Macron şi Biden vor să verifice începerea retragerii militare ruse de la frontiera Ucrainei

Elena Marinescu 15/02/2022 | 21:18 Ştiri
Macron şi Biden vor să verifice începerea retragerii militare ruse de la frontiera Ucrainei

Emmanuel Macron şi Joe Biden au convenit marţi, într-o convorbire la telefon, necesitatea ”verifcării” anunţuţului cu privire la un început al unei retrageri ruse de la frontiera Ucrainei, un ”prim semnal încurajator”, anunţă Palatul Elysée.

Cei doi şefi de stat au îndemnat – în această convorbire de aproximativ o oră – la a rămâne ”perfect coordonaţi” cu privire la preşedintele rus Vladimir Putin, precizează preşedinţia franceză, după cum relatează AFP. Președintele Joe Biden va oferi o actualizare a situației actuale din Ucraina într-o conferință de presă, potrivit Casei Albe.

„Președintele va face observații scurte, oferind o actualizare despre Rusia și Ucraina”, a spus Casa Albă. „El va reitera faptul că Statele Unite rămân deschise la diplomația la nivel înalt, în strânsă coordonare cu Aliații noștri, bazându-se pe multiplele soluții diplomatice pe care noi, aliații și partenerii noștri le-am oferit Rusiei în ultimele luni. Statele Unite continuă să creadă în diplomație și de-escaladarea sunt cea mai bună cale de urmat, dar sunt pregătite pentru fiecare scenariu.”

Rusia a strâns peste 130.000 de militari lângă granița cu Ucraina în ultimele săptămâni, potrivit estimărilor SUA, stârnind temeri oficialilor occidentali și ucraineni că o invazie ar putea fi iminentă. Rusia a anunțat marți mai devreme că unele dintre trupele sale se vor întoarce la bază după finalizarea exercițiilor recente, dar a subliniat că exercițiile militare majore vor continua.

Dmitri Kuleba, ministrul de Externe al Ucrainei, a declarat că este sceptic cu privire la faptul că Rusia și-a retras cu adevărat o parte din trupele de la graniță, precizează BBC, potrivit b1.ro. Acesta le-a transmis jurnaliștilor că în Ucraina există o regulă: „nu crede ceea ce auzi, crede ce vezi. Când vom vedea o retragere a trupelor, vom crede într-o detensionare a situației”. Acesta a sigurat faptul că resursele diplomatice nu au fost epuizate în conflictul cu Rusia, Ucraina lucrând în continuare pentru detensionarea situației.

Kuleba a declarat și pe Twitter: „Despre declarațiile Rusiei privind retragerea unor forțe de la granița cu Ucraina. Noi, în Ucraina, avem o regulă: nu credem ceea ce auzim, credem ceea ce vedem. Dacă o retragere reală urmează acestor afirmații, vom crede în începutul unei reale de-escaladări.