Logistica, prima oprire a marilor fonduri de investiții în drumul spre România

Andreea Neferu 30/11/2016 | 12:00 Companii
Logistica, prima oprire a marilor fonduri de investiții în drumul spre România

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Piața românească a spațiilor logistice și industriale devine tot mai mult te­re­nul de joacă al marilor fonduri de investiții internaționale. Ceva e clar că le ademenește.

Nu e o întrebare retorică: ce au în comun pe piața românească gi­ganții Blackstone, TPG și GIC? Toate cele trei fonduri de investiții și-au făcut intrarea aici achiziționând proiecte în sectorul local de logistică și industrial.

Evaluat la circa 2,4 milioane de metri pătrați de către firma de consultanță imobiliară JLL România, această industrie a devenit în ultimii ani un soi de „bur­­să alternativă“, cu randamente pe măsura comparației. Spre exemplu, acestea au ajuns la mijlocul acestui an la 8,75%, potrivit datelor companiei de consul­tanță imobiliară CBRE. Pentru un altfel de termen de comparație, yield-ul spa­țiilor de biro­uri prime din Capitală, adică acele proiecte amplasate central, este de 7,5%, arată cele mai recente date ale dezvoltatorului imobiliar Skanska.

În acest context, ecua­ția e simplă: ma­rile fonduri de investiții ocolesc în general companiile de talie mică și mij­locie și se orientează către busines­­­suri deja mari, solide, care le pot oferi câș­tiguri rapide. Astfel că marile „depozite“ ro­mâ­nești au ajuns ușor-ușor să intre pe radarele acestor giganți. Cu un asterisc important: acest lucru s-a întâmplat în mod indirect, în urma unor tranzacții cu ecou la nivel inter­na­țional, prin care fondurile de investiții și-au securizat prezența pe mai multe piețe europene.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.