Lista statelor din zona galbenă a fost actualizată. Noi măsuri luate de Guvern

Andrei Dumitru 04/12/2020 | 14:59 Ştiri
Lista statelor din zona galbenă a fost actualizată. Noi măsuri luate de Guvern

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat astăzi, 4 decembrie 2020, Hotărârea numărul 56. Printre principalele prevederi și propuneri ale Hotărârii este actualizarea listei statelor și zonelor cu risc epidemiologic ridicat.

Lista este valabilă începând cu 5 decembrie.

Iată care sunt statele pentru care este necesară respectarea perioadei de carantină la întoarcerea în România:

Alte măsuri luate de Guvern

„Hotărârea CNSU a trecut şi în cadrul ei sunt două măsuri principale: una în privinţa pieţelor închise, care vor fi redeschise cu condiţia emiterii unui ordin comun al ministrului Sănătăţii, ANSVSA şi ministrului Lucrărilor Publice în privinţa măsurilor de sănătate publică ce vor fi aplicate în interiorul pieţelor, iar a doua măsură este pentru ziua votului unde avem două situaţii. Pentru toţi cetăţenii cu drept de vot există libertate de mişcare între ora 5,00 dimineaţa în data de 6 decembrie şi ora 1,00 dimineaţa în data de 7 decembrie. (…) Pentru zonele carantinate se va emite o reglementare care prevede aceste excepţii. Aici trebuie să subliniem un lucru – cei care sunt aflaţi în izolare sau în carantină la domiciliu pentru că au fost contacţi ei solicită urna mobilă”, a anunţat secretarul de stat în MAI Raed Arafat, la începutul şedinţei de Guvern.

Premierul Ludovic Orban a menţionat că cetăţenii cu drept de vot vor avea libertate de circulaţie până la ora 1,00 noaptea în data de 7 decembrie, pentru faptul că este reglementat în lege că pot să voteze până la ora 23,59, ”dacă sunt la coadă la ora 21,00”. ”Să le permitem întoarcerea acasă”, a completat Orban.

Acesta a adăugat că nu vor fi sub restricţiile de circulaţie impuse între 23,00 şi 5,00 dimineaţa membrii BEC, observatorii, candidaţii, care au dreptul să asiste şi pentru personalul tehnic şi cel auxiliar.