Lumini, umbre și gafe de Oscar

Răzvan Țupa 27/02/2017 | 12:55 Timp Liber
Lumini, umbre și gafe de Oscar

Duminică seara, în Los Angeles, a avut loc a 89-a ceremonie de decernare a Premiilor Academiei Americane de Film. Cel mai așteptat moment al galei a fost marcat însă de o încurcătură fără precedent în istoria Oscarurilor: a fost anunțat greșit câștigătorul premiului pentru Cel mai bun film.

Greșeala a fost îndreptată din mers. În timp ce echipa din La La Land se bucura pe scenă, organizatorii au anunțat că premiul trebuie să ajungă, de fapt, la filmul Moonlight. 

Dar Premiile Oscar au mai trecut prin destule momente delicate.

Acum două decenii, când urca pe scenă să ridice Premiul Oscar pentru „Cel mai bun regizor“, James Cameron exclama: „Sunt stăpânul lumii!“ Când au fost acordate pentru prima dată, în 1929, Premiile Academiei nici măcar nu se numeau Oscaruri. În sală erau numai 270 de invitați și cele 12 fil­me care erau premiate erau deja cunoscute după ce Los Angeles Times publicase lista câștigătorilor cu trei luni înainte. Când ne gândim că, anul trecut, ceremonia a fost urmărită de 37 de milioane de telespectatori, ne dăm seama ce drum a avut de parcurs ce­re­monia de la Hollywood.

De fapt, prima ediție a premiilor a durat 15 minute și a fost și singura care nu a fost transmisă în niciun fel de media audiovizuale. Din anul ur­mător, premiile aveau să fie transmise la radio și abia în 1953 au fost atractive pentru un post de televiziune.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Și-a împărțit timpul între poezie și presă. A doua, culturală, prima... mai degrabă relațională. Scrie și pe poetic.ro. Este membru Pen Club Romania, iar la NewMoney Răzvan Țupa acoperă subiectele de cultură și timp liber.