Listările companiilor din industria de tehnologie și comunicații au ajuns la 42 de miliarde de euro în 2018

Mimi Noel 11/12/2018 | 15:23 Global
Listările companiilor din industria de tehnologie și comunicații au ajuns la 42 de miliarde de euro în 2018

În 2018, volatilitatea și așa-numitul bull market i-au făcut pe investitori să pre­fere săși parcheze banii în mari companii de internet considerate investiții mai sigure. Iar 2019 va fi anul marilor listări pe bursa americană de capital, spun analiștii.

Acest articol a apărut în numărul 54 (3 – 16 decembrie) al revistei NewMoney

Unii specialiști afirmă că anul viitor lis­tările pe bursa americană vor fi cele mai importante ale secolului. Uber Technologies, evaluată ultima oară la 72 de miliarde de dolari, a anunțat că pregătește listarea. Rivalul Lyft Inc., cu o evaluare de aproape 15 miliarde de dolari, are aceleași gânduri și tot pentru prima parte a anului viitor.

Producătorul de software pentru chat Slack Technologies estimează că va atinge valoa­rea de 10 miliarde de dolari în urma ieșirii pe piața de capital, din momentul anunțării rezultatelor financiare în mod public, la fi­na­lul acestui an. Pe listă ar mai fi și Airbnb, evaluată la 31 de miliarde de dolari, dar apropiați ai companiei spun că listarea va avea loc între iunie 2019 și finalul lui 2020.

Ultima dată când trei companii de 11 cifre din zona de tehnologie au ieșit pe pia­ța de capital a fost în mandatul de pre­ședinte al democratului Bill Clinton și când Apple valora mai puțin de 1% din Microsoft-ul lui Bill Gates. Era 2000, anul bulei dot.com, când compania Palm Inc., care producea PalmPilot, era evaluată la 21 de miliarde de dolari, iar divizia wireless a AT&T ieșea pe bursă la o valoare-record de 68 de miliarde de dolari.

SOFT POWER. În ultimii zece ani, startup-urile a căror traiectorie către profitabilitate nu a fost atât de clară și certă au ră­mas companii private o peri­oadă mai lungă, dar asta în primul rând pentru că și-au permis. Având investitori precum Fon­dul de Investiții Vision al SoftBank Group, care poate emite cecuri de finan­țare unul după altul, atragerea de capital privat prin vânzarea unui pachet de acți­uni rămâne mai atractiv decât ieșirea pe piața de capital, care atrage după sine obligația de a fi mai transparent.

Startup-urile mature și de dimensiuni mari au ajuns în sfârșit în momentul în care apreciază beneficiile ieșirii pe Nasdaq. În plus, le încurajează și ce văd pe bursă. Cele 46 de companii americane din domeniul tehnologiei și al comuni­ca­țiilor listate în 2018 au crescut cu 18%. Banii strânși de pe piața de capital pot fi folosiți pentru achiziții sau pentru atra­gerea unor talente mai scumpe.

În plus, vizibilitatea pe care ți-o asi­gură prezența pe bursă este în sine un instrument de soft power. „Pe măsură ce companiile văd că pot obține evaluări atractive și pot atrage acționari de calitate, devin tot mai confortabile cu ideea lis­tării“, spune David Ludwig, director în cadrul Goldman Sachs și responsa­bil pen­­tru piețele de capital de pe cele două continente americane.

Este un moment în care chiar și companii mai puțin cunoscute se pare că pot ge­nera o bună evaluare. De exemplu, Guardant Health Inc., un startup speciali­zat în soluții de detectare a cancerului, a reușit în mai puțin de șase ani să atragă investiții de peste jumătate de miliard de dolari.

FILOSOFIA NOTORIETĂȚII. În general, companiilor de biotehnologie nu le este prea greu să găsească bani. Grail Inc., rivalul celor de la Guardant, a atras o rundă și mai consistentă de in­ves­­tiții, iar în octombrie a decis să se lis­teze pe bursa americană.

„Credem că ieșirea pe bursă ne poate conferi notorie­tatea de care avem nevoie pentru a spune această importantă poveste“, a declarat pentru Bloomberg directorul exe­cutiv, Helmy Eltoukhy, în prima zi de tranzacționare. De atunci, prețul acțiu­nilor a crescut cu 88%, urcând valoarea companiei la aproape 3 miliarde de do­lari.

