Mai mult de jumătate dintre români vor să viziteze târguri de Crăciun anul acesta

Andrei Dumitru 09/12/2022 | 10:34 Timp Liber
Mai mult de jumătate dintre români vor să viziteze târguri de Crăciun anul acesta

Kiwi.com, una dintre cele mai importante companii de travel-tech, oferă informații cu privire la planurile de călătorie ale românilor în sezonul sărbătorilor de iarnă. Anul acesta, pe fondul inflației, prețurile biletelor de avion au crescut și ele cu 29.6% față de aceeași perioadă a anului trecut, ajungând aproape de nivelurile pre-pandemice. Cu toate acestea, românii doresc în continuare să își petreacă sărbătorile de iarnă în străinătate, numărul de rezervări făcute pe platforma Kiwi.com pentru această perioadă a anului urmând să atingă numărul din aceeași perioadă a anului 2019.

Un rezultat al acestor majorări de prețuri este că românii aleg să meargă în vacanțe mai scurte, 52.7% dintre ei rezervând city-breaks de 1-3 zile, în timp ce 10.5% vor petrece 5-6 zile la destinație, 9.3% vor petrece 6 sau 7 zile – cu toate acestea, 27.3% dintre români au rezervat vacanțe mai lungi de o săptămână. Anul acesta, STEM/MARK au derulat un studiu pentru Kiwi.com, conform căruia 38.6% dintre români plănuiesc să călătorească în străinătate de sărbători, în timp ce 30.5% încă nu își făcuseră planuri.

Conform aceluiași studiu, mai mult de jumătate (55.8%) dintre românii intervievați au răspuns că vor să călătorească în străinătate pentru a vizita târguri de Crăciun, în timp ce 40.1% vor să meargă la resorturi cu spa, iar alți 36.8% au spus că vor călători către destinații cu vreme mai caldă, la malul mării. Aceste preferințe se reflectă și în rezervările făcute de români pe platformă, cele mai populare țări fiind Italia, Marea Britanie, Spania, Franța și Germania, toate destinații ce oferă o paletă largă de opțiuni de petrecere a timpului liber pentru românii care decid să își petreacă sărbătorile de iarnă în străinătate.

Cele mai populare orașe alese de turiștii români

Cele mai populare orașe alese de turiștii români sunt Londra, Milano, Bruxelles, Roma și Paris, și pare că cei mai mulți dintre ei vor petrece Crăciunul în vacanță, cele mai multe rezervări pe Kiwi.com fiind făcute cu plecare pe 23 decembrie.

Mai mult, și turismul către România este în creștere, cel mai probabil datorită românilor care se întorc în țară pentru sărbătorile de iarnă, cele mai multe rezervări pentru călătorii către România fiind făcute pentru data de 18 decembrie, majoritatea fiind realizate de români. Dintre cei care vin în România în acest sezon, peste 60% au ales călătorii mai scurte, de până la 3 zile, în timp ce 27.7% vor petrece mai mult de o săptămână în țară.

*Analiza datelor se referă la rezervări realizate pe platforma Kiwi.com pentru călătorii cuprinse între 18 decembrie 2022 și 8 ianuarie 2023. Studiul menționat a fost realizat de către STEM/MARK pentru Kiwi.com, pe un eșantion reprezentativ de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 59 de ani din România și alte țări din Europa Centrală și de Est, care au călătorit în străinătate în scop de recreere de cel puțin 2 ori în ultimii 6 ani.

FOTO: Pixabay