Lista băncilor care participă în 2020 la Programul Prima Casă

Elena Marinescu 20/02/2020 | 18:03 Ştiri
Lista băncilor care participă în 2020 la Programul Prima Casă

Programul Prima Casă va fi lansat în perioada următoare, după ce Ministerul Finanţelor Publice şi-a dat acordul pentru distribuirea a 1,98 miliarde de lei, din plafonul total de 2 miliarde de lei, alocat în acest an. Programul a înregistrat în 2019 peste 260.000 de garanții și promisiuni de garantare, acordate pentru achiziționarea sau construcția de locuințe, pe întreg teritoriul României.

Prin programul Prima Casă, beneficiarii au posibilitatea să contracteze un credit bancar pentru achiziţionarea sau construcţia unei locuinţe, cu garanţia statului. Anunţul cu privire la lansarea programului a fost făcut de reprezentanţii Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri ( FNGCIMM), printr-un comunicat de presă.

„Programul Prima Casă 2020 beneficiază de aceleași condiții de garantare din partea statului român, în favoarea finanțărilor acordate de către cele 14 bănci participante în program:

BRD-GSG

BCR

Banca Transilvania

CEC Bank

ING Bank

Raiffeisen Bank

OTP Bank

Banca Românească

Unicredit Bank

Garanti Bank

First Bank

Marfin Bank

Leumi Bank

Intesa Sanpaolo Bank

Alocarea plafonului total între finanţatorii participanţi în Programul Prima Casă a fost realizată cu aplicarea criteriilor şi procedurii de evaluare a rezultatelor activitații de creditare în cadrul programului, desfăşurate de finanţatori în anul 2019”, se arată în comunicat.

În anul 2020 s-a ajuns la pragul de 2 miliarde de lei, având în vedere ponderea ponderea garanțiilor acordate în anul precedent în favoarea fiecărei bănci. „Se asigură astfel implementarea unor criterii cantitative și calitative, menite să optimizeze procesul de distribuire a plafonului, pentru a crea conditiile concurențiale necesare accesarii într-o măsură cât mai mare a programului de către beneficiari”, precizează cursa citată.

Acesta este cel de-al 11-lea an consecutiv în care programul Prima Casă se va desfășura în România. De la startul programului, în anul 2009 și până la mijlocul anului 2019, au fost acordate peste 270.000 de garanții și promisiuni de garantare. Valoarea totală a acestora se ridică la 24,9 miliarde lei.

Persoanele care doresc să aplice pentru un credit Prima Casă în 2020 vor trebui să dispună de un avans de 5% din valoarea totală a locuinței tranzacționate.

Condiţii de înscriere în 2020

Pentru a fi eligibil pentru un credit Prima Casă 2020, aplicantul trebuie să întrunească următoarele condiții:

  • La data solicitării creditului să nu dețină nicio locuință proprietate exclusivă sau împreună cu soția fie să dețină o proprietate ce nu a fost dobândită prin programul Prima Casă și care are o suprafață utilă mai mică de 50 mp.
    Să achiziționeze sau să construiască o singură locuință prin creditul Prima Casă.
  • În cazul în care doriți să vă construiți propria casă prin programul Prima Casă, trebuie să fiți în posesia terenului în momentul în care vă înscrieți în program.
  • Pentru o locuință finalizată, trebuie să urmăriți ca aceasta să se încadrează în una dintre clasele A, B sau C de eficiență energetică.
  • Dacă la locuințele mai vechi de 5 ani statul poate garanta maximum 40% din valoarea finanțării în cazul celor mai noi de 5 ani statul mărește garanția până la 50%.
  • Persoanele care aleg să își cumpere o locuință prin programul Prima Casă nu pot să o vândă decât după trecerea a 5 ani din momentul achiziției.