Legile Justiției vor fi analizate de Comisia de la Veneția

NewMoney 26/04/2018 | 12:44 Ştiri
Legile Justiției vor fi analizate de Comisia de la Veneția

Comisia de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) a aprobat, joi, solicitarea Partidului Național Liberal de sesizare a Comisiei de la Veneţia privind modificarea Legilor Justiţiei. Liberalii susţin că parcursul legilor va fi trebuit să aştepte, iar Curtea Constituţională, de asemenea, va trebui să ţină cont de de opinia Comisiei, anunță News.ro.

„Victorie PNL! Modificarea Legilor Justiţiei ajunge la Comisia de la Veneţia!  Comisia de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) a aprobat solicitarea PNL de sesizare a Comisiei de la Veneţia pentru exprimarea unui punct de vedere cu privire la modificările Legilor Justiţiei propuse de PSD şi ALDE. După refuzul sistematic al celor de la PSD şi ALDE de a cere opinia experţilor internaţionali în privinţa propunerilor de modificare a legilor Justiţiei, PNL a reuşit să obţină acest lucru prin intermediul parlamentarilor săi din cadrul APCE”, transmite PNL.

Liberalii spun că judecătorii Curţii Constituţionale vor trebui să ţină cont de opinia Comisiei de la Veneţia.

Citiți și: Pușcărie la fără frecvență. Proiectul de lege privind detenția în weekend și la domiciliu, adoptat de Camera Deputaților

„PNL a folosit în acest demers o cale extraordinară de sesizare a Comisiei de la Veneţia prin intermediul Comisiei de Monitorizare a APCE. În aceste condiţii, CCR va trebui să ţină cont de opinia Comisiei de la Veneţia în privinţa modificărilor aduse Legilor Justiţiei, aşa cum a ţinut cont şi în alte cazuri. Parcursul legilor Justiţiei va trebui să aştepte acum punctul de vedere al Comisiei de la Veneţia”, continuă aceştia.

Deputatul PNL Cezar Preda i-a solicitat pe 30 martie preşedintelui Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Michele Nicoletti, pentru ca în 23 aprilie, prima zi a sesiunii APCE, să se decidă sesizarea Comisiei de la Veneţia cu privire la modificările aduse celor trei legi ale Justiţiei. De asemenea, senatorul PNL Alina Gorghiu a înaintat preşedintelui Comisiei juridice de la nivelul APCE, Frank Schwabe, o solicitare similară pentru ca acest for să solicite opinia Comisiei de la Veneţia în privinţa modificărilor aduse Legilor Justiţiei din România.

Citiți și: Ion Țiriac, declarații năucitoare: Refuz să recunosc treburi ca DNA, ANI, money… Dosarele de corupție sunt ridicole. Ne facem de râs

Legile au fost adoptate, luni, pentru a doua oară de către Parlament după ce, iniţial, PNL le-a contestat, iar CCR a decis că unele articole sunt neconstituţionale.

PNL a anunţat, la începutul lunii martie, că a trimis o scrisoare conducerii Camerei Deputaţilor prin care solicită sesizarea Comisiei de la Veneţia cu privire la modificarea Legilor Justiţiei şi suspendarea dezbaterilor Comisiei speciale care a modificat aceste legi până la primirea unui punct de vedere din partea Comisiei de la Veneţia.

„Prin prezenta, grupul parlamentar PNL vă solicită să cereţi un punct de vedere din partea Comisiei pentru Democraţie de Drept (Comisia de la Veneţia) cu privire la modificările propuse privind legea nr. 303/2004, legea 304/2004 şi legea 317/2004”, se arată în scrisoarea liberalilor.

Citiți și: Compensați pentru condițiile din penitenciare. Cât ar putea câștiga zilnic deținuții din închisori

PNL cerea atunci să fie solicitat un punct de vedere al Comisiei de la Veneţia cu privire la modificarea legilor Justiţiei, afirmând că recomandarea este cuprinsă şi în ultimul Raport al Comisiei Europene cu privire la MCV.

„În sprijinul solicitării noastre amintim recomomandarea cuprinsă în ultimul Raport al Comisiei Europene cu privire la Mecanismul de Cooperare şi Verificare, precum şi poziţiile publice exprimate recent de oficialii Comisiei Europene în acest sens. De asemenea, asociaţii profesionale ale magistraţilor s-au pronunţat pentru solicitarea unui punct de vedere din partea Comisiei de la Veneţia”, se mai arată în scrisoare.

Citiți și: Fosta președintă a Coreei de Sud a fost condamnată la 24 de ani de închisoare

 


FOTO: Mediafax