MODA LISTĂRII. Nu doar în SUA, ci oriunde în lume, startup-urile care au atins di­mensiuni de miliarde deja iau calea pie­ței de capital. Listările companiilor din industria de tehnologie și comu­ni­cații au atins valoarea de 42 de miliarde de dolari în 2018, un nivel-record în ultimii patru ani.

Astfel, 14 din cele 20 cele mai mari listări sunt companii din afara Statelor Unite, 9 sunt din Asia și tot din Asia sunt și 5 cele mai mari, în frunte cu gigantul Xiaomi, Foxconn, controversatul furnizor chinez al Apple, și imperiul din sec­to­rul serviciilor de booking Meituan Dianping.

Nu garantează nimeni că 2019 va fi „anul american“ în materie de listare la bursă. Mu­tații ample de pe piețele financiare ale lumii și scăderea apetitului pentru risc pot frâna cererea în cazul companiilor fără istoric bursier. Disputele co­­merciale și alte necunoscute de ordin politic pot și ele complica evaluările.

În plus, starea de optimism care du­rează de zece ani (așa-nu­mitul bull market) nu poate dura le nes­fârșit. „Dar în 2018 excesul de volatilitate i-a împins pe investitori către investiții în mari companii de internet pe care le-au văzut ca fiind destinații mai sigure“, apre­ciază Gary Kirk­ham, directorul diviziei de servicii teh­nologice în domeniul bancar din ca­drul grupului Bank of America. „Este zona de business cea mai capitalizată“, con­tinuă același Kirkham.

Anii listărilor

Dacă în 2018 cele mai mari listări au venit din Asia, în 2019 este de aș-tep-tat ca ele să aibă loc pe Bursa de la New York (NYSE).

 

  • EVALUĂRI PENTRU 2019. Cea mai recentă evaluare plasează Uber Technologies, compania de transport care a dezvoltat cunoscuta aplicaţie mobilă care le permite pasagerilor să se conecteze direct prin GPS-ul telefonului mobil cu cea mai apropiată maşină cu şofer înregistrată în baza de date a Uber, în dreptul valorii de 72 de miliarde de dolari. Rivalul Lyft Inc. se bucură de o evaluare de aproape 15 miliarde de dolari înainte de posibila ieșire pe bursa americană, iar compania de tehnologie Slack Technologies (produce un software de chat) estimează că va avea o valoare de 10 miliarde de dolari după listarea la bursă.
  • STATISTICI DIN 2018. În acest an, 14 dintre cele 20 cele mai mari listări au fost companii din afara Statelor Unite. Producătorul chinez de telefoane mobile Xiaomi a strâns 4,7 miliarde de dolari prin listarea pe Bursa din Hong Kong, iar Foxconn, controversatul furnizor chinez al Apple, a realizat o listare-record evaluată la 4,3 miliarde de dolari pe Bursa din Shanghai. Tot pe Bursa din Hong Kong, gigantul chinez din sectorul serviciilor de booking, Meituan Dianping, fondat în 2010 de omul de afaceri chinez Wang Xing, a reușit o listare de 4,2 miliarde de dolari spre finalul lunii septembrie.

Articol preluat din BloombergBusinessweek

de Alex Barinka, adaptare de Mimi Noel

FOTO: Guliver / Getty Images

Are o experiență de peste zece ani în jurnalism. A început la agenția națională de presă Rompres, iar în 2006 s-a alăturat echipei care se ocupa de ediția în limba română a publicației americane BusinessWeek. În 2007, a completat echipa de jurnaliști care pornea revista de afaceri Money Express. Domeniile acoperite au variat, de la retail la FMCG, farma, fonduri de investiții, fuziuni și achiziții, IT&C. A realizat interviuri cu cei mai proeminenți oameni de afaceri români, antreprenori locali, dar și cunoscuți oameni de afaceri străini, precum directorul executiv al Microchip, Steve Sanghi, sau fostul director executiv al Sony America, Michael Schulhof. Mimi Noel lucrează ca Account Manager la AMICOM din 2012. La NewMoney, se ocupă de subiectele internaționale.