Artizanii celei mai mari tranzacții de birouri din România vor să-și dubleze portofoliul de proprietăți în următorul an

Andreea Neferu 27/06/2018 | 15:39 Ştiri
Artizanii celei mai mari tranzacții de birouri din România vor să-și dubleze portofoliul de proprietăți în următorul an

Lion’s Head Investments, investitorul imobiliar care a cumpărat recent proiectul de birouri Oregon Park, în cadrul celei mai mari tranzacții pe segmentul office din istoria modernă a României, vrea să ajungă în următorul an la un portofoliu de proprietăți de peste jumătate de miliard de euro în Europa de Sud-Est. În prezent, compania deține, dincolo de Oregon Park, și două clădiri de birouri în Bulgaria, valoarea totală a proprietăților sale ridicându-se la circa 310 milioane de euro.

Preluarea birourilor Oregon Park de la dezvoltatorul Portland Trust, în cadrul unei tranzacții estimate de surse din piață la 160-170 de milioane de euro, este primul pas pe piața locală al Lion’s Head Investments, o companie deținută de firma sud-africană de asigurări de viață Old Mutual și de dezvoltatorul bulgar AG Capital.

”Ținta noastră este reprezentată de țări precum Ungaria, România, Bulgaria, Serbia, Macedonia, Grecia, Croația și Slovenia. Ne interesează active comerciale în regiune. (…) În general, valoarea minimă de achiziție a proprietăților către care ne uităm este de 30 de milioane de euro”, a spus Christo Iliev, președinte executiv al AG Capital și CEO al Lion’s Head Investments, care a adăugat că, în principiu, compania este interesată să achiziționeze proiecte deja dezvoltate sau în curs de dezvoltare și nu ia în calcul și construcția de la zero a unor clădiri. ”Vrem să găsim clădiri care vor fi atractive (pentru chiriași – n.r.) și peste 10-20 de ani. Planul nostru este să realizăm investiții pe termen lung, nu avem presiuni să vindem activele”, a spus și Sergey Koinov, CEO al Lion’s Head Management.

Lion’s Head Investment, unul dintre cei mai noi jucători care au ”atacat” piața locală imobiliară, caută în prezent să atragă și alți investitori – din Europa și din Asia – pentru a finanța creșterea portofoliului din domeniul imobiliar. ”Deocamdată suntem prea mici să ne gândim la listarea la bursă”, a explicat Iliev.

În ceea ce privește piețele imobiliare din România și Bulgaria  – cele două țări în care Lion’s Head controlează în prezent proprietăți -, Iliev a arătat că ambele se bucură de interes în special din partea jucătorilor din outsourcing, care caută să își extindă birourile în cele două țări, motiv pentru care și cererea de închiriere pe piața office este în creștere. ”Ambele piețe se dezvoltă bine, de fapt România se dezvoltă extraordinar de bine. Dar România este o piață (imobiliară – n.r.) mult mai lichidă decât Bulgaria, iar contractele cu chiriași se semnează aici pe termen mai lung, 5-10 ani. În Bulgaria sunt mai scurte astfel de contracte”, a arătat Iliev.

El a mai spus că a început să prospecteze piața locală în căutarea unei proprietăți imobiliare încă de anul trecut și că achiziția Oregon Park va fi finanțată atât din fonduri proprii, cât și prin credite bancare. ”Nu excludem intrarea pe piața din orașele secundare (din România – n.r.). Dar noi ne-am dorit să pătrundem pe piața din București și să continuăm prospectarea pieței de aici”, a explicat și Lori Collin, director al Lion’s Head Romania.

CITEȘTE ȘIUn fond deținut de companii din Africa de Sud și Bulgaria a cumpărat birourile Oregon Park din nordul Capitalei

Oregon Park a fost dezvoltat de companiile Portland Trust și Ares Management. Lion’s Head Investments a preluat atât primele două clădiri deja finalizate din Oregon Park, A și B, precum și clădirea C, ce ar urma să fie gata în al doilea trimestru al anului viitor. În prezent, clădirile A și B sunt închiriate integral unor companii internaționale precum Oracle, Deloitte, Euler Hermes și Kepler Alten.

AG Capital a fost fondată în 1993, în Varna (Bulgaria), activând în primă fază pe piața de brokeraj, iar ulterior a intrat pe segmentele de consultanță, asset management și dezvoltări imobiliare. Pe de altă parte, Old Mutual este unul dintre cele mai mari grupuri sud-africane, cu activități preponderent pe segmentul de asigurări de viață. Fondurile de investiții sud-africane au început să fie din ce în ce mai interesate de piața locală imobiliară în ultimii ani, jucători precum Growthpoint, Rockcastle sau Atterbury făcându-și intrarea în România în ultima perioadă.

 

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.