Leul continuă să se deprecieze: BNR a publicat cel mai slab curs al ultimilor patru ani

Alexandra Pele 17/03/2017 | 14:19 Ştiri
Leul continuă să se deprecieze: BNR a publicat cel mai slab curs al ultimilor patru ani

Banca Națională a României (BNR) a publicat vineri cel mai slab curs al leului din octombrie 2012. Referința oficială a zilei este de 4,5654 lei/euro, în creștere cu 0,3% față de cea publicată joi.

Deprecierea vine în contextul în care, ieri, leul a ignorat tendința regională și s-a depreciat cu aproape 0,3%. Moneda națională a închis ziua la 4,56, ”unde în anii trecuți, presiunile de depreciere au fost oprite de banca centrală de câteva ori”, notează analiștii ING.

Lipsa intervenției BNR ar putea indica faptul că banca centrală ar fi mai tolerantă decât în trecut la o eventuală depreciere a monedei naționale, mai spun ei.

”Încă suntem de părere că fundamentele macroeconomice sunt favorabile unui leu mai puternic și că balanța riscurilor (interne și externe) nu justifică valorile actuale. Totuși, nu putem ignora posibilitatea ca banca centrală să fi devenit mai tolerantă cu presiunile în sus asupra leu/euro”, se arată într-o notă transmisă de banca olandeză investitorilor.

La cea mai recentă apariție publică, guvernatorul BNR Mugur Isărescu a precizat că leul nu prea mai are loc de apreciere. Guvernatorul spunea în februarie că a observat faptul că firmele românești se confruntă cu o creștere a prețurilor de producție cuplată cu o scădere a prețurilor de consum, evoluții care „nu lasă loc” pentru o întărire a monedei locale.

Analiștii sunt de părere că recentele majorări salariale, în special ale celui minim, sunt decuplate de câștigurile de productivitate, ceea ce ar putea determina Banca Națională să mute ”zona de echilibru” a cursului mai sus, către 4,5-4,6 lei/euro. Politica de curs valutar practicată de BNR se numește ”flotare controlată”, ceea ce înseamnă că banca centrală intervine atunci când observă că evoluția cursului nu reflectă fundamentele economice. Mutarea în sus a intervalului peste care BNR intervine ar putea sugera o înrăutățire sau un risc de înrăutățire a fundamentelor.

Un avertisment similar a venit și de la Reza Baqir, șeful misiunii Fondului Monetar Internațional (FMI) din România, care a subliniat faptul că România riscă să facă un pas înapoi dacă nu corelează politicile salariale de realitatea pieței forței de muncă.

”Tăieri succesive de taxe și creșterile peste productivitate ale salariilor din mediul public, împreună cu scăderea investițiilor încep să amenințe câștigurile obținute în ultimii ani”, a precizat el, adăugând că este necesară reorientarea politicilor publice de la consum către investiții.

 


FOTO: Mediafax

Cu o experiență de peste șapte ani în presă, Alexandra Pele acoperă domeniile finanțe, bănci și asigurări. Anterior, a lucrat la departamentul economic al ziarului Gândul și la cursdeguvernare.ro.