Mai mult de o treime din populația rurală are cont în bancă

Gabriel Bucur 14/11/2016 | 15:42 Ştiri
Mai mult de o treime din populația rurală are cont în bancă

Puțin peste 35% din populația satelor românești deține un cont bancar, iar o bună parte din cei care au avut cont spun că nu mai vor să-și deschidă altul, potrivit unui studiu realizat recent de Brandberry.

„În România, puțin peste o treime din mediul rural este inclusă financiar, având acces la servici financiare de bază precum un cont bancar. Astfel, 85% dintre adulții din mediul urban mare și metropolă, 78% din urbanul mic și doar 35% din rural, au un cont bancar”, potrivit unui studiu realizat la comanda firmei de consultanță financiară NOCASH.

Mediul rural din România este slab bancarizat. În plus, în rândul populației din sate se remarcă un abandon accentuat în materie de produse bancare. „Un sfert dintre cei care au declarat că nu dețin un cont bancar spun că au avut dar, din diverse motive, au renunțat la el”, arată studiul.

Potrivit rezultatelor obținute, 80% din persoanele care locuiesc în mediul rural și au avut card nu doresc să-și mai facă unul nou, în contrast cu 80% din orășeni, care spun că vor să-și deschidă un nou cont bancar.

Românii, între carduri și bani gheață

Studiul mai arată că mai mult de 50% din respondenții de la oraș își primesc salariul pe card, față de doar 23% din cei de la sat. Totuși, plata cash continuă să aibă o popularitate imensă. Mai exact, 95% din populație utilizează numerarul des și foarte des.

80% din cei care au card îl folosesc preponderent pentru a retrage numerar și a face plăți cu numerar, față de doar 20%, proporția celor care fac plăți preponderent cu card”, este precizat în studiu.

Un alt amănunt este că anul 2015 a fost primul în care numărul de plăți cu cardul a depășit numărul de retrageri de pe card, la bancomate, în condițiile în care doar unul din cinci posesori de card face plăți.

Totodată, studiul mai arată că apetitul românilor pentru comerțul electronic este în creștere. Anul acesta, în primele nouă luni, 20% au făcut cumpărături din magazinele online românești și 6% – din magazinele online străine.

În urmă cu 20 de ani, se șoptea PIN-ul la ATM, iar cardul era aruncat la coșul de chitanțe de lângă bancomat, după ce se făcea retragerea. Astăzi, milioane de români fac plăți online, iar hipermarketurile au început deja să introducă posibilitatea de plată cu mobilul a cumpărăturilor”, a declarant Sergiu Cone, director general NOCASH Capital Consult.

Aproape un sfert din români cred că plata în numerar va deveni a doua opțiune în cumpărăturile uzuale, în următoarea decadă. În același timp, circa 30% consideră că numerarul va rămâne majoritar și nu va dispărea vreodată.

 


FOTO: Mediafax

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.