LIVE UPDATE | A doua zi de război în Ucraina. Kievul se pregătește de asaltul forțelor ruse

NewMoney 25/02/2022 | 10:17 Ştiri
LIVE UPDATE | A doua zi de război în Ucraina. Kievul se pregătește de asaltul forțelor ruse

UPDATE 17.19 Preşedintele rus Vladimir Putin le-a cerut vineri militarilor ucraineni „să preia puterea” la Kiev şi să-l înlăture pe preşedintele Volodmir Zelenski şi anturajul său, pe care i-a calificat drept „neonazişti şi drogaţi”.

„Fac încă o dată apel la personalul militar şi la forţele armate ale Ucrainei: nu le permiteţi neonaziştilor (…) să vă folosească copiii, soţiile şi bătrânii ca scuturi umane”, a spus Putin la o reuniune a Consiliului rus de securitate transmisă la televiziune.

„Luaţi puterea în mâinile voastre. Mi se pare că va fi mai uşor să negociem între mine şi voi”, a mai transmis Putin armatei ucrainene, precizând că nu luptă cu unităţi ale armatei ci cu formaţiuni naţionaliste care se comportă „ca nişte terorişti” utilizând civili „ca scuturi umane”.

Putin a adăugat că militarii ruşi în Ucraina acţionează „curajos, profesionist şi eroic”.

Volodimir Zelenski este primul președinte etnic evreu al Ucrainei.

UPDATE 17.03. La această oră se aud sirenele antiaeriene în capitala Kiev.

Există rapoarte despre lupte grele între forțele ruse și ucrainene în jurul orașului Cernihiv, la aproximativ 105 kilometri nord de capitala Kiev, potrivit CNN.

 

UPDATE 16.56 Franța va furniza echipament defensiv Ucrainei, a declarat vineri președintele francez Emmanuel Macron într-un discurs scris adresat celor două organisme legislative ale țării.

Discursul nu a detaliat care ar fi echipamentul. Macron a scris că Franța va oferi Ucrainei „o asistență bugetară suplimentară de 300 de milioane de euro” și „va furniza materialul defensiv de care are nevoie”. Franța nu a furnizat anterior arme Ucrainei, dar a oferit ajutor umanitar și sprijin bugetar. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut un apel ca cetățenii să ia armele împotriva trupelor ruse și a distribuit arme și muniție rezerviștilor.

UPDATE 16.55 Ucraina „ia în considerare propunerea” de a purta discuții cu delegația rusă, a declarat un consilier al președintelui lui Zelenski pentru CNN.

UPDATE 15.35 „Vladimir Putin este dispus să trimită la Minsk o delegaţie rusă, la nivel de miniştri ai Apărării şi de Externe şi de administraţie prezidenţială, la negocieri cu o delegaţie ucraineană”, anunţă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Dmitri Peskov a declarat agenţiilor ruse de presă că Rusia este dispusă să trimită o delegaţie care să includă oficiali de la ministerele de externe şi al apărării.

Ucraina a anunţat anterior că este dispusă să se declare ţară neutră. Dmitri Peskov a spus că demilitarizarea va trebui să reprezinte o parte esenţială din acest demers.

 

Atacuri, raportate în zonele marcate. Sursa: CNN

UE blochează activele preşedintelui rus Vladimir Putin

UPDATE 15.26 UE blochează activele preşedintelui rus Vladimir Putin şi ale ministrului de extrerne Serghei Lavrov.

Uniunea Europeană a decis vineri blocarea tuturor activelor preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, şi ale ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat agenţiei Reuters un oficial european, citează Agerpres.

Kievul se pregătește de asaltul forțelor ruse

UPDATE 15.07 Kievul se pregătește de asaltul forțelor ruse.

„Armata ucraineană apără Kievul. Situația este dificilă. Dar credem în forțele noastre armate. Îi sprijinim, îi ajutăm”. – Primarul Kievului, Vitali Kliciko, într-o informare urgentă în urmă cu 20 de minute.

UPDATE 14.50 Zelenski îi îndeamnă pe europenii care au o experienţă de luptă să vină în Ucraina să oprească Rusia.

”Dacă aveţi o experienţă de luptă (…), puteţi veni în ţara noatră (Ucraina) pentru a apăra Europa”, declară şeful statului ucrainean.

Zelenski îndeamnă ”să se pună totul pe masă” pentru a opri Rusia.

”Este o ameninţare pentru noi toţi, pentru toată Europa”, a subliniat el.

