Liberty Steel a cumpărat activele ArcelorMittal

NewMoney 01/07/2019 | 11:01 Ştiri
Liberty Steel a cumpărat activele ArcelorMittal

Liberty Steel, parte a GFG Alliance, companie deţinută la nivel global de Sanjeev Gupta, a încheiat luni, pentru 740 milioane euro, achiziţia de la ArcelorMittal a şapte fabrici de oţel şi a cinci centre de servicii în şapte ţări din Europa, inclusiv combinatul siderurgic din Galaţi, care îşi schimbă denumirea în Liberty Galaţi.

„Tranzacţia de 740 de milioane de euro poziţionează Liberty în top 10 producători de oţel la nivel global, cu excepţia Chinei, cu o capacitate de laminare de peste 18 milioane de tone şi acoperă o gamă largă de produse din oţel”, arată un comunicat.

Aceasta este cea mai mare tranzacţie într-o singură tranşă realizată de GFG, în urma căreia Alianţa ajunge la un număr de aproximativ 30.000 de angajaţi în 30 de ţări.

Cele şapte unităţi, care au devenit luni parte din Liberty, deţin în total un număr de 14.000 de angajaţi şi includ cele mai importante fabrici de oţel din Ostrava în Cehia şi Galaţi în România, precum şi laminoarele de la Skopje (Macedonia de Nord), Piombino (Italia), Dudelange (Luxemburg) şi două fabrici în apropiere de Liège în Belgia. Centrele de servicii se află în Franţa şi Italia.

„Aceste unităţi, cu o capacitate totală de laminare de peste zece milioane de tone pe an, furnizează oţel pentru mai multe industrii cheie din Europa, printre care: sectorul de construcţii şi al produselor de infrastructură, industria automobilelor, industria aerospaţială, de energie, de echipamente industriale, de produse de consum şi de materiale de construcţii. Liberty Steel îşi propune ca în următorii trei ani să crească cu aproximativ 50% vânzările cu ajutorul acestor unităţi de producţie”, informează comunicatul.

După anunţul de luni, urmează o evaluare 100 de zile, timp în care Liberty Steel, în colaborare cu managementul local, sindicatele, clienţii şi furnizorii, va finaliza o analiză cuprinzătoare a fabricilor, pentru a explora oportunităţile de investiţii şi a dezvolta planuri detaliate ca să stimuleze competitivitatea, să extindă gama de produse şi să susţină creşterea vânzărilor. Pe termen mediu, Liberty va lua în calcul oportunitatea de a produce oţeluri de o calitate superioară cu un profil de producţie mai flexibil.

Ca parte a unei coaliţii globale de companii industriale, aceste unităţi de producţie se alătură strategiei Greensteel, implementată de Liberty Steel şi GFG, pentru a crea o afacere sustenabilă din punct de vedere economic şi de mediu, bazată pe metode de producţie cu emisii scăzute de carbon.

„Acesta este un pas foarte important pentru noi şi un reper în evoluţia GFG. Suntem extrem de mândri să primim în familia GFG o echipă solidă, înalt calificată şi dedicată. Aşteptăm cu nerăbdare să lucrăm împreună pentru a crea un viitor promiţător şi sustenabil pentru industria noastră. Aceste fabrici vor juca un rol cheie în strategia noastră globală de a crea un business sustenabil în industria oţelului, cu un lanţ valoric integrat, de la materie brută la produse finite de înaltă calitate, distribuite în pieţe competitive”, spune Sanjeev Gupta, preşedintele executiv al GFG.

Grupul Liberty a fost consiliat cu privire la tranzacţie de Wyelands Capital, divizia de servicii financiare a GFG Alliance, iar consultanţa financiară a fost asigurată de Jefferies International Ltd.

„Aceste fabrici au o poziţionare strategică, operaţiuni eficiente cu structuri de costuri competitive şi intenţionăm să capitalizăm pe aceste baze prin investiţii strategice, schimbări în profilul de producţie şi colaborări cu grupul nostru global”, afirmă Jon Bolton, directorul departamentului de dezvoltare globală al Liberty Steel.

Liberty Steel este parte a Alianţei GFG, un grup global care activează în domenii precum energie, minerit, metale, inginerie, logistică şi servicii financiare, cu sediul central în Londra şi birouri în Dubai, Hong Kong, Singapore, Sydney, Paris şi New York şi prezenţă în aproape 30 de ţări din întreaga lume. GFG Alliance are o forţă de muncă globală de aproximativ 30.000 de angajaţi şi o cifră de afaceri anuală ce depăşeşte 20 miliarde de dolari.