Lovitură pentru Elon Musk! SUA resping folosirea cipurilor cerebrale

Elena Marinescu 06/03/2023 | 18:46 Fapt Divers
Lovitură pentru Elon Musk! SUA resping folosirea cipurilor cerebrale

Miliardarul american Elon Musk a dat asigurări că compania sa de implanturi cerebrale, Neuralink, îi va ajuta pe cei paralizați să meargă, pe orbi să vadă și, în cele din urmă, îi va transforma pe oameni în cyborgi.

Dar firma încă se luptă să obțină aprobarea studiilor clinice sub pretextul unui obiectiv relativ modest de a ajuta persoanele cu dizabilități să scrie la o tastatură, relatează Reuters, într-un amplu material referitor la demersurile companiei.

Cererea pentru studii clinice, respinsă de FDA

Compania fondată în 2016 nu a cerut permisiunea Administrației pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) pentru studii clinice până la începutul anului 2022; solicitarea a fost astfel respinsă, potrivit surselor citate de agenția străină. În motivarea deciziei, agenția americană a invocat zeci de probleme pe care compania trebuie să le adreseze înainte de testarea umană, potrivit sursei citate de b1.ro.

Printre preocupările autorităților s-a numărat bateria de litiu a dispozitivului, riscul ca firele minuscule ale implantului să migreze în alte zone ale creierului și întrebări despre dacă și cum dispozitivul poate fi îndepărtat fără a deteriora țesutul cerebral. La un an de la respingere, Neuralink încă lucrează pentru a răspunde preocupărilor agenției.

Neuralink nu a dezvăluit detalii despre solicitarea de a realiza teste clinice, respingerea FDA sau amploarea preocupărilor agenției întrucât, în calitate de companie privată, nu ar avea obligația să dezvăluie investitorilor astfel de interacțiuni de autoritățile de reglementare.

Respingerea semnalează preocupări substanțiale, potrivit mai mult experți consultați de Reuters
Cu toate acestea, Musk păstrează încrederea deplină a multor angajați fideli Neuralink și a unor investitori din industrie care indică succesele sale din trecut în abordarea provocărilor extreme în calitate de fondator al Tesla și constructor de rachete SpaceX.

De-a lungul anilor, Musk a detaliat o viziune îndrăzneață pentru Neuralink: atât persoanele cu dizabilități, cât și cele sănătoase vor intra în spațiile rezidențiale pentru inserții chirurgicale rapide ale dispozitivelor cu funcții variind de la vindecarea obezității, autismului, depresiei sau schizofreniei până la navigarea pe web și telepatie – relatează Reuters.

Potrivit declarațiilor lui Musk, cipurile amintite vor transforma oamenii în cyborgi care se pot feri de amenințarea provenită de mașinile alimentate de inteligența artificială.

De la ficțiune la o industrie de miliarde de dolari

În filmul „The Terminal Man” din 1974, un bărbat primește un implant cerebral invaziv pentru a-l ajuta cu crizele sale. Deși inițial operația pare să fie un succes, lucrurile iau o întorsătură proastă atunci când expunerea susținută la cip îl trimite pe acesta într-un atac psihotic. Așa cum se întâmplă de obicei în filmele SF, un om de știință avertizează asupra dezastrului încă de la începutul poveștii, comparând implanturile cu lobotomiile din anii 1940 și 1950. „Au creat un număr necunoscut de legume umane”, spune el, potrivit adevarul.ro.

Peste 200.000 de persoane din întreaga lume folosesc deja un anumit tip de BCI, majoritatea din motive medicale. Poate că cel mai cunoscut caz de utilizare este cel al implanturilor cohleare, care le permit persoanelor surde să audă, într-un anumit sens.

Un alt caz de utilizare preeminent este cel al prevenirii crizelor de epilepsie: Dispozitivele existente pot monitoriza activitatea semnalelor cerebrale pentru a prezice crizele și pentru a avertiza persoana în cauză, astfel încât aceasta să poată evita anumite activități sau să ia medicamente preventive.

Unii cercetători au propus sisteme care nu numai că ar detecta, dar ar și preveni crizele prin stimulare electrică, aproape exact mecanismul descris în „The Terminal Man”. Implanturile pentru persoanele care suferă de boala Parkinson, depresie și epilepsie sunt testate de ani de zile pe oameni.

Îmbunătățirile recente în domeniul inteligenței artificiale și al materialelor de detectare neuronală au făcut ca dispozitivele să fie mai puțin invazive și mai scalabile, ceea ce a atras în mod natural un val de finanțare privată și militară. Paradromics, Blackrock Neurotech și Synchron sunt doar câțiva dintre concurenții finanțați prin capital de risc care lucrează la dispozitive pentru persoanele paralizate.