Ştiri

Legile justiției, adoptate de Camera Deputaților. Ce schimbări a făcut comisia Iordache

Plenul Camerei Deputaților a adoptat, marți, cele trei legi ale justiției modificate de Comisia specială condusă de Florin Iordache, ca urmare a observațiilor făcute de Curtea Constituțională (CCR), anunță Mediafax.

Cea mai importantă modificare adoptată de Parlament, într-o procedură desfășurată pe repede-înainte, este eliminarea preşedintelui României din procesul de numire a conducerii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ). Prin urmare, aceasă atribuție îi revine Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

De asemenea, deputații au redefinit și eroarea judiciară a magistraților. Astfel, eroarea judiciară apare atunci când judecătorul sau procurorul, în exercitarea funcției a încălcat normele de drept material și procesual, fapt ce a condus la încălcarea „drepturilor absolute ale persoanei”.

Cele trei legi vor merge mai departe în Senat, înainte să ajungă pe masa președintelui pentru promulgare.

PNL a anunţat că va contesta procedura de adoptare a legilor speciale la CCR, în timp ce parlamentarii USR au ales să protesteze în timpul debzaterilor asupra legilor justiţiei purtând tricouri albe cu mesajul „#FărăPenali”.

„Este un fals. Ați mai adminsitrat o doză de poloniu radioactiv justiției astăzi. Nu este nimic diferit față de ce s-a întamplat iarna trecută”, au scandat cei de la USR, conform Hotnews.ro

Cele trei legi ale justiției, adoptate de Parlament la finalul anului trecut, au fost contestate la Curtea Constituțională de către Înalta Curte de Casație și Justiție și de PNL. CCR a decis că mai multe dispoziţii privind statutul magistraţilor sunt neconstituţionale şi a cerut redefinirea erorii judiciare şi a relei credinţe, dar şi a gravei neglijenţe.

Modificarea legilor justiției a dus la o serie de proteste în toată țara. Începând cu luna decembrie a anului trecut, zeci de mii de oameni au ieșit de mai multe ori în stradă, nemulțumiți de schimbările pe care Guvernul vrea să le aducă sistemului judiciar.

Chiar și magistrații au organizat proteste. La mijlocul lunii decembrie, sute de procurori și judecători au organizat un protest tăcut pe treptele Palatului de Justiție. Acestora li s-au alăturat și magistrați din marile orașe ale țarii, precum Cluj, Constanța, Iasi, Brașov sau Sibiu, potrivit Hotnews.

Care sunt legile adoptate de Parlament

Legea pentru modificarea Legii 304/2004 privind organizarea judiciară a fost adoptată cu 182 de voturi „pentru” şi 91 „împotriva”.

Legea pentru modificarea Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor a fost adoptată cu 190 de voturi „pentru” şi 98 „împotrivă”.

Legea pentru modificarea Legii 317/2004 privind organizarea şi funcţionarea CSM a fost adoptată cu 189 de voturi „pentru” şi 101 „împotrivă”.

 

 

Sebastian Popescu

Recent Posts

Lazea (BNR): Cei care solicită noi facilităţi fiscale, salarii, ştiind bine că anul viitor va urma o corecţie, la ce se aşteaptă?

Adâncirea dezechilibrelor fiscale prin solicitarea de facilităţi ar putea avea la bază o speranţă deşartă…

3 ore ago

Meta Platforms, sub lupa anchetatorilor UE pentru conţinutul online

Compania Meta Platforms este vizată de o investigaţie majoră din partea Uniunii Europene legată de…

3 ore ago

Undă verde pentru referendumul de aderare a Republicii Moldova la UE

Parlamentul de la Chişinău a adoptat joi o hotărâre privind desfăşurarea referendumului privind aderarea Republicii…

16 ore ago

Bulgarii dau în judecată Gazprom pentru întreruperea livrărilor de gaze

Ministerul Energiei de la Sofia a anunţat că Bulgargaz intenţionează să declanşeze o acţiune în…

16 ore ago

Veşti bune pentru medici. Decizia luată de CNAS privind plata serviciilor medicale

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunţat ce decizie a luat în urma…

16 ore ago

52 de noi contractate de finanţare prin Programul Anghel Saligny, în valoare de peste 690 milioane lei

Ministrul Dezvoltării, Adrian-Ioan Veştea, a semnat 52 de noi contracte de finanţare prin Programul Naţional…

17 ore ago

Acest website folosește cookies