Ludovic Orban: Persoanele care practică jogging în aer liber sunt exceptate de la obligaţia portului măştii

Andrei Dumitru 26/10/2020 | 13:20 Ştiri
Ludovic Orban: Persoanele care practică jogging în aer liber sunt exceptate de la obligaţia portului măştii

Premierul Ludovic Orban a afirmat că persoanele care practică jogging în aer liber vor fi exceptate de la obligaţia portului măştii, însă trebuie să practice această activitate „în locuri în care să nu aibă interacţiune cu alţii”. Şeful Executivului a mai spus că trebuie văzut care ar fi efectele restricţionării circulaţiei pe timp de noapte în alte state şi a precizat că sunt activi după ora 23.00 în special adolescenţii.

„Prevede actualizarea situaţiei cu ţările care au depăşit indicele de răspândire a virusului al României. Sunt câteva excepţii de la obligaţia portului măştii care sunt care sunt punctual pentru cei care practică sport în aer liber, jogging de exemplu, că le e greu să poarte mască, dar trebuie să îl facă în locuri în care să nu aibă interacţiune cu alţii”, a declarat luni Ludovic Orban, după şedinţa CNSU.

Chestionat dacă sunt avute în veddere măsuri privind interzicerea activităţii în sălile de sport şi va trebui purtată masca, premierul a precizat: „Am dat răspuns la întrebarea privind alte restricţii. Deocamdată, vrem să vedem efectul măsurilor care au fost dispuse odată cu depăşirea pragurilor stabilite. În funcţie de analiza rezultatelor, vom decide dacă este sau nu necesar să stabilim alte măsuri”.

Guvernul ia în calcul restricționarea circulației pe timp de noapte

Întrebat despre posibila decizie de restricţionare a circulaţiei pe timp de noapte în localităţile unde indicele de infectare depăşeşte rata de 3 la mia de locuitori, Orban a spus că trebuie văzute efectele în alte ţări şi a adăugat că măsura ar afecta mai puţin populaţia matură, adolescenţii fiind mai activi după ora 23.00.

„Când vom avea ceva pe tema asta vom anunţa. Deocamdată, pe de o parte, vrem să vedem efectele în alte ţări, pentru că măsura se aplică în alte ţări. Vrem să vedem dacă există efecte în alte ţări. Ştiţi că restricţionarea circulaţiei pe timp de noapte afectează mai puţin populaţia matură, în special adolescenţii sunt cei care sunt activi după ora 23.00. Dar, să vedem efectele în alte ţări. Pe de altă parte, analizăm efectele măsurilor pe care deja le-am luat, care sunt măsuri importante: trecerea învăţământului în sistem online, portul obligatoriu al măştilor, închiderea teatrelor, instituţiilor de spectacol cinematografelor, restaurantelor, cafenelelor. Sunt măsuri care reduc interacţiunea socială şi care noi considerăm că vor genera efecte”, a explicat prim-ministrul.

Şeful Executivului a mai spus că nu mai este permisă organizarea de evenimente private cum ar fi nunţi, botezuri, mese festive, sărbătoriri în spaţii de evenimente şi restaurante, deoarece anchetele epidemiologice au arătat că acestea erau pe primul loc ca şi cauză a infectării cu noul coronavirus

„Sigur că se mai pot organiza, dar numai în spaţii private astfel de petreceri. Sfatul nostru este să se abţină, inclusiv tinerii, adolescenţii de a participa la aceste petreceri”, a completat Orban.

„Se vede la Bucureşti că deocamdată stăm pe un platou, nu au mai crescut numărul de cazuri”, a conchis Ludovic Orban, referindu-se la măsurile deja luate în Capitală.

Lista statelor şi zonelor de risc epidemiologic a fost actualizată luni, fiind eliminate de pe listă SUA şi Republica Moldova şi fiind incluse, printre altele, Elveţia, Portugalia, Vatican, Irlanda, Croaţia, Slovenia. Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a stabilit luni situaţiile în care masca de protecţie sanitară poate fi îndepărtată, respectiv în spaţiu deschis, pentru perioade scurte de timp. Astfel, masca poate fi scoasă pentru a fuma, a mânca sau a bea, dar şi pentru activităţi sportive, doar dacă persoanele sunt în afara zonelor de trafic pietonal şi pot respecta o distanţă de cel puţin 2 metri faţă de alte persoane.