Lovitură capitalului de cumetrie. De ce Teamnet, firma fondată de fugarul Sebastian Ghiță, a intrat în insolvență

Florel Manu 21/03/2017 | 12:09 Ştiri
Lovitură capitalului de cumetrie. De ce Teamnet, firma fondată de fugarul Sebastian Ghiță, a intrat în insolvență

O vorbă din mediul afacerilor captalismului de cumetrie spune că cel mai bun plătitor este statul. Însă puțini și-au pus problema ce se întâmplă când o afacere clădită pe spatele contractelor cu statul nu mai beneficiază de susținere.

După ce Teamnet și-a depus cererea de insolvență la Tribunalul Prahova se pune întrebarea care au fost cauzele pentru care compania fondată de Sebastian Ghiță a ajuns în această situație. Și asta în condițiile în care, în ultimii aproape zece ani, Teamnet a câștigat  zeci de licitații lansate de importante structuri ale statului, de la ministere de forță, ori economice, până la administrații locale și spitale județene.

De remarcat că cererea de intrare în insolvență a Teamnet vine după ce în urmă cu aproape o lună, directorul general al companiei, Bogdan Padiu a fost reținut pentru 24 de ore și apoi plasat în control judiciar într-un dosar de mită legat de Sebastian Ghiță. Însă Padiu nu este singurul om de afaceri din jurul lui Sebastian Ghiță care are probleme cu justiția, așa cum nici Teamnet nu este singura companie care are legătură cu numele fostului deputat fugar și intră în insolvență. În ultimii ani au mai intrat în insolvență Asesoft Technologies, firmă controlată de Sebastian Ghiță, Romsys, unul dintre cei mai mari jucători IT&C locali, controlat de New Frontier Holding din Austria, dar și 2K Telekom, deținută integral de fratele lui Sebastian Ghiță, Alexandru Ghiță.

Citiți și: Toate afacerile cu statul ale deputatului care vrea să pună tunurile cu apă pe manifestanți

Dar de când au început problemele pentru mai multe companii dependente de relația cu statul? După ce Klaus Iohannis a câștigat alegerile prezidențiale în 2014, instituțiile de forță ale statului au trecut printr-un proces de restructurare profundă. În concluzie, majoritatea instituțiilor de acest gen și-au schimbat structurile de conducere.

În altă ordine de idei, din 2016, administrațiile locale și-au schimbat și ele structura, mulți foști edili fiind cercetați, fiind în imposibilitatea de a mai candida pentru un nou mandat. Așa că multe primării și-au schimbat ordonatorii principali de credite.

Perioada de glorie

Teamnet a fost înființată în 2001 de Sebastian Ghiță, ca parte a grupului de firme Asesoft. Din 2012, din momentul în care Ghiță a intrat în Parlament, Teamnet a fost controlată de Bogdan Padiu, coleg de liceu cu fostul deputat fugar. De fapt în 2012, Ghiță a ieșit din acționariatele companiilor la care a fost fondator ori cofondator. După ce și-a vândut părțile din aceste companii, în declarația de avere a deputatului a apărut un împrumut de aproximativ 100  de milioane de euro către un alt apropiat, Alexandru Iacobescu, bani ce provin din cesionarea acțiunilor în companiile pe care le înființase, inclusiv Teamnet.

Citiți și: Indicele NewMoney: 54% din averile celor mai bogaţi o sută de români au fost făcute din relaţii cu statul

În ceea ce privește Teamnet, între 2008 și 2013 compania a fost una dintre cele trei companii din Europa Centrală și de Est prezente în fiecare an în clasamentul Deloitte Technology Fast 50 Central Europe, un top al companiilor cu cea mai mare creștere. Mai clar, între 2008 și 2012, Teamnet a înregistrat o creștere medie de 639%, conform Deloitte. În schimb, în 2008, în primul an al prezenței în clasamentul amintit, Teamnet avea o creștere de 2.028%. În următorii doi ani, Teamnet s-a clasat a doua cea mai dinamică companie, cu creșteri de 3.317%, respectiv 3.120%.

Aceste creșteri spectaculoase au determinat brațul de investiții al Băncii Mondiale, IFC, să intre în acționariatul Teamnet, în iunie 2014, când a cumpărat 8,3% din acțiuni, urmând ca până în 2016 să-și dubleze această participație la aproximativ 16% din companie. Acțiuni în Teamnet, 8,33%, mai are și Bleak Sea & Development Bank. Cele două entități sunt de fapt și cei mai mari creditori ai companiei.

În tot acest interval, în portofoliul de clienți ai Teamnet s-au aflat mai multe instituții și companii ale statului. Este vorba de ministere ca cel de Interne, al Apărării, ministerul Afacerilor Externe, ministerul Transporturilor, ministerul Sănătății, ministerul Agriculturii. Printre companiile și autoritățile de stat care se regăsesc în portofoliul Teamnet se numără Aeroportul Henri Coandă, Romatsa, Autoritatea Navală Română, Autoritatea Națională a Vămilor. Dintre clienții companiei nu lipsec nici Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), Agenția Națională pentru Protecția Mediului, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă. Dintre administrațiile locale care au avut contracte cu compania fondată de Sebastian Ghiță se numără Primăria Capitalei și Consiliile Județene din Olt și Giurgiu.

La sfârșitul anului trecut, Teamnet a câștigat, prin licitație, mentenanța hardware la Platforma Informatică din asigurările de sănătate și mentenanța software a Sistemului Informatic pentru Cardul Electronic de Asigurări de Sănătate, contracte ce însumează circa cinci milioane de  euro. Recent, Teamnet a comunicat că din acest an va dezvolta alături de AFT Design primul centru din România de cercetare și producție a sistemelor autonome.

Potrivit indicelui New Money, 54% din averile celor mai bogați 100 de români au fost construite pe baza relațiilor cu statul, așa-numitul „capitalism de cumetrie”.

 


FOTO: Mediafax

Cu o experiență de peste 20 de ani în presa românească, Florel Manu a debutat la Radio PRO FM, după care și-a continuat activitatea la mai multe trusturi media precum PRO TV, Antena1 și Antena3, Adevărul, The Money Channel. Acoperă domeniile retail, real estate și turism.