Liderul de la Kiev a catalogat drept prea ”lent” răspunsul dat de europeni invaziei ruse şi a cerut ca toate măsurile de represalii să fie puse ”pe masă”.

”Cum vă veţi apăra voi înşivă dacă sunteţi atât de lenţi în ajutarea Ucrainei?”, declară Volodimir Zelenski într-o nouă alocuţiune.

”Anulând vizele ruşilor? Deconectându-i de la (reţeaua interbancară) SWIFT? Izolând total Rusia? Rechemând ambasadorii? Punând petrolul în embargo? Azi totul trebuie pus pe masă, pentru că este o ameninţare pentru noi toţi, pentru toată Europa”, a subliniat el.

O navă comercială, sub pavilion moldovenesc, a fost lovită de un obuz

UPDATE 14.33 Nava Millenial Spirit, sub pavilion moldovenesc, a fost lovită de de un obuz în Marea Neagră.

Nava a fost lovită în apele neutre ale Mării Negre. Tot echipajul e format din marinari ruși, potrivit comunicatului citat.

Nava MILLENIAL SPIRIT IMO Nr. 7392610 (nava de tip Chemical Tanker) a fost lovită de un obuz a cărui proveniență nu se cunoaște. La bordul navei a izbucnit un incendiu, echipamentele și bărcile de salvare au fost distruse, echipajul navei a părăsit nava echipați doar cu veste de salvare.

UPDATE 14.25 Orașul Okhtyrka a fost bombardat de ruși cu rachete, care au lovit inclusiv o grădiniță. Sunt morți și răniți, printre care și copii, relatează sediul militar al Administrației Regionale de Stat din Sumî.

Rusia negociază cu Ucraina, doar dacă depune armele

UPDATE 13.18 Rusia este pregătită de negocieri cu autorităţile ucrainene, dacă Ucraina ”depune armele”, anunţă vineri ministrul rus de Externe Serghei Lavrov.

”Suntem pregătiţi de negocieri în orice moment, imediat ce forrţele armate ucrainene ne vor auzi apelul şi vor depune armele”, declară Lavrov într-o conferinţă de presă, la o zi de la lansarea ofensivei ruse în Ucraina.

Kremlinul a ameninţat, la rândul său, cu măsuri de retorsiune ”simetrice sau asimetrice” la sancţiunile impuse de către Occident Rusiei, după ce a invadat Ucraina.

”Măsuri de retorsiune vor urma, evident”, declară presei un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

”În ce măsură vor fi simetrice sau asimetrice va depinde de analiza restricţiilor” impuse Rusiei, precizează el.

Serghei Lavrov a dat asigurări vineri că obiectivul invaziei ruse a Ucrainei este ”eliberarea” ucrainenilor ”de opresiune”.

Şeful diplomaţiei ruse sugerează, astfel, că Moscova vrea să răstoarne regimul lui Volodimir Zelenski, aflat la putere.

”Preşedintele (rus Vladimir) Putin a luat decizia acestei operaţiuni militare speciale de demilitarizare şi denazificare a Ucrainei pentru ca, eliberaţi de această opresiune, ucrainenii să-şi poată alege în mod liber viitorul”, a declarat Lavrov vineri, în cursul unei întâlniri cu lideri separatişti proruşi din Donbas.

UPDATE 12.48 Toți reprezentanții UE și ai țărilor democratice au părăsit sala OSCE când Rusia a luat cuvântul pentru a vorbi despre „genocidul comis de Ucraina”. Reprezentanții Rusiei și Belarusului au rămas singuri. 

UPDATE 12.07 Forţele ruse se apropie de Kiev dinspre nord-est şi est.

Trupe ruse se apropiau vineri de Kiev – din nord-est şi est -, o înaintare care are loc în paralel cu o ofensivă din nord, anunţată vineri dimineaţa Statul Major ucrainean pe Facebook.

”Inamicul a fost respins de apărători la Cernihiv. El caută să ocolească oraşul pentru a ataca capitala. Pentru asta înaintează către Kosoleţ-Bovarî şi Konotop-Nejne-Kiev. Konotop a căzut”, anunţă Statul Major.

Militarii ucraineni se redesfăşurau în cartiere din nordul Kievului pentru a apăra oraşul.

Tiruri de tancuri şi de artilerie aveau loc în nordul Kievului.

Civili fugeau dintr-un cartier, situat la 20 de kilometri de centru, de frica înaintării trupelor ruse.

Militari ucraineni s-au poziţionat în tranşee şi păduri pentru a apăra cartierul de locuinţe.

