LISTA concesiilor pe care Ucraina i-a trimis-o lui Vladimir Putin ca pună capăt războiului

Elena Marinescu 29/03/2022 | 20:40 Ştiri
LISTA concesiilor pe care Ucraina i-a trimis-o lui Vladimir Putin ca pună capăt războiului

Rusia și Ucraina au continuat marți seria negocierilor în palatul Dolmabahçe din Istanbul și, pentru prima dată, Rusia a făcut câteva concesii și a anunțat că începe dezescaladarea în zona Kievului şi Cernigovului.

Publicația Faridaily a intrat în posesia ofertei pe care Ucraina i-o pune la dispoziție lui Vladimir Putin. Printre altele, Kievul renunță la Sevastopol, Crimeea și părți importante din cele două republici separatiste, Donețk și Lugansk.

”1. Proclamarea Ucrainei ca stat neutru sub garanții juridice internaționale în vederea implementării unui statut non-bloc și non-nuclear. Posibile state garante: Rusia, Marea Britanie, China, SUA, Franta, Turcia, Germania, Canada, Italia, Polonia, Israel. De asemenea, alte state vor putea adera la tratat.

2. Garanțiile internaționale ale securității Ucrainei conform acordului nu se vor aplica Crimeei, Sevastopolului și anumitor zone din Donbass. Părțile vor trebui să definească limitele acestor zone sau să convină că fiecare dintre părți le înțelege în felul său.

3. Ucraina nu intră în alianțe militare, nu desfășoară baze și contingente militare străine, exercițiile militare internaționale se desfășoară numai cu acordul statelor garante. La rândul lor, statele garante își confirmă intenția de a promova aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană.

4. Statele garante și Ucraina convin ca, în caz de agresiune, orice atac armat asupra Ucrainei sau orice operațiune militară împotriva Ucrainei, fiecare dintre Statele Garante, după consultări urgente și imediate între ele (care vor avea loc în cel mult trei zile), în vederea exercitării dreptului la autoapărare individuală sau colectivă, recunoscut de articolul 51 din Carta Națiunilor Unite, va furniza (în răspuns și pe baza unei cereri oficiale din partea Ucrainei) Ucrainei, ca un stat permanent neutru, statutul de stat atacat. Acest lucru se va realiza prin punerea în aplicare imediată a unei acțiuni individuale sau comune, care ar putea fi necesare, inclusiv prin închiderea spațiului aerian deasupra Ucrainei, furnizarea armelor necesare, utilizarea forței armate pentru a restabili și, ulterior, a menține securitatea Ucrainei ca stat permanent neutru.

5. Orice astfel de atac armat (orice operațiune militară) și toate măsurile luate ca urmare a acestuia sunt imediat raportate Consiliului de Securitate al ONU. Asemenea măsuri vor înceta atunci când Consiliul de Securitate va lua măsurile necesare pentru restabilirea și menținerea păcii și securității internaționale.

6. Mecanismul de implementare a garanțiilor de securitate ale Ucrainei pe baza rezultatelor consultărilor suplimentare dintre Ucraina și statele garante va fi reglementat în Tratat, ținând cont de protecția împotriva eventualelor provocări.

7. Tratatul se aplică provizoriu de la data semnării sale de către Ucraina și toate/majoritatea statelor garante. Tratatul intră în vigoare după aprobarea statutului Ucrainei ca stat permanent neutru în cadrul unui referendum integral ucrainean și introducerea amendamentelor corespunzătoare în Constituția Ucrainei și ratificarea în parlamentele Ucrainei și ale statelor garante.

8. Acordul propune fixarea dorinței părților de a rezolva problemele legate de Crimeea și Sevastopol prin negocieri bilaterale între Ucraina și Rusia timp de 15 ani. De asemenea, se propune să se stabilească faptul că Ucraina și Rusia nu vor rezolva problemele Crimeei și Sevastopolului prin acțiuni militare , ci vor continua eforturile politice și diplomatice pentru a rezolva această problemă.

9. Părțile vor continua consultările (cu implicarea altor state garante) pentru pregătirea și convenirea asupra prevederilor Tratatului privind garanțiile de securitate ale Ucrainei, modalități de încetare a focului, retragerea trupelor și a altor formațiuni paramilitare, deschiderea și asigurarea funcționării în siguranță a coridoarelor umanitare, în mod continuu, precum și schimbul de cadavre ale morților și eliberarea prizonierilor de război și a civililor internați.

10. Părțile consideră posibilă organizarea unei întâlniri între președinții Ucrainei și Rusiei pentru a semna un acord și/sau a lua decizii politice cu privire la problemele rămase nerezolvate”, ar fi propunerile făcute de ucraineni.