Lovitură pentru Guvernul Orban în plină pandemie. Moţiune simplă, adoptată în Senat

Elena Marinescu 18/05/2020 | 19:51 Ştiri
Lovitură pentru Guvernul Orban în plină pandemie. Moţiune simplă, adoptată în Senat

Moţiunea simplă „Lenea, minciuna şi incompetenţa ministrului Oros”, iniţiată de 72 de parlamentari PSD, ALDE şi afiliaţi grupului social-democrat, a fost adoptată luni în plenul Senatului. Votul a fost cu bile, înregistrându-se 68 „pentru”, 32 „împotrivă” şi cinci abţineri.

Semnatarii solicită demisia ministrului Agriculturii, Adrian Oros, „până nu desfiinţează întregul sector agroalimentar din economia României şi până nu transformă fermierii români în săracii Europei”.

Liderul grupului senatorial social-democrat, Radu Preda, a susţinut că prima preocupare a ministrului Oros la preluarea mandatului a fost „să oprească programele iniţiate de PSD”. „Noi, PSD, vrem să repornim România pentru că dumneavoastră nu puteţi, nu vreţi sau poate, pur şi simplu, nu vă pasă. Dar vrem să o repornim fără dumneavoastră, domnule Oros, pentru că sunteţi o adevărată calamitate în concurenţă cu seceta şi cu virusul şi reprezentaţi un adevărat pericol pentru Agricultura românească”, a spus Preda.

În opinia sa, ministrul Oros a venit în plenul Senatului cu „un set de ironii, aroganţe şi invective” şi cu „nimic bun pentru Agricultura românească”. El a criticat intenţia ministrului de a plăti subvenţia la sfârşitul anului agricol. „Votul de astăzi ar trebui să vă trezească, pentru că agricultura românească nu este a PSD, nu este a PNL, ci priveşte viaţa şi sănătatea fiecărui român”.

Senatorul PNL Costel Şoptică a acuzat PSD că „în 22 de ani de guvernare a ţinut mediul rural în subdezvoltare economică, doar pentru a asigura voturile necesare pentru partid”. „Dumneavoastră, urmaşi ai PCR, PSD-iştii v-aţi îndepărtat de ţăranul român şi v-aţi îndreptat energiile spre baronii dumneavoastră locali, reuşind să baronizaţi întreaga agricultură românească. Apreciez la ministrul Oros că nu a renunţat la programele pentru fermieri, ba chiar le-a îmbunătăţit”, a spus Costel Şoptică.

Senatorul PNL George Stângă a vorbit despre profesionalismul ministrului Oros „un adevărat român şi patriot.  care nu ne face de râs atunci când ne reprezintă la nivel naţional”. „Vreau să adresez o întrebare românilor. I-aş întreba dacă ar avea de ales între gramatica doamnei Dăncilă şi profesionalismul ministrului Adrian Oros, ce aţi alege?”, a completat el. Potrivit Agerpres, senatorul USR George Marussi a menţionat că moţiunea are, „în cele aproximativ 5.500 de cuvinte”, „informaţii relevante 27% şi declaraţii politice 73%, fără a avansa nicio soluţie”.

„Înţelegem că în PSD, un asemenea om (fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea – n.r.) are statut de icoană.  Actualul ministru, Adrian Oros, ar fi trebuit să fie mai eficient în găsirea unor soluţii moderne şi rapide în Agricultura românească, aşa cum şi-a asumat prin programul de guvernare”, a spus Marussi. La rândul său, senatorul UDMR Tanczos Barna a subliniat că „fermierii au nevoie de acţiuni concrete, de decizii imediate şi de mai puţină luptă politică”.