărescu la un mare spital din România

Mai mulți medici de la Spitalul Județean din Galați sunt cercetați într-un dosar în care apar infracțiunile de ucidere din culpă, abuz în serviciu şi acces ilegal la un sistem informatic. Este vorba de cazul unui pacient care a murit anul trecut, după ce a fost plimbat timp de patru zile între spitale și casă și ținut în frig, deși avea simptome evidente de pneumonie.

Potrivit anchetatorilor, victima Florin-Nicu Chirilă (foto mai jos), în vârstă de 46 de ani la data incidentului, s-a prezentat sâmbătă, 30.10.2021, între orele 14.00-15.00, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Galaţi, cu o stare de rău, fiind trimis acasă de personalul medical din UPU fără a fi examinat, cu recomandarea de a aştepta ambulanţa pentru testarea Covid, deşi acesta era vaccinat cu schemă completă şi efectuase şi un test rapid al cărui rezultat era negativ.

Pacientul a fost înregistrat iniţial ca suspect Covid, dar nu a primit tratament

Potrivit rechizitoriului, duminică, 31.10.2021, acesta a fost adus la spital de ambulanţă la ora 09.01, cu simptome de pneumonie, respectiv febră, frison, temperatură, dispnee. Pacientul a fost înregistrat ca suspect Covid şi a făcut o radiografie toracică şi analize de laborator. Rezultatul testului PCR a fost repetat deoarece nu era concludent.

Pe toată durata zilei, victima a aşteptat rezultatul PCR, afară, în frig, fără a i se administra vreun tratament adecvat, până aproape de ora 20.00, când, datorită stării de oboseală şi temperaturii scăzute din exterior, în lipsa rezultatului PCR, a plecat la cerere, după ce i s-a solicitat să semneze că îşi asumă riscul de deces. Nici la acel moment nu i s-a pus diagnostic şi nu i s-a prescris un tratament adecvat la domiciliu, au stabilit anchetatorii.

La ora 20.59 s-a obţinut rezultatul PCR negativ, iar luni, 01.11.2021, la ora 08.42, pacientul a fost adus de ambulanţă în stare gravă. În cazul său au fost reluate procedurile Covid deşi medicul şef de tură cunoştea faptul că acesta fusese investigat şi avea rezultat PCR negativ din seara precedentă. Al treilea rezultat negativ s-a obţinut în jurul orei 14.10, ulterior pacientul fiind adus în UPU. În toată această perioadă, pacientul nu a primit niciun tratament, au transmis procurorii.

Lăsat să aştepte la UPU în stare de şoc septic

După ora 14.30, deşi analizele medicale din ziua precedentă sugerau starea de şoc septic/septicemie, acesta a aşteptat în UPU mai multe ore, fără tratament. La ora 15.00 a fost examinat de medicul internist de gardă care a decis un transfer intraspitalicesc la Spitalul TBC, unde a fost transferat la ora 16.30, consultat şi returnat la ora 1730 în U.P.U. – S.J.U. Galaţi. Între orele 17.30-19.00 starea sa de sănătate s-a deteriorat total. La ora 19.30 a fost internată efectiv prin Secţia Medicală 2 la A.T.I., iar în timpul nopţii, la ora 4.30 a survenit decesul victimei.

Faţă de inculpaţi prin ordonanţa din 01.11.2022, s-a dispus măsura preventivă a controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, au precizat reprezentanții Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galați.

LISTA medicilor inculpați:

1. Cucu Bogdan Dumitru, medic rezident – ucidere din culpă. Nu i-a acordat asistență medicală pacientului.
2. Șandru Lidia, medic specialist UPU- abuz în serviciu, ucidere din culpă.
3. Morcov Amalia Florența, medic UPU – ucidere din culpă, abuz în serviciu (șef de tură atunci)
4. Ciureanu Olguța, medic rezident – ucidere din culpă. Nu a acordat niciun fel de îngrijire pacientului.
5. Morar Cristina, medic laborator analize – abuz în serviciu, ucidere din culpă, acces ilegal la un sistem informatic. Nu a fost prezentă la muncă, la program. Nu a ținut cont că e urgență. A ascuns lipsa de la program a colegei Anton Ana.
6. Anton Ana, medic laborator analize – abuz în serviciu, acces ilegal la sistem informatic pentru obținere de date. A lipsit de la program o zi întreagă. Nu mai lucrează în prezent, s-a pensionat din decembrie 2021. În martie 2022, a intrat în computerul de serviciu pentru a analiza documente medicale, care erau probe în dosar.
7. Topu George, medic laborator analize – ucidere din culpa. Nu a lucrat probele la timp în laborator, ci cu câteva ore întârziere.

Cazul a fost anchetat inițial de Parchetul de pe lângă Judecătoria Galați, însă, la scurt timp, a fost preluat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel, dată fiind complexitatea dosarului, numărul de suspecți și gravitatea faptelor, potrivit Pro Lider FM.

În noiembrie 2021, la aproape trei săptămâni de la moartea bărbatului și la presiunea opiniei publice (au fost proteste de stradă), procurorii au dispus exhumarea trupului neînsuflețit în vederea realizării necropsiei necesară pentru stabilirea cauzelor exacte ale decesului și a legăturilor de cauzalitate dintre aceste cauze și acțiunile ori lipsa totală sau parțială de intervenție a medicilor care erau de serviciu în zilele în care bărbatul a fost la spital.