Ştiri

Luna iulie, cea mai fierbinte din ultimii 120.000 de ani

Pe măsură ce zone vaste de pe trei continente sunt afectate de temperaturi extreme, iar oceanele se încălzesc la niveluri fără precedent, oamenii de știință de la două autorități climatice globale raportează că luna iulie a fost cea mai fierbinte din ultimii 120.000 de ani.

Temperaturile extreme înregistrate în „luna lui cuptor” sparg recordurile cu o marjă semnificativă, au anunțat Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice al Uniunii Europene și Organizația Meteorologică Mondială, într-un raport publicat joi, citat de CNN.

Potrivit documentului, tocmai am trecut prin 3 săptămâni consecutive cu cele mai ridicate temperaturi înregistrate vreodată și aproape sigur cele mai încinse 3 săptămâni din ultimii peste 100.000 de ani.

De obicei, aceste recorduri care urmăresc temperatura medie a aerului în întreaga lume sunt doborâte cu sutimi de grad. Dar temperatura pentru primele 23 de zile din iulie a fost în medie de 16,95 grade Celsius (62,51 Fahrenheit), cu mult peste recordul anterior de 16,63 grade Celsius (61,93 Fahrenheit) stabilit în iulie 2019, potrivit raportului.

Oamenii de știință s-au raportat la înregistrări făcute încă din 1940, dar mulți cercetători, inclusiv cei de la Copernicus, spun că este aproape sigur că aceste temperaturi sunt cele mai ridicate pe care le-a resimțit planeta în 120.000 de ani. Ei folosesc informațiile despre cum s-a schimbat clima pe parcursul a mii de ani culese din trunchiurile copacilor, din recifele de corali și din sedimentele oceanice. „Sunt cele mai ridicate temperaturi din istoria omenirii”, a declarat directoarea adjunctă a centrului Copernicus, Samantha Burgess, potrivit sursei citate de tvr.ro.

Statele Unite s-au confruntat în luna iulie cu temperaturi de peste 50 de grade Celsius. În zona Mediteranei, 40 de oameni și-au pierdut viețile în incendii devastatoare, declanșate inclusiv de arșiță. Valurile de căldură intense și prelungite din Asia amenință vieți și securitatea alimentară.

În iulie, lumea a cunoscut cea mai fierbinte zi din istorie. Pe 6 iulie, temperatura medie globală a crescut la 17,08 grade Celsius (62,74 Fahrenheit), conform datelor Copernicus, depășind recordul anterior de temperatură de 16,8 grade Celsius (62,24 Fahrenheit), stabilit în august 2016.

Din 3 iulie, fiecare zi a fost mai fierbinte decât recordul înregistrat în 2016. Petteri Taalas, secretarul general al Organizației Metorologice Mondiale, a declarat că vremea extremă din iulie dezvăluie realitatea dură a schimbărilor climatice. „Necesitatea reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră este mai urgentă decât oricând”, a transmis el într-un comunicat. „Acțiunea pentru climă nu este un lux, ci o necesitate”, a avertizat Taalas.

Elena Marinescu

Recent Posts

STUDIU. Comerţul online din România va crește în 2024 cu aproximativ 10%

Sectorul de e-commerce din România este evaluat la aproximativ 7 miliarde de euro pentru finalul…

2 zile ago

Ministerul Economiei crește plafonul finanțării nerambursabile în cadrul programului Start Up Nation

Ministrul Economiei, Ştefan Radu Oprea, a anunţat că programul Start Up Nation, va beneficia din…

2 zile ago

Consiliul Concurenței dă verdictul privind evoluţia sectorului bancar

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat vineri că rezultatele investigaţiei sectoriale privind sectorul bancar…

2 zile ago

Lazea (BNR): Cei care solicită noi facilităţi fiscale, salarii, ştiind bine că anul viitor va urma o corecţie, la ce se aşteaptă?

Adâncirea dezechilibrelor fiscale prin solicitarea de facilităţi ar putea avea la bază o speranţă deşartă…

2 zile ago

Meta Platforms, sub lupa anchetatorilor UE pentru conţinutul online

Compania Meta Platforms este vizată de o investigaţie majoră din partea Uniunii Europene legată de…

2 zile ago

Undă verde pentru referendumul de aderare a Republicii Moldova la UE

Parlamentul de la Chişinău a adoptat joi o hotărâre privind desfăşurarea referendumului privind aderarea Republicii…

3 zile ago

Acest website folosește cookies