Ştiri

Lia Olguța Vasilescu, după protestul sindicaliștilor din Sănătate: „Legea salarizării nu se modifică”

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, le-a transmis sindicaliștilor din Sănătate că nu va modifica legea salarizării, după ce aceștia au protestat, joi, în fața Guvernului față de scăderea veniturilor cu până la 1.300 de lei.

În urma protestului, Guvernul le-a transmis angajaților din sistemul medical că a găsit o soluție ca în luna mai nimeni să nu mai primescă salariu mai mic decât în februarie. Ministrul Munci a spus că nu va modifica legea salarizării, însă va schimba regulamentul de sporuri.

„Noi am fost într-un dialog permanent cu Sindicatele. Tocmai pentru asta s-a ajuns la acest regulament de sporuri care acum provoacă atâtea nemulțumiri. Aș vrea să spun foarte clar că legea salarizării nu se modifică, nici nu este nevoie să facem vreo modificare pentru că este o lege-cadru. Salariile de încadrare la toată lumea sunt la fel. Ceea ce revendică ei ca venituri, provine din sporuri. Mesajul pentru nemulțumiți este că la ora actuală se lucrează la acest regulament de sporuri, împreună cu managerii de spital care au știut să gestioneze situația. Legea salarizării nu se modifică”, a declarat Olguta Vasilescu, pentru Antena 3.

Mesajele Guvernului i-au nemulțumit pe sindicaliști, care au anunțat că vor menține programul grevelor. Astfel, în 7 mai va fi declanşată o grevă de avertisment, iar în 11 mai este programată o grevă generală.

Întrebat dacă oamenii vor fi mulţumiţi dacă salariile vor fi ca înainte şi să nu mai primească alte majorări, liderul federaţiei Sanitas, Leonard Bărăscu a răspuns: „Nu, asta este prima variantă – ca oamenii să nu piardă la ceea ce s-a făcut până acum. Foarte important, ce a zis doamna premier cu viceprim-ministrul: «Vom căuta acele soluţii pe data de 2»”.

„Vedem dacă rezolvă doar regulamentul, dar dacă regulamentul nu e de vină şi problema e la Legea 153 (Legea cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice) şi eu personal şi colegii mei spunem că la 153 este probelma, va fi lucru pe care îl vom analiza cu prima ocazie, odată cu sosirea doamnei prim-ministru, şi anume să găsim soluţiile pentru modificarea legii”, a adăugat acesta, potrivit News.ro.

Potrivit liderilor sindicali, există două categorii de angajaţi – medici şi asistenţi – ale căror salarii au crescut, în proporţii diferite, însă există cel puţin alte şapte categorii care pierd lunar din venit sume care ajung până la 1.300 de lei.

Reprezentanţii Sanitas spun că discriminările generate de noul sistem de salarizare, precum şi promisiunile neonorate ale guvernanţilor de a acoperi pierderile salariale au dus la decizia „de a radicaliza formele de protest”.


Foto: Mediafax

Sebastian Popescu

Recent Posts

Se reia programul estival de transport „Trenurile Soarelui”. Timp de trei luni, vor circula 30 de trenuri directe spre litoral

CFR Călători anunţă că se reia programul estival de transport ”Trenurile Soarelui”. Turiştii vor avea…

41 de minute ago

Auchan anunță oferă mai mulți bani pentru reciclarea ambalajelor cu simbol SGR

Auchan anunță că acordă un bonus suplimentar pentru ambalajele reciclate, pe o perioadă de 4…

o oră ago

Confidex: Încrederea managerilor români în economie, la cel mai înalt nivel din ultimii patru ani

Încrederea managerilor români în economie a ajuns la 52,5, cea mai mare valoare din ultimii…

3 ore ago

Compania aeriană AnimaWings anunță rute noi pe destinații interne și externe

AnimaWings, compania aeriană deținută integral de frații Cristian și Marius Pandel, anunță începerea operării, din…

3 ore ago

În luna aprilie numărul tranzacțiilor imobiliare la nivel național a crescut cu aproape 50% vs. anul trecut

În luna aprilie a acestui an, prețurile apartamentelor de vânzare au înregistrat o creștere de…

4 ore ago

IKEA deschide la Constanța primul Studio de Planificare și Comandă din România

IKEA a anunțat astăzi deschiderea primului Studio de Planificare și Comandă din România, situat în…

5 ore ago

Acest website folosește cookies