Ştiri

Lucian Bode anunță posibilitatea redeschiderii Dosarului 10 august

După motivarea clasării dosarului 10 August, ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat marti seara că sunt variante pentru a se relua urmărirea penală.

Niciodată nu am comentat şi nu comentez deciziile instanţei. Dar nu putem să ne făcem că nu vedem ce a văzut o lume întreagă. Odată cu publicarea ordonanţei de clasare, am avut o discuţie cu dl ministru al Justiţiei la apelul dlui Iohannis, un grup de lucru format din structurile noastre (ale Internelor şi Justiţiei, n.red.) s-a întâlnit şi pot să vă spun în felul următor, dar este o ipoteză: Ministerul Justiţiei poate sesiza Inspecţia Judiciară pentru verificarea respectării procedurii administrative din timpul cercetării penale.

De asemenea, dacă sunt identificate probe noi se poate formula o nouă cerere de reluare a urmăririi penale. Aici, din punctul meu de vedere, este un act de voinţă pe care trebuie să-l manifeste MJ şi MAI. Eu sunt dispus. (…) Fără să pasez, responsabilitatea este la MJ”, a declarat ministrul la TVR 1.

Se poate analiza posibilitatea formulării unei cereri de intervenţie în interesul celor care sunt în acest proces şi să admită plângerea lor şi redeschiderea urmăririi penale, deci sunt variante”, a adăugat Bode.

Tribunalul București: Motivele invocate de fosta șefă a DIICOT nu au suport

Tribunalul Bucureşti a dat publicităţii, marţi, motivele pentru care judecătoarea de cameră preliminară Daria Isabela Miheţ a respins pe 2 martie cererea DIICOT de redeschidere a anchetei în dosarul ’10 august’.

În motivarea deciziei, care de altfel este foarte tehnică, judecătoarea arată că susţinerile fostei şefe a DIICOT în ordonanţa de redeschidere a urmăririi penale sunt neîntemeiate, iar motivele invocate de aceasta vizează chestiuni de ordin procedural şi nu substanţial.

Judecătoarea explică faptul că, în prezenta cauză, ancheta penală a fost iniţiată din oficiu, a doua zi după evenimentele ce au avut loc în data de 10 august 2018, cu ocazia manifestaţiei cunoscute sub denumirea de „Mitingul Diasporei”.

Astfel, imediat după aceste evenimente, organele de urmărire penală s-au sesizat din oficiu, fiind derulate în paralel două anchete penale: una de către Secţia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului General şi cealaltă de către DIICOT. Ulterior, o parte din ancheta desfăşurată de către Secţia Parchetelor Militare a fost declinată şi reunită la ancheta desfăşurată de DIICOT.

Pe de altă parte, magistratul spune că Secţia Parchetelor Militare continuă investigaţiile penale cu privire la actele de violenţă ce au avut loc cu ocazia manifestaţiei „Mitingul Diasporei”.

Elena Marinescu

Recent Posts

Inspectorii ANSVSA au pus sub sechestru sute de kilograme de produse alimentare

Inspectorii sanitari veterinari au controlat în ultima săptămână din luna aprilie peste 3.200 de unităţi…

20 de ore ago

SWIFT RESPONSE 24: Exerciţiu multinaţional cu 5.000 de militari, dintre care 2.000 de paraşutişti

România participă cu 2.300 de militari şi 220 de mijloace tehnice la un exerciţiu multinaţional…

20 de ore ago

Legea privind energia eoliană offshore va intra în vigoare în data de 30 mai

Legea privind energia eoliană offshore va intra în vigoare în data de 30 mai, a…

21 de ore ago

GHID. Cine poate beneficia de schema de ajutor de stat de 2,25 miliarde lei pentru investiţii în industrie

Ministerul Finanţelor a publicat Ghidul schemei de 2,25 miliarde lei pentru investiţii majore în industriile…

22 de ore ago

Klaus Iohannis a depus o cerere de pensionare

Catedra de profesor de Fizică a preşedintelui Klaus Iohannis de la Colegiul Naţional „Samuel von…

23 de ore ago

Cotaţiile la cacao s-au prăbuşit cu 27% în două zile

Cotaţiile futures la cacao s-au prăbuşit, pierzând până la 27% în doar două zile, iar…

23 de ore ago

Acest website folosește cookies