Macron, Scholz şi Draghi au ajuns la Kiev. Preşedintele Klaus Iohannis urmează să li se alăture

Andrei Dumitru 16/06/2022 | 10:21 Ştiri
Macron, Scholz şi Draghi au ajuns la Kiev. Preşedintele Klaus Iohannis urmează să li se alăture

Preşedintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz şi premierul italian Mario Draghi au ajuns joi dimineaţă cu trenul la Kiev, relatează agenţiile internaţionale de presă.

Potrivit presei internaţionale, cei trei s-au reunit în timpul nopţii la Rzeszow, oraş din sud-estul Poloniei care dispune de un aeroport internaţional, după care şi-au continuat drumul cu acelaşi tren spre Kiev.

Președintele Klaus Iohannis a ajuns și el joi la Gara din Kiev, potrivit Administrației Prezidențiale.

Liderii europeni ar urma să discute cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski despre continuarea sprijinului pentru Kiev în faţa invaziei ruse şi despre aspiraţiile Ucrainei de aderare la Uniunea Europeană.

Călătoria celor trei lideri cu trenul a fost pregătită timp de mai multe zile, însă nu a fost confirmată oficial decât cu puţin timp înainte de sosirea lor în capitala Ucrainei, din motive de securitate. Cu toate acestea, presa internaţională relatase deja despre o posibilă vizită.

Prin această vizită, Macron, Scholz şi Draghi încearcă contracareze de asemenea criticile din Ucraina în legătură cu răspunsul lor la războiul declanşat de Rusia la 24 februarie.

Kievul a criticat Franţa, Germania şi, într-o măsură mai mică, Italia pentru o presupusă lentoare în acordarea de sprijin, acuzându-le de întârzieri în livrarea de arme şi că pun propria prosperitate înaintea libertăţii şi securităţii Ucrainei.

Preşedintele Klaus Iohannis a ajuns în gara din Kiev

Administraţia Prezidenţială a anunţat, joi, că preşedintele a ajuns la Gara din Kiev. Emmanuel Macron, Olaf Scholz, Mario Draghi, şi Klaus Iohannis vor avea convorbiri, urmate de o conferinţă de presă.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski urmează să-i primească pe liderii europeni în cursul dimineţii, la Palatul Maryinsky, sediul Preşedinţiei, pentru discuţii considerate cruciale înainte de summitul european din 23 şi 24 iunie.

În jurul prânzului este programată o conferinţă de presă, urmată de un „prânz privat”.

Preşedintele francez ar urma să facă o plimbare pe străzile din Kiev, apoi să se întâlnească cu jandarmii francezi care participă la investigaţiile ucrainene privind crimele de război.

Plecarea delegaţiei este programată pentru seară, pe o rută similară, preşedintele francez fiind aşteptat Paris vineri, în a doua parte a zilei.