Lovitură de peste 21 de miliarde de dolari pentru Boeing, după accidentul aviatic din Etiopia

NewMoney 11/03/2019 | 14:37 Ştiri
Lovitură de peste 21 de miliarde de dolari pentru Boeing, după accidentul aviatic din Etiopia

Acțiunile Boeing sunt așteptate să scadă cu aproximativ 9% la deschiderea bursei de la New York la de la ora locală 9.30 (15.30, ora României), după al doilea accident aviatic în doar câteva luni în care este implicată o aeronavă produsă de compania americană, scrie Business Insider. Asta înseamnă că Boeing va pierde 21,5 miliarde de dolari.

UPDATE  Valoarea acțiunilor Boeing a scăzut cu peste 12% pe Wall Street. La închiderea ședinței de tranzacțioanre de vineri, acțiunile companiei americane erau tranzacționate la prețul de 422,54 dolari, însă, la deschiderea ședinței de tranzacționare de luni cotația a scăzut la doar 371 dolari.

 

Un avion Boeing 737 Max 8 al companiei Ethiopian Airlines spre Kenya s-a prăbușit duminică dimineață, omorând 157 de persoane. Tragedia vine la nici măcar o jumătate de an de la prăbușirea unei aeronave de același tip, ce aparținea companiei Lion Air, în Indonezia, la finalul lunii octombrie 2018.

În cazul ambelor incidente este vorba de avioane noi, care s-au prăbușit la doar câteva minute după decolare.

Siguranță aparatelor de zbor produse de americană este acum pusă în discuție, autoritățile chineze obligând companiile aeriene naționale să țină la sol toate aeronavele de tip Boeing 737 Max 8.

„Acest incident tragic va fi un obstacol masiv pe care Boeing va trebui să îl depășească”, spune reprezentantul London Capital Group.

Acțiunile Boeing au scăzut cu 9% în primele schimburi electronice care precedau deschiderea ședinței de tranzacționare de la bursa americană.

Compania a amânat lansarea noului model de aeronavă 777X, care era planificată pentru această săptămână, în urma tragediei din Etiopia.

Modelul 737 este cel mai popular dintre aeronavele produse de Boeing. Cu 580 de unități livrate anul trecut, 737 reprezintă  72% din totalul aeronavelor vândute de compania americană.

Cauza ambelor accidente nu este clară, dar site-ul de urmărire a zborurilor Flightradar24 indică faptul că avionul avea o „viteză verticală instabilă” înainte să se prăbușească.


Foto: Facebook