UPDATE 11.34 Ucraina a lansat un atac cu rachete asupra unui aerodrom din Rostov, Rusia.

Ucraina a distrus o serie de avioane rusești pe aerodromul Millerovo din Rostov cu rachete balistice tactice Tochka-U.

UPDATE 11.27 Rusia confirmă că a ocupat Insula Şerpilor.

Forţele ruse au capturat Insula Şerpilor din Marea Neagră, a anunţat vineri Ministerul Apărării de la Moscova, confirmând un anunţ făcut joi seara de Serviciul ucrainean de frontieră.

Potrivit ministerului rus, 82 soldaţi ucraineni aflaţi pe insulă s-au predat.

Potrivit oficialilor ucraineni, 13 grăniceri desfăşuraţi pe Insula Şerpilor, la sud de portul Odesa, au fost ucişi cu focuri trase de pe o navă de război rusească.

UPDATE 11.12 Rusia urmăreşte să ocupe Kievul şi să îl ucidă pe preşedintele Volodimir Zelenski, a declarat vineri consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak, în contextul asaltului la care forţele ruse supun capitala Kiev, relatează Reuters, potrivit Agerpres.ro.

Podoliak a mai spus că preşedintele Zelenski se află în Kiev. El a mai atras atenţia cu Ucraina se confruntă cu o penurie de combustibil.

În acelaşi timp, consilierul prezidenţial a precizat că Ucraina a doborât două rachete de croazieră şi un avion ale Rusiei deasupra Kievului.

Departamentul de Stat de la Washington a transmis anterior că SUA consideră că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski ar fi „principala ţintă a agresiunii ruse”.

Însuşi Zelenski a declarat vineri dimineaţă că are informaţii că „inamicul” rus l-a declarat ţinta numărul unu şi că familia sa este ţinta numărul doi.

Preşedintele ucrainean a dat asigurări că a rămas în capitala Kiev, dezminţind informaţii false cum că ar fi părăsit oraşul.

UPDATE 10.57 Rusia va trimite paraşutişti pentru a ajuta la asigurarea pazei centralei nucleare închise de la Cernobîl, nu departe de capitala ucraineană Kiev, a declarat vineri un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării, transmite Reuters.

El a mai afirmat că nivelul de radiaţii la centrală este normal.

Trupele ruse, care au declanşat joi o operaţiune militară totală în Ucraina, au distrus 118 obiective de infrastructură militară ucrainene, a menţionat purtătorul de cuvânt într-un briefing.

UPDATE 10.31 Forțele ruse au intrat în districtul Obolon din Kiev, unde armata ucraineană se luptă în prezent cu ele, transmite presa din Ucraina. Ministerul Apărării din Ucraina le cere locuitorilor să nu părăsească casa și să pregătească cocktailuri Molotov. Districtul este la aproximativ 10 km de centrul Kievului. 

UPDATE 10.00 Comandantul-șef al Forțelor Armate ucrainene spune că un atac al rușilor la Cherniv a fost respins. 

UPDATE 9.00 Un avion militar rusesc s-ar fi prăbuşit în centrul Kievului, informează BBC. Informaţiile nu au putut fi încă confirmate oficial. Pe reţelele sociale au apărut imagini cu ceea ce pare a fi momentul în care avionul este doborât deasupra oraşului.

Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a declarat că cel puţin trei persoane au fost rănite, dintre care una grav, după ce o clădire a fost lovită de o rachetă.

 

UPDATE 25 februarie. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski acuză vineri armata rusă de faptul că vizează zone civile la Kiev. Acesta a dat asigurări că militarii ucraineni vor face tot ceea ce pot pentru a-şi apăra ţara.

”În această noapte (de joi spre vineri), ei (ruşii) au început să bombardeze cartiere civile”, acuză Zelenski.

”Asta ne aminteşte (ofensiva nazistă) din 1941”, declară el într-o înregistrare video difuzată pe reţele de socializare.

Zelenski face această declaraţie în limba rusă, adresându-se astfel cetăţenilor ruşi.

”Rusia va trebui să stea de vorbă cu noi mai devreme sau mai târziu”, subliniază el, ”despre felul în care vom pune capăt luptelor şi opri invazia. Cu cât vom vorbi mai devreme, cu atât pierderile Rusiei vor fi mai mici”.

Vezi și LIVE UPDATE. Centrala de la Cernobîl şi Insula Şerpilor, capturate de Rusia. Este vizată şi Transnistria